13 Şubat 2014 15:56

Fiili mücadele, fiili sözleşme!

DİSK’e bağlı Devrimci Sağlık-İş Sendikası (Dev Sağlık-İş), 10 ilde 16 hastanede eş zamanlı eylem yaparak hastane yönetimlerini sözleşme masasına çağırdı. Çalışma Bakanlığının açıkladığı istatistiklerde yüzde 1 barajının altında gösterilen Dev Sağlık-İş, fiili mücadeleyle sözleşme haklarına sahip çakacaklarını açıkladı.

Fiili mücadele, fiili sözleşme!
Paylaş

DİSK’e bağlı Devrimci Sağlık-İş Sendikası (Dev Sağlık-İş), 10 ilde 16 hastanede eş zamanlı eylem yaparak hastane yönetimlerini sözleşme masasına çağırdı. Çalışma Bakanlığının açıkladığı istatistiklerde yüzde 1 barajının altında gösterilen Dev Sağlık-İş, fiili mücadeleyle sözleşme haklarına sahip çakacaklarını açıkladı.

Sendikanın çağrısıyla bugün İstanbul’da, Koşuyolu Hastanesi, Süreyyapaşa Hastanesi, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gaziosmanpaşa-Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde eylem yapıldı.  

SÖZLEŞME İMZALAYACAĞIZ

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi önünde gerçekleştirilen açıklamada, “Emeğimizi çalıyorlar taşeron köleliğine hayır #direnişçi “ pankartını açan işçiler, sık sık “Susma haykır taşerona başkaldır”, “Köle değil işçiyiz örgütlüyüz güçlüyüz” sloganlarını attı. İşçiler adına basın açıklamasını Dev Sağlık İş Üyesi Güzide Gürbüz yaptı. Çalışma hayatlarını düzenleyen tüm kişi ve kurumların taşeron işçisini ucuz ve güvencesiz koşullarda kölece çalıştırmayı amaçladığını belirten Gürbüz, “Hükümet ‘taşerona müjde’ söylemi ile taşeron işçisinin en temel haklarını torba yasa hazırlığı yaparak gasbetme niyetini ortaya koydu” dedi.

İktidar ve sermaye ittifakının en düşük ücretlerle en güvencesiz koşullarda çalışacak bir işçi ordusu yaratmak istediklerini ifade eden Gürbüz, “Bunu yaparak adı taşeron denilen bu kölelik düzeninin sürmesi için bizlerin en temel hakkı olan sendika hakkımızı kullanılamaz hale getiriyor” diye konuştu. Toplusözleşme masasını kurmak için ilk adımı attıklarını dile getiren Gürbüz, “Dev Sağlık-İş olarak bu hastanede bir toplusözleşme süreci başlattık” dedi.

İZMİR’DE EYLEM

Dev Sağlık-İş İzmir Şubesi ise, Ege Üniversitesi Hastanesi Ana Poliklinik önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya çok sayıda kişinin yanı sıra DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı’da destek verdi. Basın açıklamasını okuyan Dev Sağlık-İş İzmir Üyesi Şahismail Ertaş, toplu sözleşme masasını kurmak için ilk adımı attıklarını ifade ederek, “Tüm kamuoyunu Dev Sağlık-İş üyelerinin bu hastanede bir toplusözleşme süreci başlattığını, hastane yönetimlerini bizlerle görüşerek taleplerimize kulak vermeye çağırdığımızı duyuruyoruz” diyerek taleplerini sıraladı. Ertaş, talepleri için her zaman alanlarda olacaklarını ifade etti.

ADANA

Dev Sağlık-İş Adana Şubesi; Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nin poliklinik merdivenlerinde bir araya gelerek, basın açıklaması düzenledi. “Emeğimizi çalıyorlar. Taşeron köleliğine karşı direnişçi” pankartı ve “İnsanca yaşacak ücret ve yılda iki ikramiye istiyoruz” dövizlerini taşıyan emekçiler sık sık “İnsanca yaşamak istiyoruz” ve “Sağlıkta taşeron ölüm demektir” sloganı attı. Açıklamaya, Sağlık emekçilerinin yanı sıra SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel ve Adana Tabip Odası yöneticileri katıldı. Açıklama öncesi kısa bir konuşma yapan SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, AKP hükümetinin çalışma hayatının her alanına taşeronu yaygınlaştırmak istediğini ifade ederek, taşerona karşı mücadele edeceklerini belirtti. Dev Sağlık-İş Adana Şube Başkanı Hüseyin Türkmen basın açıklaması metnini okudu. Türkmen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın taşeron işçilerin sendika ve toplu sözleşme hakkını fiilen kullanılamaz hale getirerek, açıkça tavrını gösterdiğini vurguladı.Taleplerini sıralayan Türkmen, “Taşeron sağlık işçileri hastanelerin asli ve sürekli işçileridir. İş güvencesi istiyoruz. Ücretlerimiz açlık sınırının bile altında asgari ücrettir. Bütün işçilerin hakkı olan yolda iki ikramiye hakkı istiyoruz. Aylık toplu taşıma abonman ücreti kadar yol parası ve İş Kanunu’nda ön görülen yıllık izinlerimizi istiyoruz. SGK kayıtlarımızın gerçek biçimde sağlık işkolunda yapılmasını ve bu yolla gasp edilen sendika hakkımızı istiyoruz. Başta işçi sağlığı ve iş güvenliği kurullarını olmak üzere yönetimde söz hakkı istiyoruz” dedi.

Sendika üyesi taşeron işçiler ayrıca Kocaeli Diyarbakır, Bursa, Samsun, Antalya, Mersin ve Dersim’de de hastane yönetimlerini sözleşme masasına çağıran eylemler yaptılar.

İŞÇİLERİN TALEPLERİ

Sendika tarafından yapılan açıklamada işçilerin talepleri şu şekilde sıralandı.
* Taşeron sağlık işçileri; hastanelerin asli ve sürekli işçileridir. İş güvencesi istiyoruz.
* Ücretlerimiz açlık sınırının bile altında asgari ücrettir bütün işçilerin hakkı olan yılda 2 ikramiye hakkı istiyoruz.
* Aylık toplu taşıma abonman ücreti kadar yol parası ve iş kanununda ön görülen yıllık izinlerimizi istiyoruz.
* SGK kayıtlarımızın gerçek biçimde sağlık iş kolundan yapılmasını ve bu yolla gasbedilen sendika hakkımızı istiyoruz.
* Başta işçi sağlığı ve iş kuralları olmak üzere yönetimde söz sahibi olmak istiyoruz.
 

ÖNCEKİ HABER

Çocuk tutuklular için yasa teklifi

SONRAKİ HABER

Açlık sınırı 1077, yoksulluk sınırı 3 bin 323 TL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...