12 Haziran 2011 18:48

'Halkımızın emeği, halkımızın gücü"

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku İstanbul 3. Bölgede sonuçlar büyük bir seviçle karşılandı. 3. Bölge Merkez seçim Bürosunda toplanan yüzlerce çocuk, kadın ve genç Milletvekili Abdullah Levent Tüzel’i “Kürdistan seninle gurur duyuyor”, “Geliyor geliyor bağımsızlar geliyor&rd

'Halkımızın emeği, halkımızın gücü
Paylaş

Evrensel'e konuşan Emek, Demokrasi Özgürlük Bloku İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel  önümüzdeki dönem zorlu bir dönem ama bağımsızların 35’i bulduğu ve tüm engellemelere rağmen büyük bir destek aldığı, AKP’nin rahat edemeyeceği görünüyor” dedi.

Sonuçlar kesin olmasa da beklenen sonuçlar olduğunu belirten Tüzel, “AKP belli ki bölgede yenilgiye uğratıldı. Belli ki bu meclis bizim sesimizin çok güçlü çıkacağı ve bütün Türkiye’nin ilgi ile izleyeceği bir Meclis olacak. Kürtler ve sosyalistler olarak bugüne kadar olmadık bir yoğunlukta Meclis’te olacağız, bunun olumlu sonuçlarını göreceğiz; Meclis’te gerçek bir halk muhalefeti olacak. Bir de bu barajların, antidemokratik ve saldırgan seçim atmosferinin halkı etkileyemediği de böylece ortaya çıktı. Seçim sonuçları nedeniyle halkımızın iradesine ve emeğine sonsuz teşekkür ediyoruz ve biz vekiller olarak halkımıza verdiğimiz sözü bir an önce yerine getireceğiz. Halkımızdan yetkiyi güçlü bir şekilde aldık karşımızda saldırarak gelenler bu çabaların boşuna olduğunu gördüler” diye konuştu.

Öte yandan Tüzel’i tebrik etmeye gelen  İsveç Sol Parti Milletvekilleri Amineh Kakabaveh ve Jacop Jhonson “Sevincinizi paylaşıyoruz, ağlıyoruz hatta” dediler.

Sonuçlardan bağımsız adaylar adına çok memnun olduklarını vurgulayan İsveçli vekiller, “Bunun için çok mutluyuz böyle bir blok eştlik için, barış mücadelesi için çok önemlidir dediler. (İstanbul/EVRENSEL)


GÜÇLÜ BİR CEPHE OLUŞTU

Mersin'den seçilen Ertuğrul Kürkçü ise "Blok'un bölgedeki hedefleri gerçekleşti. Bu, özerkliğin fiili olarak bir çizgiye çekildiği göstergesi. AKP’nin hegemonik sistemine karşı bloğun bu başarısı, AKP’nin istediği sistemi oluşturmasını engelledi. AKP’nin dini istismara dayalı hegemonyasına karşı Blok önümüzdeki dönem için çok güçlü bir cephe oluşturdu. Mersinde beklediğimizi aldık. Bunun için çok çalışmıştık. Aldığımız oylara göre oluşturduğumuz cephe yüzde 10 barajını aşmış durumda. Buna karşı hedeflerimiz arasında olan, bizim için önemli olan Gaziantep ve Dersim’de kazanamadık. Burada aday olan arkadaşlarımız çok değerli insanlardı. Ancak bundan sonra onlar olmadan yola devam edeceğiz. Bu seçimlerde önemli gelişmeler yaşandı. Bunlardan birisi Blok oylarını önceki seçimlere göre  yüzde yüz arttırdı. AKP’nin yüzde 50 oranında oy alması, her iki seçmenden birini temsil görünmesine rağmen AKP mecliste istediği başarıyı yakalayamadı. AKP anayasa yapmak için bir arayış içerisine girecektir. Çünkü seçim sonuçları AKP’nin buna ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Muhtemelen bu arayış gerici bir ittifak ile mümkün. Bu ittifak MHP olabilir diğer parti de olabilir. Bu yüzden Blok gücünü ikiye katlamasıyla ve güçle meclise girmesi çok büyük bir başarı... Başarıdan ziyade AKP karşısında duracak büyük bir güç. Bu açıdan bundan sonra daha çok çalışmamız lazım. Tüm Türkiye halkına, barışa demokrasiye hayırlı olsun bu seçimler" dedi. (Mersin/EVRENSEL)


HALK GÜCÜNÜ GÖSTERDİ

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Diyarbakır adayları, ilk açıklanan seçim sonuçlarını, “AKP bölgede iflas etmiştir” şeklinde değerlendirdi.

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Diyarbakır Adayları YSK’nın yasak kararının kalkmasının ardından açıklanan ilk seçim sonuçlarını değerlendirdi. İlk sonuçlara göre Diyarbakır’da yüzde 30 oy alan AKP’nin bölgede iflas ettiğini belirten blok adayları, Kürt halkının verdiği mesajın iyi anlaşılması gerektiğini söyledi.

Blok adaylarından Şerafettin Elçi, “Halkımızı güçlü iradesini ortaya koydu. Büyük bir çoğunlukla AKP’yi ezdi. Bunun AKP’ye ve devleti yönetenlere ciddi bir mesajdır. Bu mesajın iyi anlaşılması gerekir” dedi.

İlk sonuçları değerlendiren blok adaylarından Nursel Aydoğan ise, Diyarbakır için de beklentimiz buydu. Bu bir başarıdır.  Bu aslında AKP gibi yüzde 50 düzeyinde oy alan bir partinin Bölge'de iflası demektir. Başarı sadece Türkiye’nin bir tarafından değil, her tarafından yüksek oy almasıdır. AKP Kürt halkının bu başarısını dikkate almalıdır” dedi. (DİYARBAKIR)


KOÇALİ: KÜRTLER 4 MESAJ VERDİ

BDP Eş Genel Başkanı Filiz Koçali seçim sonuçları ile Kürt halkının dört mesaj verdiğini belirterek, “Kendi öz yönetimine dayanan Demokratik Özerklik’teki ısrarını bir kez daha ortaya koymuştur. Demokratik Ulus Bloğu’na ‘evet’ demiştir. Demokratik bir anayasayı hiç zaman kaybetmeden derhal çalışmalarına başlamalı ve halkın bütün taleplerini göz önünde bulundurmalıdır. Kürt ulusal birliği kabul görmüştür. Herkesten daha fazla çaba sarf eden Sayın Öcalan’la derhal yapılan görüşmelerin açık müzakereye dönüştürülmelidir” dedi.

Seçimlerden çıkan sonuçların iyi anlaşılması gerektiğini belirten Koçali, “Sadece bloğun değil AKP’nin CHP’nin sonuçlar üzerinde kendilerine düşen sorumlulukları bir an önce yerine getirmesi lazım” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Meclis’te bir biz, bir de onlar olacak

SONRAKİ HABER

Erdoğan:Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...