11 Şubat 2014 08:20

Bir madalyadan çok daha fazlası

Soçi Olimpiyatları’nın program bakımından belki de en kısır günü geride kalırken günün kahramanı kısa kulvar sürat pateni 1500 metre mücadelesinde bronz madalya kazanan Güney Kore asıllı Rus Sporcu Viktor Ahn oldu. Onun bu madalyasını diğerlerinden daha farklı kılan özellik ise sporcunun kariyeri boyunca yaşadıkları.

Bir madalyadan çok daha fazlası
Paylaş

Daniels Süha ÖZKAYA
İstanbul


Soçi Olimpiyatları’nın program bakımından belki de en kısır günü geride kalırken günün kahramanı kısa kulvar sürat pateni 1500 metre mücadelesinde bronz madalya kazanan Güney Kore asıllı Rus Sporcu Viktor Ahn oldu. Onun bu madalyasını diğerlerinden daha farklı kılan özellik ise sporcunun kariyeri boyunca yaşadıkları.

Viktor Ahn kısa kulvar sürat pateni disiplininin dünya üzerindeki en büyük yıldızlarından biri. Kariyerine bakıldığında kendisinin 20’ye yakın dünya şampiyonluğu göze çarpacaktır. Takım yarışları ve Kış Universiade Oyunları eklendiğinde bu madalyaların sayısı daha da artıyor.

2006 Torino Olimpiyatları’nda 3’ü altın olmak üzere 4 madalya kazanan Ahn bir olimpiyatta en çok madalya kazanan kısa kulvar sürat patencisi unvanını aldı. Ayrıca Ahn, bir olimpiyatta en az 3 altın madalya kazanmayı başaran ilk Koreli sporcu oldu.

Hikâyenin buraya kadar olan kısmı başarılarla dolu olsa da bu başarıların ardından Ahn için zor günler başladı.

2006 yılındaki dünya şampiyonasının dönüşünde babasının Güney Kore Paten Federasyonu başkan yardımcısıyla yaşadığı tartışma başarılı sporcunun kariyerindeki kırılma noktalarından biri oldu. Bu olaydan sonra Ahn, antrenörünü değiştirirken takım içindeki çekişmeler de gün yüzüne çıktı.

2008 yılının Ocak ayında yaşadığı sakatlık efsanevi sporcu için zor dönemin başlangıcı oldu. Bu sakatlık sebebiyle uzun süre yarışamayan Ahn, 2010 Olimpiyatları’na gitmeyi başaramadı. Bu süreçte de federasyonla yaşadığı problemler devam ederken sporcu medyaya pek çok kez yalnız bırakıldığı ve sporu bırakabileceği konusunda açıklamalar yaptı.
Bütün bu yaşananlar artık Ahn için yolun sonuna gelindiğini gösteriyordu. Ahn 2014 Soçi Olimpiyatları’na Kore adına gitmesinin zor olduğunu anladı ve önündeki seçenekleri değerlendirme kararı aldı, çünkü federasyonun vefasızlığı kendisini yıpratmış ve üzmüştü. ABD adına yarışacağı dedikoduları dolaşmaya başlarken bu ihtimal de bürokrasi engeline takıldı. Bu sırada Rusya kendisine teklif yaptı ve Ahn Rusya adına yarışmayı kabul etti. Soçi Olimpiyatları’nda bütün Güney Koreli rakiplerini geçen Ahn aldığı madalyayla hem federasyonunun tutumuna en iyi cevabı veriyor hem de bronz madalyanın da en az altın kadar değerli olabileceğini bizlere gösteriyordu.

Ahn’ın 3. sırayı elde ettiği kısa kulvar sürat pateni 1500 metre kategorisinde altın 2:14.985’lik derecesiyle Kanada’dan Charles Hamelin’in olurken, gümüş madalya 2:15.055’lik derecesiyle 2. olan 1996 doğumlu Çinli sporcu Han Tianyu’nun oldu. Genç sporcu Çin’e Soçi Olimpiyatları’ndaki ilk madalyasını kazandırdı. Günün hikâyesine imza atan Viktor Ahn’ın derecesi ise 2:15.062 oldu.

BİATLONDA TEHLİKELİ PİST KORKUTTU

Biatlonda mücadele erkekler 12.5 km takip yarışıyla sürerken Fransa, Soçi’deki ilk madalyalarına ve ilk altın madalyasına ulaştı. 33:48.6’lık derecesiyle Fransız Martin Fourcade altın madalya kazanırken Çek Cumhuriyeti adına peri masalını devam ettiren isim 34:02.7’lik derecesiyle gümüş madalya kazanan Ondrej Moravec oldu. Bronz madalya 34:12.8’lik derecesiyle 3. olan Fransız biatlet Jean Guillaume Beatrix oldu. Bu sonuçların ardından Martin Fourcade kariyerinin ilk olimpiyat altınına ulaşmış oldu.

Biatlonda günün en çok konuşulan konusu ise daha önce pek çok kez tehlikeli olduğu söylenen pistte yaşanan düşüşler oldu. Özellikle virajları tartışmalara konu olan pistte bir virajda 4 sporcunun düşmesi tartışmaları yeniden alevlendirdi. Yetkililerden nasıl bir açıklama geleceği ise merak konusu.

