11 Şubat 2014 06:00

100 yıllık gar ‘arsa’ diye satıldı!

Özelleştirme kapsamına alınarak satışa çıkartılan ve arazilerinin bir kısmı satılan Isparta’nın Eğirdir ilçesindeki tarihi garı kurtarmak için eylem yapıldı. Eğirdir halkı ise, Osmanlı döneminde 1914’te İngilizlere yaptırılan ve 100 yaşını dolduran tarihi gara sahip çıkıyor.

100 yıllık gar ‘arsa’ diye satıldı!
Paylaş

Yusuf YAVUZ
Isparta


Özelleştirme kapsamına alınarak satışa çıkartılan ve arazilerinin bir kısmı satılan Isparta’nın Eğirdir ilçesindeki tarihi garı kurtarmak için eylem yapıldı. Osmanlı döneminde 1914’te İngilizlere yaptırılan ve bugün 100 yaşını dolduran tarihi gara sahip çıkan Eğirdir halkı, Kurtuluş Savaşı’nda önemli rol oynayan mekanın kamunun ortak kullanabileceği bir alan olarak projelendirilerek yaşatılmasını talep ediyor.

2002’DE KORUMA, 2009’DA ÖZELLEŞTİRME
Tarihi Eğirdir Garı, yaklaşık 90 yıl bölge halkına yük ve insan taşımacılığı konusunda hizmet verdikten sonra 2001 yılında kapatılarak kapı ve pencerelerine beton döküldü. Gar ve çevresi, 2002 yılında Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla ‘Korunması Gerekli Kültür Varlığı’ olarak tescil edildi. Ancak 2009 yılında özelleştirme kapsamına alınan 25 garın arasında bulunan tarihi garı çevreleyen araziler ise geçtiğimiz Eylül ayında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa çıkarıldı. Mülkiyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne (TCDD) ait olan garın arazileri, ihale yoluyla 344 bin lira bedel karşılığında satıldı. Satılan parsellerde konut amaçlı inşaat yapılabilecek.

EĞİRDİR HALKI TEPKİ GÖSTERDİ
29 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak duyurulan ve ilçede büyük tepkiye neden olan satış kararının ardından önceki gün Eğirdir Garı’nda bir araya gelen yüzlerce Eğirdirli satışı protesto etti. 100 yaşına giren tarihi Eğirdir Garı’nda bir araya gelen Eğirdirliler, hem fotoğraf çektiler hem de bölge halkına 90 yıl hizmet veren garlarına sahip çıktılar.
Eğirdir Akın Gazetesi’nin haberine göre, ilçe dışından çok sayıda demir yolu tutkunundan da destek gören etkinlikte bir konuşma yapan Hande Özdamar Tığlı, on yıldır Eğirdir’e uğramayan tren sesini içlerinde duyduklarını belirterek, özelleştirme kapsamında satışa çıkarılan gar ve arazilerinin tarihi yapıya karşı hassasiyetleri ortaya çıkardığını söyledi. Özdamar şunları ifade etti: “1914 yılında İngilizler tarafından inşa edilmiş olan bu tarihi yapı Avrupa mimari anlayışının ilçemizdeki temsilcisidir. Küçük parsellerin satışı ile başlayan bu süreç, gara ait tüm bu alanların satışına kadar gidecektir. Eğirdir Garı’nın satışını istemediğimizi anlatmak için buradayız. Hiçbir siyasi oluşumla bağlantılı olmayan sivil inisiyatif ve halk gücü olarak bu tarihi değeri korumak için buradayız. Yaşadığımız bu güzel ilçemizin değerlerine karşı halk olarak hassasiyet gösterdiğimizi anlatmak için buradayız. Bu tarihi değerin korunması için elimizden geleni yapalım.”

DAĞCILAR DEMİR YOLU KÖPRÜSÜNDE GÖSTERİ YAPTI
Tarihi garda yapılan eylem fotoğraf çekimi ve demir yolu üzerinden demir köprüye yapılan yürüyüşle devam etti. Tepki eylemi dağcıların demir yolu köprüsünde yaptıkları iniş gösterisi ile son buldu. “Bu Kent Bizim İnisiyatifi” adıyla bir araya gelen Eğirdirlilerin benzeri etkinlikleri sürdürecekleri belirtilirken, tarihi garda çekilen Mine filminin başrol oyuncuları Türkan Şoray ve Cihan Ünal’ın da bu kapsamda ilçeye davet edilmesi planlanıyor.

ÖNCEKİ HABER

Akaryakıtta vergi yükü \'bakan\'a göre değişiyor!

SONRAKİ HABER

Hidrokon’da Birleşik Metal-İş örgütlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...