13 Şubat 2014 13:44

Bir yarış 2 altın

Soçi 2014’te mücadeleler devam ederken, bu kez de hayvan hakları ihlalleri gündeme geldi. Yetkililerin itlaf girişimi sonrası hayvan severler, araçlarıyla sokak hayvanlarını şehir dışına taşıdı.

Bir yarış 2 altın
Paylaş

Daniels Süha ÖZKAYA
İstanbul


Soçi’de Olimpiyat tarihinde ilk kez bir alp disiplini yarışında iki birinci çıkarken podyuma çıkan isimler de kendi kariyerleri adına ilkler yaşadı.
Sloven Tina Maze ve İsviçreli Dominique Gisin 1:41.57’lik dereceye imza atarak altın madalyaya ulaştı ve bu disiplinde altın madalyayı paylaşan ilk sporcular olarak tarihe geçti. Ayrıca Tina Maze ve Dominique Gisin kariyerlerindeki ilk olimpiyat altınına da ulaşmayı başardı. İki birincinin çıktığı bu disiplinde gümüş madalya verilmezken bronz madalya altın madalyanın 0.10 saniye gerisinde kalan İsviçreli sporcu Lara Gut’un oldu. Bu disiplinde ilgi çeken bir başka gelişme de 2010 Vancouver Kış Olimpiyatları’nda iniş klasmanında podyumda yer alan hiçbir sporcunun madalya alamaması oldu.

BUZ HOKEYİNDE ERKEKLER SAHADA

Buz hokeyinde kadınlardan sonra erkeklerde de mücadele başladı. En büyük kozu Henrik Sedin'den yoksun olarak Soçi'ye gelen İsveç, Çek Cumhuriyeti'ni 4-2 ile geçerken İsviçre ise bitime 8 saniye kala bulduğu golle Letonya'yı 1-0 mağlup etmeyi başardı. Kadınlar mücadelelerinde ise Finlandiya İsviçre'yi uzatma sonunda 4-3 mağlup ederken Kanada ise ABD'ye 3-2 ile üstünlük sağladı.

LETONYA SOÇİ'DEKİ İLK MADALYASINI ALDI

Kızakta mücadeleler çiftler kategorisinde yapılan yarışlarla devam etti. Altın madalya kızaktaki diğer kategorilerde olduğu gibi yine Almanya’ya gitti. Tobias Wendl/Tobias Arlt çifti 1:38.993’lük dereceleriyle kariyerlerindeki ilk altın madalyalarına ulaştılar. Gümüş madalya son 2 olimpiyatta altın madalya kazanan Avusturyalı Andreas Linger/Wolfgang Linger çiftinin oldu. Avusturyalı Kardeşler bu başarıya 1:39.455’lik dereceleriyle ulaştı. Bronz madalya Letonyalı Andris Şics/Juris Şics çiftinin oldu. Letonyalı ikili bu başarıya 1:39.790’lık dereceleriyle ulaşırken Letonya’ya Soçi’deki ilk madalyasını kazandırmayı başardı.

KÖRLİNGDE ALMANYA LİDER

Körling Kadınlarda Japonya Rusya’yı 8-4, Çin ABD’yi 7-4,İsveç Güney Kore’yi 7-4 Kanada ise Büyük Britanya’yı 9-6 mağlup etti. Erkeklerde ise ABD, Danimarka’yı 9-5, Norveç Almanya’yı 8-5,Çin ise İsviçre’yi 5-4’lük skorla geçti. Akşam seasında ise Çin Almanya’yı 11-7,Büyük Britanya İsviçre’yi 4-2,Kanada Rusya’yı 7-4, Danimarka da İsveç’i 8-5 yendi.
Gün sonunda oluşan bu sonuçların ardından madalya tablosunda Almanya liderliğe yükselirken,Kanada ikinci Norveç ise üçüncü sırada yer aldı.

