12 Şubat 2014 17:35

50 milyar dolar buna mı harcandı!

Soçi Olimpiyatları’nın en yoğun günü geride kalırken pistlerde yaşanan aksilikler ve pist koşulları bütün mücadeleleri gölgede bıraktı.

50 milyar dolar buna mı harcandı!
Paylaş

Daniels Süha ÖZKAYA

Soçi Olimpiyatları’nın en yoğun günü geride kalırken pistlerde yaşanan aksilikler ve pist koşulları bütün mücadeleleri gölgede bıraktı.

Daha önce bobsled, kızak gibi spor dallarında gündeme gelen sorunlar dün de biatlon parkurunda yaşanmış yarışmaların önüne geçmişti. Bu gelişmelerin ardından önlem alınıp alınmayacağı günün en önemli merak konusuydu fakat yetkililerin önlem almadığı ve pist koşullarının daha da kötüleştiği gözlemlendi. Güne serbest stil kayakta slopstil kategorisindeki mücadelelerle başlandığında dünkü aksilikler biraz olsun unutulmaya çalışıldı fakat kazalar burada da devam edince bu mümkün olmadı.

Yapısı itibariyle nispeten tehlikeli sayılabilecek ve düşüşlerin nispeten doğal karşılanabileceği bu disiplin için bile oldukça fazla sayılabilecek bir kaza sayısına ulaşıldı.Bu durum bobsled ve biatlon parkurlarından sonra Serbest stil kayak ve snovbord mücadelelerinin yapıldığı bu parkuru da tartışmalara açtı. Güne kayaklı koşu mücadeleleriyle devam edilirken daha ilk yarışlarda yaşanan kazalar ve pistin durumu beraberinde pek çok tartışma getirdi ve tepki çekti. Bu pistin dün biatlon mücadelelerinin yapıldığı parkur olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Elemelerin ardından yetkililerin önlem almaması ve düşüşlerin sonraki turlarda da devam etmesi yarış heyecanını gölgelerken finale gidecek isimleri de bir anlamda pist belirlemiş oluyordu. Finallerde düşüşler yaşanırken bunun faturasını en ağır şekilde ödeyen isim ev sahibi ülkenin sporcusu olan Sergey Ustiugov oldu.

SOÇİ YENİDEN SORGULANIYOR

Biatlonda kadınlar 10 kilometre takip mücadelesinde de pistle ilgili problemler sürdü, pek çok sporcu düşme tehlikesi yaşadı. Bu sorunların temelinde yatan nedenlerin yüksek hava sıcaklığı ve pistlerin zorluk derecesi olduğu bildirilirken bu gelişmeler IOC’nin Soçi tercihinin yeniden sorgulanmasına ve eleştirilmesine neden oldu. Bu sorunların gölgesinde kalan disiplinlerde sonuçlar şu şekilde oluştu:

Olimpiyatlara ilk kez bu olimpiyatlarda dahil edilen serbest stil kayak slopstil kadınlar mücadelesinde Kuzey Amerika ülkelerinin üstünlüğü vardı.
19 yaşındaki Kanadalı Sporcu Dara Howell 94.20 puan alarak altın madalyayı ulaşırken ABD’den Devin Logran 85.40 puanla gümüş madalyanın sahibi oldu. Podyumun son basamağında ise bir başka Kanadalı Kim Lamarre vardı. Kim Lamarre bronz madalyaya 85.00 puan alarak ulaştı.

KELİME AYDIN ÇETİNKAYA ELENDİ

Kayaklı koşuda ise dün 2 klasmanda madalyalar sahiplerini buldu. Kadınlar sprint mücadelesinde Türkiye’yi temsil eden Kelime Aydın Çetinkaya elemelerde 305.00’lık dereceye imza attı ve son sırada kalarak elendi.

Bu klasmanda podyumun ilk iki basamağında Norveçliler yer aldı. Norveçli Maiken Casperen Falla 235.49’luk derecesiyle kariyerindeki ilk olimpiyat altınına ulaşırken vatandaşı İngvild Flugstad Oestberg 235.87’lik derecesiyle gümüş madalyaya uzandı. Bronz madalya ise Sloven sporcu Vesna Fabjan’ın oldu.

