12 Şubat 2014 17:04

Yemen 6 bölgeli federasyona dönüşecek

Yemen Devlet Haber Ajansı Saba, cumhurbaşkanlığı panelinde, siyasi geçişin bir parçası olarak Yemen’in altı bölgeli federasyona dönüşmesine karar verildiğini açıkladı.

Yemen 6 bölgeli federasyona dönüşecek
Paylaş

Yemen Devlet Haber Ajansı Saba, cumhurbaşkanlığı panelinde, siyasi geçişin bir parçası olarak Yemen’in altı bölgeli federasyona dönüşmesine karar verildiğini açıkladı.

“Altı bölgeli federal devlet” oluşturulması için “nihai onay” Cumhurbaşkanı Abdrabuh Mansur Hadi başkanlığında yapılan Yemen’in ana partilerinin temsilcilerinin yer aldığı bir komite toplantısında geldi.

Hadi, komiteyi geçtiğimiz ocak ayı sonlarında, bir yıl içinde halk oyuna sunulacak yeni anayasa metnine eklenecek bölge sayısına karar vermek için oluşturdu.

GÜNEYDE 4, KUZEYDE 2 BÖLGE

Kararlaştırılan altı bölgeli federasyon planında, kuzeyde Azal, Sada, Janad ve Tahama olmak üzere dört, güneyde de Aden ve Hadramavt olmak üzere iki bölge yer alıyor. Plan, bir yıl içinde oylanacak yeni anayasa metnine eklenecek.

Yemenli partiler, gelecekteki federasyonun iki bölgeye mi altı bölgeye mi ayrılacağı konusunda bölünmüş durumdalar.

Yemen’in güney kısımlarında, İngiliz sömürge yönetiminin sonuçlanmasıyla,1967 yılından kuzeyle birleşmenin gerçekleştiği 1990 yılına kadar, bağımsız bir devlet oluştu. Dört yıl sonra patlak veren ayrılık girişimi kuzey güçlerinin güneyi devralmasıyla sonuçlanan kısa ama kanlı bir iç savaşa yol açtı.

‘ZENGİNLER VE YOKSULLAR’

Kuzeyli isyancılar salı günü, Yemen için altı bölgeli federasyon planını, önerilen federasyon sisteminin zenginliğin eşit dağılımını sağlamayacağını söyleyerek reddettiler. Husiler olarak da bilinen isyancı grup Ansarullah Üyesi Muhammed El Bahati “Planı, Yemen’i yoksullar ve zenginler şeklinde böldüğü için reddettik” dedi. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Güney Sudan’da görüşmeler yeniden başladı

SONRAKİ HABER

Cezayir uçak kazasının yasını tutuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...