13 Haziran 2011 04:00

Koza altın patronu yargıdan kaçamadı

5 Haziran 2005 tarihinde Dünya Çevre Gününü Bergama Çamköy’de kutlamak isteyen çevrecilere taş ve yumurtalarla saldıran Koza Altın Şirketi çalışanlarının başındaki şirketin patronu nihayet yargı önüne çıkacak.Saldırı ile ilgili aradan 5 yıl geçtikten sonra, geçtiğimiz yıl açı

Koza altın patronu yargıdan kaçamadı
Paylaş
Özer Akdemir

Saldırı ile ilgili aradan 5 yıl geçtikten sonra, geçtiğimiz yıl açılabilen davada adı bulunmayan Koza Altın Şirketi patronu Hamdi Akın İpek, itirazlar sonucu sanık olarak yargılanacak. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, Hamdi Akın İpek hakkında verilen takipsizlik kararını kaldırarak İpek’in sanık olarak yargılanmasına karar verdi.

ÇEVRECİLERE SALDIRI

5 Haziran 2005 Dünya çevre gününü altın madeni yakınlarındaki Çamköyde kutlamak için Bergama, İzmir, Uşak, Çanakkale ve Ankara’dan gelen çevreciler, İzmir-Çanakkale karayolunun Çamköy sapağında “piknik yapıyoruz” gerekçesi ile yolu kesen Koza Altın Şirketi çalışanları tarafından taş ve yumurta yağmuruna tutulmuşlardı. Başlarında şirket patronu H. Akın İpek olmak üzere, şehirlerarası karayolunda gelip geçen otobüsleri taşlayan maden çalışanları köylülerin ve çevrecilerin Çamköy yolunu kullanmasına saatlerce engel olmuşlardı. Çevrecilerin Çamköy’deki 5 Haziran etkinliği ve madenci şirketin buna karşı yaptığı pikniğin bir gün öncesinden vali, kaymakam ve emniyet yetkililerine bildirilmesine rağmen olay günü ne jandarmadan, ne de polislerden kimsenin olay yerinde olmaması dikkat çekmişti. Maden çalışanlarının yolu kesmesi ve saldırısı üzerine yakındaki bir akaryakıt istasyonuna sığınan çevreciler, saatler geçmesine rağmen bir türlü olay yerine gelmeyen güvenlik güçleri ve kaymakamı, ancak karayolunun trafiğe kapatarak getirebilmişlerdi. Çevreciler jandarma koridoru altında araçları ile Çamköy’e girerken de maden çalışanlarının taşlı-yumurtalı saldırısı devam etmişti. Maden çalışanlarının tüm bu saldırıları sırasında şirketin patronu H. Akın İpek’in en başta, olayları yöneten bir konumda bulunduğu birçok fotoğraf ve kamera tarafından kaydedilmişti.

SKANDAL

Olaylarla ilgili haber, fotoğraf ve görüntülere rağmen aradan 5 yıl geçtikten sonra açılabilen davada şirket patronu Hamdi İpek hakkında takipsizlik kararı verildiğini ortaya çıkması çevreciler tarafından büyük tepki ile karşılanmıştı. Saldırıya uğramalarına rağmen ‘sanık’ sıfatıyla yargılanan çevreciler, maden çalışanlarının saldırısını organize etmekle suçladıkları şirket patronunun dosyada adının geçmemesini ‘skandal’ olarak nitelemişlerdi. Davanın her duruşması sırasında Akın İpek’in sanık olarak yargılanması gerektiği yönünde açıklamalarda bulunan çevreciler, İpek hakkında verilen takipsizlik kararına bir üst mahkemede itiraz etmişlerdi.

YOĞUN ŞÜPHE VAR

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görüşüler itiraz geçtiğimiz günlerde karara bağlandı. Mahkeme “Hamdi Akın İpek’in yönetici sıfatıyla kendi çalışanlarını diğer gruba karşı azmettirdiğine dair yoğun şüphe bulunduğu…” gerekçesiyle İpek hakkında verilen “kovuşturmaya yer olmadığı” kararını oybirliği ile kaldırdı.

Mahkemenin kararını değerlendiren çevrecilerin avukatı Arif Ali Cangı, 5,5 yıl önce, 5 Haziran Dünya Çevre Gününde yaşanan saldırıda gerçeğin ortaya çıkması ve suçluların cezalandırılması için yılardır adalet aradıklarını belirterek, “Asıl fail hakkında nihayet dava açılıyor. Yaşamın savunulması mücadelemiz sürecektir. Sağlıklı çevreden ve yaşamın savunulmasından, adaletten  yana olan herkesin bize katılmasını bekliyoruz” dedi. Cangı, davanın 22 Temmuzdaki duruşmasında ifadesinin alınabileceğine dikkat çekti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şairler yazarlar sınıfımızda

SONRAKİ HABER

Nükleer enerjinin geleceği yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...