İLK OLİMPİYAT MADALYALARI

Erkekler sprint yarışında ise Türkiye’yi Sabahattin Oğlago temsil etti. Elemelerde 402.03’lük derecesiyle 75. olan Oğlago elemeleri geçemedi.
Bu klasmanda madalyalar İskandinavya’ya gitti. Norveç’li Ola Vigen Hattestad 338.4’lük derecesiyle altın madalya kazanırken gümüş madalya 339.6’lık dereceye imza atan İsveçli Kayakçı Teodor Peterson’un oldu. Bronz madalya ise Peterson’un vatandaşı İsveçli Sporcu Emil Jönsson’a gitti. Emil Jönsson’a bronz madalyayı 355.2’lik derecesi getirirken dikkat çeken bir başka durum da bu branşta podyumda yer alan bütün sporcuların kariyerlerindeki ilk olimpiyat madalyalarına ulaşmaları oldu. Yani bugün hem kadınlarda hem de erkeklerde bu branşta podyuma çıkmayı başaran bütün sporcular kariyerlerinin ilk olimpiyat madalyalarına ulaştılar. Ayrıca oluşan bu sonuçların ardından Norveç de olimpiyat tarihine adını yazdırmayı başardı. Kayaklı koşu sprint mücadelelerinde hiçbir ülke kadın-erkek sprint dublesi yapmayı başaramamıştı.

BİATLONDA ALTIN BELARUS’A GİTTİ

Biatlonda kadınlar 10 kilometre takip mücadelesinde altın madalya Belarus’tan Darya Domracheva’nın oldu. 2930.7’lik derecesiyle ülkesine Soçi Olimpiyatları’ndaki ilk altın madalyasını getiren sporcu aynı zamanda kariyerinin de ilk olimpiyat altınına ulaşmış oldu.
Gümüş madalya 3008.3’lük dereceye imza atan Norveçli Sporcu Tora Berger’in olurken bronz madalya günün sürprizine imza atan Sloven Sporcu Teja Gregorin’in oldu. 3012.7’lik zamanıyla bronz madalyaya ulaşan Gregorin böylelikle kariyerinin ilk olimpiyat madalyasını almış oldu.

KORELİ REKOR KIRDI

Sürat pateninde günün tek yarışı kadınlar 500 metre finaliydi. Güney Koreli Sporcu Lee Sang Hwa 74.70’lik derecesiyle olimpiyat rekoru kırarken 2010 Vancouver Kış Olimpiyatları’nda elde ettiği olimpiyat şampiyonu unvanını da korumayı başardı. Ayrıca Lee Sang Hwa bu başarısıyla Güney Kore’ye Soçi’deki ilk altın madalyasını kazandırdı.

KIZAK YARIŞLARINA ALMAN DAMGASI

Kızakta mücadeleler kadınlar yarışının 3. ve 4. yarışlarıyla devam ederken bu branşta madalyalar sahiplerini buldu.
Dün oluşan sıralama değişmezken podyumda Almanların üstünlüğü vardı. Natalie Gaisenberger 319.768’lik derecesiyle kariyerinin ilk olimpiyat altınına ulaşırken 2010 Vancouver Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan vatandaşı Tatjana Hüfner 320.907’lik derecesiyle ikinci oldu ve gümüş madalyaya ulaştı. Bronz madalyanın sahibi ise 321.145’lik derecesiyle ABD’den Erin Hamlin oldu.

SNOVBORDA BEKLENEN BÜYÜK İLGİ

Snovbordda mücadeleler halfpipe erkekler kategorisinde yapılan yarışlarla devam ederken bu klasman beklenenin çok üstünde bir ilgiyle karşılaştı. Rus asıllı İsviçre’li Sporcu Iouri Podladchikov büyük bir sürprize imza atarak 94.75 puanla altın madalyaya ulaştı. Gümüş madalya 93.50 puan alan Japon Sporcu Ayumu Hirano’nun olurken bronz madalya bir diğer Japon Sporcu Taku Hiraoka’nın oldu. Hiraoka 92.25 puan alarak bronz madalyaya ulaşırken snovbordun efsanevi ismi Shaun White 4. oldu ve madalyanın uzağında kaldı.

