14 Şubat 2014 06:00

Yeni hayat, eski Dewran!

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yeni doğan erkek çocuğa ‘Dewran’ ismini vermek isteyen aile ‘w’ yasağına takıldı. Turgutlu Nüfus Müdürlüğü çocuklarına kendi dillerinde isim vermek isteyen aileyi, “bölücülük, ırkçılık ve tahrikçilikle’ suçladı. Kimlik verilmeyen aile, polisler tarafından darp edilerek Nüfus Müdürlüğünden atıldı.

Yeni hayat, eski Dewran!
Paylaş

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yeni doğan erkek çocuğa ‘Dewran’ ismini vermek isteyen aile ‘w’ yasağına takıldı. Turgutlu Nüfus Müdürlüğü çocuklarına kendi dillerinde isim vermek isteyen aileyi, “bölücülük, ırkçılık ve tahrikçilikle’ suçladı. Kimlik verilmeyen aile, polisler tarafından darp edilerek Nüfus Müdürlüğünden atıldı. Aile çocuklarını hastaneye götürebilmek için mecburen ‘Devran’ ismini koydu. Bebek yaşamına yasakla başladı, yaşananlar, hükümetin iddia ettiğinin aksine Kürtler için yasakların eskisi gibi sürdüğünü gösterdi.

DEWRAN, DEVRAN OLDU MEMLEKET BÖLÜNMEDİ!

30 Ocak’ta 23 günlük bebekleri için Turgutlu Nüfus Müdürlüğüne giden Maşallah Temel ve Meryem Temel çiftinin başına gelmeyen kalmadı. Çocuklarına ‘Dewran’ ismini koymak istediler ancak, ‘Türkçe alfabede ‘w harfi yok’ cevabını aldılar. Aile ‘İsim Kürtçe’ dedi ve ısrar etti. Aileye, “Siz bölücüsünüz, ırkçısınız, faşistsiniz” diyen nüfus memuru, polis çağırdı ve aile darp edilerek dışarı çıkarıldı. 23 günlük bebek hastalanınca aile ‘w’ harfinden vazgeçerek çocuklarına Devran ismini koydu.

MEMUR ‘BÖLÜCÜSÜNÜZ’ DEDİ,  POLİS DIŞARI ATTI

Çocuklarına kendi dillerinde isim koymak istedikleri için hakarete uğradıklarını söyleyen baba Maşallah Temel, “Artık, ana dilimizin yasaklanmadığı, kendi dilimiz ve rengimizle yaşayacağımız bir ülkede yaşamak istiyoruz” diyor. Anne Meryem Temel ise olayı şu sözlerle anlattı; “Nüfus memuru ‘Sizin niyetiniz nedir’ şeklinde sorular sordu, ‘ırkçı’ dedi. Ben de asıl sizin zihniyetiniz ırkçı dedim. ve Bize bu şekilde hakaret edemezsiniz dedim. Bunun üzerine başka bir memur bağırarak, ‘Siz aşırısınız, bölücüsünüz, ırkçısınız, faşistsiniz’ dedi. Daha sonra camı açıp ‘polis polis’ diye bağırdı. Polis memurları yanımıza gelerek, bizleri zorla dışarı çıkardı” diye anlattı.

MÜDÜR AİLEYİ SUÇLADI


Turgutlu İlçe Nüfus Müdürü Raziye Meder ise yaşananları doğruladı ancak aileyi suçladı. Meder, “Bu olayı haber yapmanın anlamı yok. Bizim çalışanlarımızın tahrik edilmesi sonucu yaşanmış bir olay. Aile tahrik etmeseydi böyle bir şey olmazdı” dedi. (Manisa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yine tapu yine mecburiyet

SONRAKİ HABER

Korucu olmaktansa…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...