13 Şubat 2014 06:00

Yaşamla RES’tleşmeyin

Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kofçaz’a toplam 19 adet RES kurulacağını açıkladı. ÇED süreci de başladı. Ancak yöre halkının ve hukukçuların itirazı var.

Yaşamla RES’tleşmeyin
Paylaş

Yusuf YAVUZ
Antalya

Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kofçaz’a toplam 19 adet RES kurulacağını açıkladı. ÇED süreci de başladı. Ancak yöre halkının ve hukukçuların itirazı var.

Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkan Yardımcısı Av. Bülent Kaçar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Kırklareli’de 19 RES yapılacağı yönündeki duyurusunun ardından yaptığı değerlendirmede, “RES Projesi Planlama Hukukuna da açıkça aykırıdır. Trakya’da hayatımızla RES(t)leşen bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir. Doğal yaşam söz konusu olduğunda yatırım ve kar sadece bir ayrıntıdan ibarettir. Bakanlıkların öncelikli görevi yatırımların önünü açmak değil çevreyi her zaman korumaktır” görüşünü dile getirdi.
Bereketli topraklarıyla Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olan Kırklareli ve çevresi, doğal zenginlikleri ve su kaynaklarıyla biliniyor. Ancak Trakya’nın kalbinin attığı bölge son yıllarda hep yıkım projeleriyle anılır oldu. Taş ocakları, çimento fabrikaları ve altın madeninin yanı sıra termik santral projeleriyle gündeme Kırklareli’de yöre halkının son kabusu ise rüzgar enerjisi santrallari, kısaca RES’ler.

KIRKLARELİ’NE 19 RES YAPILACAK

Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kofçaz ilçesine bağlı Taştepe, Kocayazı ve Elmacık Köyleriyle, merkeze bağlı Kuzulu köyünde toplam 19 adet RES kurulacağını duyurdu. Projelere ilişkin ÇED süreci de başladı. Ancak bölgede kurulması planlanan RES’lerle ilgili yöre halkının yanı sıra hukukçuların da itirazı var.

‘KOÇFAZ’IN DEĞERLERİ HALKIN GEÇİM KAYNAĞI’

Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkan Yardımcısı Av. Bülent Kaçar, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Istranca Dağları’nın kalbindeki doğa cennetlerinden biri olan Koçfaz ve çevresinin, toprak ve su kirliliğinden uzak kalan ender yerlerden biri olduğuna dikkat çekerek, “Istrancaların bu kesiminin zengin doğası tarım, ormancılık, turizm ve hayvancılık açısından Kofçaz’ı değerli kılmaktadır. Arıcılık faaliyetleri sonucu kalitesi yüksek bal elde edilmeye başlanmış ve bu üretim artırılıp halkın ekonomik gücünü yükseltmek için teşvik edilmektedir. Ormancılık yöre halkının geçim kaynaklarından birisi olarak halen geçerliliğini korumaktadır” görüşünü dile getirdi.

RES’lerin bölgede biyoçeşitliliğe zarar vereceğini dile getiren Kaçar, aşırı miktarda ağaç kesimi ve dev kanatların rüzgarın hızını kesmesinden oluşan aerodinamik ve manyetik enerji alanlarının etkileri ile birkaç derecelik iklimsel değişikliklere neden olabileceğini belirterek, şu görüşleri dile getirdi: “RES’lerin kurulacakları bölgede rüzgarın hız kaybetmemesi için etraftaki mevcut orman alanları ‘temizlenir.’ Genellikle RES’lerin devasa parçaları bölgeye mevcut yollardan sokulamazlar. Bu yüzden daha geniş yeni asfalt yollar inşa edilir. Daha geniş yollar için daha çok ağaç kesilir, daha çok orman varlığı yok edilir. RES’lerin parçaları kurulacakları yere ulaştığında artık bir araya getirilmelidirler. Bu parçaların montajı için ihtiyaç duyulan atölyenin, şantiyenin de inşaatı dolayısıyla yeni katliamlar yapılacaktır.

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır\'da polis BDP bayrağı avında

SONRAKİ HABER

40 yıllık çaba boşa mı gidecek?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...