DAMGA VURAN SPORTİF OLAY

Kayakla atlamada olimpiyat tarihinin ilk kadınlar finali Normal Tepe kategorisinde gerçekleşti ve güne damga vuran en büyük sportif olay oldu.
Bu branşta altın madalya kazanarak adını olimpiyat tarihine yazdıran isim 247.4 puan alan Alman Sporcu Carina Vogt Gümüş madalya ise Soçi’ye gelen LGBTİ bireylerden biri olan Avusturyalı Sporcu Daniela Iraschko-Stolz’un oldu. 246.2 puanla gümüş madalya kazanan Iraschko-Stolz gümüş madalyanın altın madalyadan çok daha anlamlı olabileceğini kanıtladı. Avusturyalı sporcu bu başarıyla Hollandalı Ireen Wüst’ün ardından Soçi’de madalya kazanan ikinci LGBTİ sporcu oldu. Bronz madalya ise 245.2 puan alan Fransız Sporcu Coline Mattel’in oldu.

BUZ HOKEYİ FİNALİNİN ADI BELLİ OLDU

Buz hokeyinde karşılaşmalar kadınlar mücadeleleriyle devam etti. B grubunda oynanan maçlarda İsveç Almanya’yı 4-0 ile geçerken ev sahibi Rusya Japonya’yı 2-1 mağlup etti. Bu sonuçların ardından İsveç ve Rusya yarı finale kalmayı başardı. Körlingde mücadeleler hem erkeklerde hem de kadınlarda yapılan karşılaşmalarla sürerken erkeklerde İsveç Kanada’yı 7-6, Çin ABD’yi 9-4, Büyük Britanya Almanya’yı 7-6 ve Norveç ev sahibi Rusya’yı 9-8 mağlup etti.
Kadınlarda ise program bugün erkeklere göre çok daha yoğundu ve hem sabah seansında hem de akşam seansında mücadeleler vardı. Sabah seansındaki karşılaşmalarda İsviçre Danimarka’yı 7-6 ile geçerken, Kanada İsveç’i 9-3,Güney Kore ise Japonya’yı 12-7 mağlup etti. Sabah seansının en ilgi çekici karşılaşmasında ise Rusya’nın üstünlüğü vardı ve Rusya ABD’yi 9-6 mağlup etti.
Akşam seansındaki maçlarda ise Büyük Britanya ABD’yi 12-3 mağlup ederken, İsviçre Kore’yi 8-6, Japonya Danimarka’yı 8-3, Çin ise ev sahibi Rusya’yı 7-5 mağlup etti.

KÖRLİNGDE BRİTANYA İMZASI

Körlingde günün en önemli olayına Büyük Britanya imza attı.
Büyük Britanya ABD’yi 12-3 mağlup ettiği karşılaşmada bir endde 7 sayı üretmeyi başararak olimpiyat tarihinde bir endde en çok sayı üretmeyi başaran takım oldu.

‘ARTİSTİK’ BİR REKOR

Artistik patinajda heyecan çiftler kısa program mücadelesiyle devam ederken Rusya’dan VolosozharTrankov çifti 84.17 puan alarak dünya rekoru kırdı ve bu sene 4. kez çiftler kısa program rekorunu kırmayı başardı. Almanya’dan SavchenkoSzolkowy çifti 79.64 puanla ikinci sırada yer alırken Rusya’dan StolbovaKlimov çifti 75.21 puan alarak üçüncü sırada yeraldı. Bu sonuçların ardından madalya sıralamasında Norveç liderliğe yükselirken, Kanada ikinci Almanya ise üçüncü sırada bulunuyor.

LGBTİ PROTESTOLARI DEVAM EDİYOR

Olimpiyat köyünde yarışmalar dışında günün en ilginç olayı bütün olimpiyat katılımcılarına toplam 100 bin prezervatif dağıtılması oldu. Olimpiyat köyünün dışında ise yine protestolar vardı, Kremlin’in LGBTİ bireylere karşı olan tutumunu protesto eden eylemciler eylem yöntemi olarak öpüşmeyi seçti.

ÖNCEKİ HABER

\'Maaş yatmazsa grev var\'

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu ve Bahçeli\'nin fezlekeleri Meclis\'te

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...