ALP DİSİPLİNİNDE MADALYA RİESCH'İN

Alp disiplininde heyecan kadınlar süper kombine mücadeleleriyle sürdü. İniş ve slalom yarışlarının birleştirilmesiyle oluşturulan bu disiplinde kazanan değişmedi ve yarışı 2010 Vancouver Olimpiyatları’nın galibi Alman Maria Höfl Riesch kazandı.2:34.62’lik derecesiyle altın madalyaya ulaşan Maria Höfl Riesch Almanya’ya Soçi’deki ikinci altın madalyasını kazandırdı. Avusturyalı Nicole Hosp 2:35.02’lik derecesiyle gümüş madalya kazandı. ABD’nin bu disiplindeki en büyük madalya umutlarından biri olan Julia Mancuso iniş yarışını lider bitirmesine rağmen slalom yarışında bu başarısını sürdüremedi ve 2:35.15’lik derecesiyle bronz madalyada kaldı.

SÜRAT PATENİNDE HOLLANDA DAMGASI

Sürat pateninde 500 metre yarışlarında podyumda yine Hollanda hakimiyeti vardı. Hollandalı Michel Mulder 69.31’lik derecesiyle altın madalyaya ulaşırken vatandaşı Jan Smeekens 69.32’lik derecesiyle ikinci oldu. Altın ve gümüş madalyayı sadece 0.01 saniye ayırırken bronz madalya altın madalya kazanan Michel Mulder’in ikizi Ronald Mulder’in oldu. Ronald Mulder bronz madalyaya 69.46’lık derecesiyle ulaştı.

SERBEST STİL KAYAK

Serbest stil kayakta güne erkekler mogul mücadeleleri ile devam edildi. Podyumda Kanadalıların üstünlüğü dikkat çekerken Alexandre Bilodeau 26.31 puanla altın madalyaya uzanırken vatandaşı Mikael Kingsbury 24.71 puanla ikinci sırada yer aldı. Bronz madalya ise 24.34 puan alan Rus sporcu Alexandr Smyshlyaev’in oldu.

BUZ HOKEYİNDE ABD VE KANADA YARI FİNALDE

Kadınlar buz hokeyinde A grubunda oynanan karşılaşmalarda ABD İsviçre’yi 9-0’la geçerken, Kanada zorlandığı karşılaşmada Finlandiya’yı son periyotta bulduğu gollerle 3-0 yenmeyi başardı. Bu sonuçların ardından ABD ve Kanada yarı finale kalmayı başarırken İsviçre ve Finlandiya’nın madalya umudu kalmadı.

KIZAKTA FİNAL YARIŞLARI

Kızakta ise kadınlar final yarışlarının ilk iki ayağı yarışıldı. Alman Natalie Gaisenberger 1:39.814’lük derecesiyle liderlikte bulunurken vatandaşı Tatajana Hüfner vatandaşının 0.766 saniye gerisinde ikinci sırada bulunuyor. Üçüncü sırada ise liderin 0.818 saniye gerisinde bulunan ABD’li Erin Hamlin bulunuyor.

KÖRLİNG BAŞLADI

Olimpiyatlarda körling heyecanı dün başlarken hem erkeklerde hem de kadınlarda maçlar vardı. Kadınlarda Kanada Çin’i 9-2 İsviçre ABD’yi 7-4 İsveç ise Büyük Britanya’yı 6-4 ile geçti. Kadınlar körling mücadelelerinin en büyük sürprizine ise Rusya imza attı. Ev sahibi Rusya Danimarka’yı 7-4 yendi.
Körlingte erkeklerin fikstürü ise kadınlara göre çok daha yoğundu ve hem sabah hem de akşam seanslarında maçlar vardı.
Sabah seansında Büyük Britanya Rusya’yı 7-4 İsveç İsviçre’yi 7-5 Kanada da Almanya’yı 11-8 ile geçerken Çin Danimarka’yı 7-4 yenerek bir sürprize imza atıyordu.
Akşam seansı ise günün körling adına en keyifli karşılaşmasına sahne oldu. Danimarka’nın ev sahibi Rusya’yı 11-10 yendiği karşılaşma günün en keyifli körling mücadelesiydi alınan diğer sonuçlar ise şöyleydi. Norveç-ABD 7-4,İsviçre-Kanada 5-4, ve İsveç-Büyük Britanya 8-4.

PLUSHENKO’DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Yarışma sayısının en az olduğu günlerden biri geride kalırken Rusya basınına göz atmak gerekirse gündemdeki iki konu dikkat çekecektir. Birincisi, bir süre önce sakatlığı bulunduğu ve Artistik Patinaj Erkekler mücadelesine katılamayabileceği söylenen efsanevi Rus sporcu Evgeni Plushenko’nun erkekler kısa programa katılabileceğinin açıklanması.

PUTİN’DEN ZİYARET

İkincisi ise Rus lider Vladimir Putin’in Avusturya ve Hollanda kafilelerini ziyaret etmesi oldu. Bu durum beklenen propaganda çalışmalarını akıllara getirirken oluşan protest havayı dağıtmaya yönelik bir adım olarak gösterilebilirdi. Ayrıca özellikle Rusya basınının bu durumu abartarak neredeyse manşetlere çekmesi dikkat çekiciydi.

KANADA MADALYA TABLOSUNDA LİDER

Madalya tablosunda Kanada lider durumda bulunuyor.Hollanda ikinci sırada yer alırken Norveç ise üçüncülüğe gerilemiş durumda.
 

ÖNCEKİ HABER

T-Wolves hedeften uzaklaştı

SONRAKİ HABER

Tek alternatif HDP

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa