11 Şubat 2014 07:18

Paris katliamında şüpheli MİT

Almanya’da yayımlanan haftalık Der Spiegel dergisi, Alman istihbarat örgütlerinin, Paris’te üç Kürt kadını Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in öldürülmesinde MİT’in rol aldığına dair şüphelerinin olduğunu yazdı. Haberde, bu şüpheden ötürü Alman istihbarat örgütlerinin, MİT ile bilgi paylaşımını dondurmuş olabileceği ifade edildi.

Paris katliamında şüpheli MİT
Paylaş

Almanya’da yayımlanan haftalık Der Spiegel dergisi, Alman istihbarat örgütlerinin, Paris’te üç Kürt kadını Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in öldürülmesinde MİT’in rol aldığına dair şüphelerinin olduğunu yazdı. Haberde, bu şüpheden ötürü Alman istihbarat örgütlerinin, MİT ile bilgi paylaşımını dondurmuş olabileceği ifade edildi.

Der Spiegel’in haberine göre, 12 Ocak’ta İnternet üzerinden yayımlanan Ömer Güney’e ait ses kaydını ayrıntılı bir şekilde inceleyen Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasayı Koruma Örgütü, ses kaydının ve Türkiye’de cinayetle ilgili yayımlanan belgelerin doğru olduğuna kanaat getirdi. “Ve Allah korusun” başlığıyla verilen haberin en dikkat çeken bölümü ise, söz konusu belgelerde adı geçen ve Alman istihbarat görevlilerinin yakından tanıdığı MİT Daire Başkanı Uğur Kaan A.’nın Almanya’ya gelen bir heyet içerisinde yer alması oldu. Paris katliamını MİT’in yaptığının kesinleşmesi durumunda Almanya başta olmak üzere Kürtlerin yaşadığı ülkelerde olayların çıkabileceğinin dile getirildiği haberde, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın kendisinin ‘yakın adamı’ olması nedeniyle Başbakan Erdoğan’a yönelik baskının artacağına da dikkat çekildi.

Paris cinayetinin ayrıntılı bir şekilde anlatıldığı haberde ayrıca 2003-2011 yılları arasında Almanya’nın Bavyera eyaletinde yaşayan Ömer Güney’in PKK sempatizanı olduğuna dair bir bilginin olmadığı, tam tersine Türk milliyetçi çevrelerinden olduğuna da işaret edildi.

TÜRKİYE, AB’DE CİNAYET EMRİ Mİ VERDİ?

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Başbakan Erdoğan’ın en güvendiği kişi olduğu belirtilen Der Spiegel haberinde, Ömer Güney’e Sakine Cansız’a suikast düzenlemesi için para verilmesinin istendiği MİT belgesine de değinildi. “AB üyesi olmak isteyen bir devlet, yine AB topraklarında kiralık cinayet emri mi veriyor?​” sorusunu soran Spiegel, şüphelerin gerçek olması durumunda ‘dramatik etkilerinin’ olacağı kaydedilerek “Almanya’nın, Fransa’nın hatta tüm Avrupa’nın Türkiye ilişkilerine önemli ölçüde etkisi olacak. Ülkedeki iç siyasi durum zaten oldukça hassas. Sıkıntılı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan daha fazla baskı altına girebilir: Gizli Servis Şefi Hakan, Fidan Erdoğan’ın çok yakın bir adamı” denildi. Spiegel’in haberinde, 12 Ocak’ta ortaya çıkan Ömer Güney’e ait ses kaydının Almanya’nın İnternet alan adı uzantısı olan ‘.de’ ile biten bir İnternet adresinden geldiği, ancak bunun büyük ihtimalle Türkiye’den çıktığına dikkat çekildi. Sonraki günlerde ortaya çıkan MİT belgesinin Sakine Cansız’ın ölüm emrini verdiği kaydedilen Spiegel haberinde, belgenin Fransız makamlarınca önemli bulunduğu ve Alman makamlarınca da aynı yönde analiz edildiği bilgisi verildi. Spiegel, bu belgede bulunan filigramın MİT’e ait gerçek bir görünüm taşıdığını yazarken, üst düzey bir Alman yetkilinin konuyla ilgili “Bu belge sahteyse, o zaman insanı yanıltabilecek kadar gerçek” sözlerinin de altı çizildi.

‘ALMANLAR, ‘YENİ İNFAZ OLMASIN’ DİYE BİLGİ PAYLAŞMAYACAK’

Der Spiegel haberinde ayrıca, MİT ile Almanya güvenlik kurumlarının istihbarat iş birliğinin dondurulduğu iddia edildi. Haberde konuyla ilgi olarak “Normalde Alman güvenlik makamları MİT ile iş birliği içindeler. PKK üyelerini takip konusunda da. Çünkü, PKK AB’de terör örgütü olarak yasaklı. Ancak, Türk istihbaratının PKK militanlarını AB ülkeleri içinde infaz ettirebileceği şüphesi, Alman Anayasayı Koruma Örgütünü alarma geçirdi. Güvenlik çevrelerinde, ‘kişilere ait bilgilerin Türk makamlarına aktarılması konusundaki özel hassasiyetten’ konuşuluyor.  (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bosna’da halk hükümeti istifaya çağırıyor

SONRAKİ HABER

Söz konusu rant olunca kimse yasa-yargı tanımıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa