13 Haziran 2011 08:15

Dünya basını: Erdoğan uzlaşmak zorunda

AKP'nin oylarını arttırarak üçüncü kez seçimi kazanması, dünya basınında büyük yankı buldu. Haber ve yorumlarda AKP’nin oylarını arttırmasına rağmen sandalye sayısı azaldığı için anayasa değiştirmek amacıyla “konsensüs” araması gerekeceği vurgulandı.WSJ: ERDOĞAN TÜRK SİYASETİNDE RAK

Dünya basını: Erdoğan uzlaşmak zorunda
Paylaş

WSJ: ERDOĞAN TÜRK SİYASETİNDE RAKİPSİZ

ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, “ezici zafer” olarak nitelediği seçim sonucunun Başbakan Erdoğan’ın “Türk siyasetindeki rakipsiz konumu”nu teyit edeceğini belirttiği haberinde Erdoğan’ın yeni anayasa arzusu için “Bu, İslam’ın toplumdaki uygun rolü konusunda derin biçimde ayrışmış bir millet için potansiyel olarak bölücü bir hedef” değerlendirmesine yer verdi.

NYT KAYGILARA DİKKAT ÇEKTİ

New York Times, Başbakan Erdoğan’ı eleştirenlerin, güçlü galibiyetinin gücünü daha da sağlamlaştırmak ve özgürlükleri ve siyasi muhalefeti kısıtlamak için kullanmasından kaygılandığını yazdı. AKP’nin hızlı ekonomik büyümeyi sağladığını, dış politikasının destek gördüğünü kaydeden gazete “Ancak partinin iktidarının ilk yıllarındaki reformcu yaklaşımından uzaklaştığı” yorumunu da yaptı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, AKP’nin ezici zaferinin Erdoğan’ın Türk siyasetindeki hakimiyetini teyit ettiği” yorumunu yaptı.

GUARDİAN: AKP’Yİ ZORLU DÖNEM BEKLİYOR

“Erdoğan, ezici bir zafer elde etti” diyen The Guardian da, AKP’nin sandalye sayısının 330 altında kalmasının Erdoğan’ı “Putin” stili bir yönetimi istemekle suçlayan muhalifler için “iyi haber” olduğunu yazdı. Buna karşın “AKP’yi zorlu bir üçüncü dönem bekliyor” yorumunu da yapan gazete, bu bağlamla “fazla ısınan” ekonomi, dış politika ve Kürt sorununa dikkat çekti.

TIMES: İKTİDAR DA KAYGILAR DA DEĞİŞMEDİ

İngiliz The Times ise, haber ve yorumlarında Türkiye’deki seçimi “Türkiye’de iktidar değişmedi, basın özgürlüğü kaygıları da” başlığını kullandığı haberde Başbakan Erdoğan’ın Fransız başkanlık sistemine benzer bir model hayal ettiğini belirtti. Gazete, “Zaferden sonra basın ve ifade özgürlüğü sınırlamaları artacak” görüşüne de yer verdi.

Fransız gazetesi Le Figaro ise, “Erdoğan: Büyük Vezir” başlığıyla yayımladığı haberde “Pazar günü Başbakanın güçleri üçüncü bir parlamento zaferini elde ettiler” diye yazdı. Haber analizinde Erdoğan’ın kendisini “Müslüman demokrat” olarak sunduğu belirtilirken ancak “reform iştahı, sanki kendisini terk etti ve otokratik eğilimleri kaygılandırıyor” savları öne sürüldü.

LIBERATİON: BAŞARI AMA ZAFER DEĞİL

Önde gelen Fransız gazetelerinden Liberation da “Başarı, zafer değil” başlığını attığı haberinde AKP’nin seçimlerinde oy oranını daha da artırdığını, bunun bir başarı olduğunu ancak partinin anayasayı istediği gibi değiştiremeyeceğini vurguladı.

12 Haziran seçimini yakından izleyen en büyük İspanyol gazetesi El Pais ise, haber analizinde “Erdoğan iktidarını güçlendirdi ancak anayasa için pakt yapması gerekecek” görüşünü dile getirdiği haber analizinde “Erdoğan, oyların yüzde 50’sini alsa da en az 330 sandalye hedefiyle çıtayı fazla yüksek koyarak kendisine tarihi bir zaferden yoksun bıraktı” yorumuna yer verdi. Gazete, “Türk seçimleri, herkesin kazandığı bir oyun oldu” dedikten sonra “Ancak kazanan özellikle, Erdoğan gibi olağanüstü bir lidere mutlak güç vermeyi reddeden Türk demokrasisi oldu” değerlendirmesini yaptı.

ABC: AKP’NİN PİRÜS ZAFERİ

Diğer İspanyol gazetesi ABC de “AKP, seçimlerde geniş ancak Pirüs Zaferi (Büyük kayıplarla kazanılan galibiyet) elde etti” dedi. Yeni anayasayı tek başına yapabilmek için gereken sandalyeleri kazanamayan “AKP için sonuç hiç olumlu değil” görüşünü öne süren gazete, muhalefetin yükselişinin de “AKP için iyi haber olmadığı”nı savundu.

Alman radyosu Deutsche Welle, “Türk seçim zaferi iyi ki Erdoğan için yeterince iyi olmadı” başlıklı haberinde, Erdoğan’ın anayasayı tek başına değiştirmek için ihtiyacı olan oyu elde edemediğini ancak Erdoğan’ın bu dikkat çekici başarısının Türkiye için bir “felaket” olduğunu savundu.

Amerika’nın Sesi (VOA), AKP’nin daha önce benzeri görülmemiş bir şekilde art arda üç dönem yeniden seçildiğini belirttiği haberinde, başarının “hem acı hem tatlı” olacağına dikkat çekti. Yeni anayasanın kilit bir seçim vaadi olduğunu ancak dışarıda ve içerde büyüyen bir endişe bulunduğunu kaydeden Amerika’nın Sesi, Başbakan Erdoğan amacını gerçekleştirirse eğer daha çok güçleneceği yorumunu yaptı.

El-Cezire de seçimleri kazanan AKP’nin anayasayı yeniden yazmak için gereken oyu alamadığına dikkat çekti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP’de ilk istifa çağrısı geldi

SONRAKİ HABER

TBMM takvimi nasıl işleyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...