12 Şubat 2014 15:51

Ahmetler suyu HES’e kurban gitmesin

Ahmetler köyünde yapılmak istenen HES projesiyle ilgili Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi açıklama yaptı.

Ahmetler suyu HES’e kurban gitmesin
Paylaş

Ahmetler köyünde yapılmak istenen HES projesiyle ilgili Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi açıklama yaptı.

Burada konuşan İstanbul Üniversitesi Toprak Bilimleri ve Ekoloji Ana Bilim Dalında öğretim üyeliğinden emekli Prof. Dr. Doğan Kantarcı, HES’lerin Türkiye elektirik üretiminin yüzde 5’ini karşıladığını ifade ederek, “Bu yaklaşımların başka bir yönü de var. Suları musluğa almak, suları birilerinin elinde toplamak. Bunun yanında dikkat çekilmesi gereken başka bir nokta 1994 yılından sonra iklim değişikliğinde önemli bir değişme var. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte kar yağışları azalıyor. Bu tip dere tipi santrallerin beslenmesi yağmurdan değil esas kar suyundandır. HES firmalarına çok uzun vadeli krediler veriliyor, bu firmalar kendilerini amorti edebilmeleri için hem yaz hem de kış mevsiminde bu tribünleri çalıştırmak zorundadırlar. Bu yüzden HES firmalarının biz santralı kışın çalıştıracağız, yazın suyu serbest bırakacağız gibi bir vaadi çok da gerçekçi değildir” dedi.

AHMETLER HES İÇİN UYGUN DEĞİL

Sözleşmelerde dere havzasında iki nokta arasındaki suyun kullanım hakkının firmalara tahsis edildiğini söyleyen Kantarcı, “Böyle bir durumda dereden bir kova su almanız mümkün değildir. Derenin yakınında bulunan tarım arazileri için dereden sulama suyu kullanırsanız ücretini ödemek durumundasınız” diye konuştu.

Ahmetler kanyonundaki suyu bir mağara ile başka bir yere aktarma projesinin olduğunu, ancak kanyonda su olmadığını söyleyen Kantarcı, “Ahmetler kanyonu böyle bir HES projesi için uygun bir yer değildir. Hem doğal yapıyı bozacağı gibi aynı zamanda da zaten su sorunu yaşayan Ahmetler halkını daha büyük bir sorun ile karşı karşıya bırakacaktır” dedi. (Antalya/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Gökçek’ten de bu beklenirdi’

SONRAKİ HABER

‘Gavat’ diyen Vali Coş’a soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...