ARTİSTİK PATİNAJDA RUS DAMGASI

Artistik patinajda çiftler mücadelesinde beklendiği gibi podyuma Rus sporcular çıktı. Altın madalya kısa programda rekor kırmayı başaran Volosozhar/Trankov çiftinin oldu. Rus çift altın madalyaya 236.86 puanlık performanslarıyla ulaşırken bu madalya onların ilk bireysel olimpiyat altın madalyası oldu. Gümüş madalya 218.68 puanlık bir performans sergileyen Stolbova/Klimov çiftinin olurken bu sonuçlarla beraber podyumda ilk iki sırayı Rus sporcular elde etmiş oldu.Bronz madalya ise Vancouver Olimpiyatları'nda da bronz madalya alan Savchenko/Szolkowy çiftinin oldu. Alman çift bronz madalyaya 215.78 puan alarak ulaştı. Artistik patinajda günün en ilginç notu ise 1998 Nagano Olimpiyatları'ndan bu yana ilk kez Çin'in çiftler kategorisinde madalya alamaması oldu.

EN HIZLI YİNE HOLLANDA

Sürat Pateninde erkekler 1000 metre kategorisinde yine Hollanda üstünlüğü vardı. Hollandalı Stefan Groothuis 1:08.39’luk derecesiyle kariyerinin ilk olimpiyat madalyasına(altınına) ulaşırken gümüş madalya 1:08:43’lük dereceye imza atan Kanadalı patenci Denny Morrison’a gitti. Bronz madalya ise 2 gün 500 metre finalinde altın madalya kazanan Hollandalı sporcu Michel Mulder’in oldu. Michel Mulder bu madalyaya 1:08.74’lük derecesiyle ulaştı.

SNOVBORD

Snovbordda ise kadınlar halfpipe kategorisinde madalyalar sahiplerini buldu.

Altın madalya 91.75 puan alan ABD’li sporcu Kaitlym Farrington'un olurken gümüş madalya 91.50 puan alan Avustralyalı sporcu Torah Bright'ın oldu. Torah Bright bu başarısıyla Avustralya'ya Soçi Olimpiyatları'ndaki ilk madalyasını kazandırdı. Bronz madalya ise 90.75 puan alan Kanadalı Kelly Clark'ın oldu. Ayrıca Kelly Clark olimpiyatlarda halfpipe dalında madalya kazanan en yaşlı sporcu olarak tarihe geçti.

Kuzey kombinede ilk yarış erkekler bireysel normal tepe klasmanında yapıldı. Alman sporcu Eric Frenzel kayakla atlamada elde ettiği avantajı kayaklı koşu bölümünde de korumayı başararak 23:50.20’lik dereceye imza atarak kariyerindeki ilk olimpiyat altınına ulaştı. Gümüş madalya 23:54.40’lık derecesiyle Japon sporcu Akito Watabe’nin olurken Bronz madalya kayaklı koşuda muhteşem bir performans sergileyen Norveçli sporcu Magnus Krog’un oldu. Bu sonuçlarla beraber kuzey kombinede podyumda yer alan tüm sporcular kariyerlerindeki ilk bireysel olimpiyat madalyalarına ulaşmış oldular. Kuzey kombinenin en tanınan sporcusu olan son olimpiyat şampiyonu Jason Lamy Chappuis ise ancak 35. olabildi ve hayal kırıklığı yarattı.

HAYVAN HAKLARI İHLALLERİ SPORU GÖLGELEDİ

Soçi’de skandallar yine sporu gölgeledi. Daha önce olimpiyatlara hazırlık sürecinde gündeme gelen hayvan hakları ihlalleri bugün yine bolca konuşuldu ve tepki çekti. Yetkililerin sokak hayvanlarına tahammül edemeyip onların yaşam haklarını yok saymaları halkı harekete geçirdi. Pek çok hayvan severin sokak hayvanlarını arabalarıyla şehir dışına götürmeleri dikkat çekti. Bu yaşananlardan sonra yetkililerin nasıl bir açıklama yapacağı merakla bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

Gezi direnişine soruşturma furyası devam ediyor

SONRAKİ HABER

Venezuela’da muhalefet sokağa indi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...