11 Şubat 2014 17:46

Karaca’da 25. madde kumpası

İstanbul Bayrampaşa'da bulunan Narin Tekstil Karaca Fabrikası'nda çalışan Teksif Sendikası'na üye olan iki işçi, sendikalı oldukları için işten atıldı. Fabrika önünde direnişe geçen işçilerden Ramazan Turhal, Narin Tekstil Patronunun zorla işçilerden e-devlet şifrelerini aldığını, bu nedenle işçilerin sendikadan istifa etmek zorunda kaldığını söyledi.

Karaca’da 25. madde kumpası
Paylaş

Özgür ÖZDEMİR
İstanbul


İstanbul Bayrampaşa'da bulunan Narin Tekstil Karaca Fabrikası'nda çalışan Teksif Sendikası'na üye olan iki işçi, sendikalı oldukları için işten atıldı. Fabrika önünde direnişe geçen işçilerden Ramazan Turhal, Narin Tekstil Patronunun zorla işçilerden e-devlet şifrelerini aldığını, bu nedenle işçilerin sendikadan istifa etmek zorunda kaldığını söyledi. İşten atılan diğer bir işçi Yusuf Ceviz ise, Narin Tesktil Patronunun işten attığı tüm işçilerin haklarını vermemek için özellikle  İş Kanunun Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller başlıklı 25. maddesi kapsamında işten çıkardığına dikkat çekti.

'MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'

250 işçinin çalıştığı fabrikada 2011 yılından bu yana işçiler sendikalaşma mücadelesi yürütüyorlar. Bu dönemde birçok işçi sendikaya üye olduğu için işten atıldı. Konuyla ilgili gazetemize konuşan işten atılan işçilerden Ramazan Turhan, "Beni işten çıkarmak için hiçbir gerekçe bulamadılar. En son patrona hakaret ettiğim ve iş huzurunu bozduğum gerekçesiyle işten attılar" diye tepki gösterdi. Sendikalaşmadan önce, 12 saat çalıştıklarını, hiçbir sosyal haklarının olmadığını, fazla mesailerin ücret bordrolarına yansıtılmadığına dikkat çeken Turhan, "Fazla mesailerin geri ödenmesi için dava açmıştım. Hem davamı geri çekmem hem de sendikadan ayrılmam için bana 50 bin lira para teklif edildi" dedi.  
On yıldır Narin Tekstilde dokuma bölümünde çalışan Turhan, 1270 lira ücret alıyor. 500 lira kira verdiğini söyleyen Turhan, "Üç çocuğum var. Üçü de okuyor. Geçinemediğim için sendikaya üye oldum" dedi. Son dönemde iş yerinde baskıların arttığını vurgulayan Turhan, "E-devlet şifreleri istediler. Vermeyenler ise işten atılmakla tehdit edildi. Bu nedenle sendikaya üye olan birçok işçi arkadaşımız sendika üyeliklerini iptal edip, e-devlet şiflerini patrona vermek zorunda kaldı" diye konuştu. Turhan, işe geri alınana kadar direnişe devam edeceklerini söyledi.

'MOBİNGE MARUZ KALDIK'

İşçilerden Yusuf Ceviz de, 6 yıldır dokuma bölümünde çalışıyor. İş yerinde mobing uygulandığını belirten Ceviz, "Sendikadan istifa etmemiz için baskı yapıyorlar. Çalıştığımız bölümleri değiştirip hata yapmamızı sağlayarak işten atmak için mazeret yaratıyorlar. Ya da para teklif ediyorlar" dedi.

Sendikalaşma mücadelesinde işten atılan arkadaşlarının hepsinin İş Kanunun Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller başlıklı 25. maddesi kapsamında işten atıldığını vurgulayan Ceviz, "Patron hiçbir hakkımızı vermemek için özellikle bu maddeden bizi atıyor. Çünkü  yasa gereği bu madde nedeniyle işten atılanlara hiçbir hak tanınmıyor. Ancak daha önce işten atılanlar arkadaşlarımız işe iade davasını kazandılar. Patron üst mahkemeye itirazda bulundu. Böyle böyle bizi yıldırmaya çalışıyorlar.
 

ÖNCEKİ HABER

Kızını kaybeden baba: Gazeteciler doğruyu yazmıştı

SONRAKİ HABER

Gezi davasında taş silah sayıldı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...