11 Şubat 2014 12:59

Mısır'da 13 bin tekstil işçisi grevde

Mısır’da tekstil işçilerinin yoğun olduğu Mahalla'daki iki tekstil fabrikasında 13 bin işçi, ikramiye ve hükümetin belirlediği asgari ücretin uygulanması talepleri ile süresiz oturma eylemine başladı.

Mısır\'da 13 bin tekstil işçisi grevde
Paylaş

Mısır’da tekstil işçilerinin yoğun olduğu Mahalla'daki iki tekstil fabrikasında 13 bin işçi, ikramiye ve hükümetin belirlediği asgari ücretin uygulanması talepleri ile süresiz oturma eylemine başladı.

Kamu işletmesi olan Mısır İplik ve Dokuma Fabrikası ile Helvan İplik ve Dokuma fabrikasındaki işçiler önceden ikramiyeleri ödenmezse ve yeni asgari ücret yürürlüğe girmezse greve gidecekleri uyarısında bulunmuşlardı. İşçiler, Pazartesi günü şirketin merkezinde bir oturma eylemi organize ederek iki fabrikada üretimi durdurdu.

Mahalla'da tekstil işçisi Faysal Lakuşah, iki fabrikada toplam 20 bin işçinin olduğunu belirterek Maliye Bakanlığı, şirket yöneticileri ve sendika arasındaki toplantıların devam ettiğini söyledi. İşçiler, Pamuk, İplik ve Dokuma Holding Başkanı Fuad Abdel Alim Hasan’ın da istifasını talep etti.

Sendika Başkanı İbrahim Abdel Fettah, hükümeti ve bakanları Mısır’da istikrarın gerekliliğini ihmal etmekle suçladı. Sendikanın, iki ay önce grev olasılığıyla ilgili hükümeti uyardığı öğrenildi.

2007’de yaşanan büyük işçi grevinin ardından Mahalla fabrikaları yönetim kurulu başkanı Hasan görevinden uzaklaştırılmıştı. Hasan işçileri şirketi batırmaya çalışmakla suçladı.

Söz konusu fabrikalarda işçi ikramiyeleri iki aylık toplamda 155 Mısır Poundu, asgari ücret ise aylık 1200 Mısır Poundu. Ülkede ayda sadece 500 Mısır Poundu alan çok sayıda işçi var. Mahalla işçileri, ikramiye ve daha iyi ücret talebiyle 2006'da çok güçlü bir grev gerçekleştirmiş, grev kısa sürede birçok başka fabrikadaki greve öncülük etmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs\'ın tek sanığına 10 ay hapis verildi

SONRAKİ HABER

Dink davasında Ali Öz yeniden yargılanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...