10 Şubat 2014 14:46

Adana'da İslam ve Kürt sorunu paneli

Demokratik Toplum Kongresi İnanç Komisyonunun mayıs ayında Diyarbakır’da yapmayı planladığı Demokratik İslam Kongresi öncesi gerçekleştirdiği paneller dizisi sürüyor.

Adana\'da İslam ve Kürt sorunu paneli
Paylaş

Demokratik Toplum Kongresi İnanç Komisyonunun mayıs ayında Diyarbakır’da yapmayı planladığı Demokratik İslam Kongresi öncesi gerçekleştirdiği paneller dizisi sürüyor. Adana’da ‘Ortadoğu’da Barış Arayışı, İslam ve Demokrasi’ başlığıyla düzenlenen panele Yazar Hüda Kaya, Yavuz Delal, Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Mıhallemiler Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan ve Mustafa Sarar konuşmacı olarak katıldı.

İslam çerçevesinde çok dillilik ve çok kimliklilik, eşitlik ve Kürt sorununun konuşulduğu panelde, HDP Seyhan Belediye Eş Başkan Adayı Ayhan Bilgen’in yaptığı açılış konuşmasının ardından Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım söz aldı. İslam’da çok kültürlülük ve çok dillilik üzerine konuşan Yıldırım, 1400 yıl önce İbranice konuşan Yahudilerin mahkemede ana dilinde savunma yaptıklarını ve tercüman kullanıldığını belirtti.

İslam’da ‘ezen ezilen ilişkisi’ üzerine konuşan Yavuz Delal ise ‘müstekbir-mustazaf’ şeklinde ifade edilen kavramın İslam’da önemli yer tuttuğunu belirtti. Hz. Musa döneminin ezen ezilen ilişkisi etrafında döndüğünü belirten Delal, “Zorbalıkla iktidarını sürdüremeyenler haktan yana görünmek zorunda. Müslümanların Firavun politikalarına karşı mustazaf olandan yana olması gerek” dedi.

İslamın ortaya çıktığı dönemden bahseden Hüda Kaya ise ceza ve hükümlerin zengin ve güçlü olan sınıflara uygulanmazken güçsüzlere karşı her türlü baskının uygulandığı Mekke’de emeğinin karşılığını alamayanların başvuracak merci bulamadığını, çünkü o mercilerde egemenlerin olduğunu anlattı. Mekke ile Medine’yi kıyaslayan Kaya, “Mekke’de güçlü kabilelerin otoritesi altında özerk bir yapı varken, siyasi birliğin olmadığı Medine’de Müslümanlar daha özgürdü” dedi. Medine Sözleşmesine de değinen Kaya, bu sözleşmenin farklı inançtan, dilden, sosyal yapıdan halklar arasında birbirlerinin kimliklerini tanıyan bir sözleşme olduğunu söyledi.

Mıhallemiler Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan da Medine Sözleşmesine değinerek, bu sözleşmenin 90’lara kadar kendi köyü olan Mardin’in Midyat’a bağlı Habsınas (Mercimekli) köyünde yaşadığını söyledi. Türkçe, Kürtçe, Süryanice ve Arapçanın Mıhallemi lehçesinin konuşulduğu tek yer olan Habsınas’ta bu dilleri herkesin ana dili gibi konuştuğunu anlatan Aslan, “Habsınas’ta farklı inançta olanlar bayramda birbirlerini ziyaret eder” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

\'Gavat\' diyen Vali\'ye değil vatandaşa dava açıldı!

SONRAKİ HABER

Kışanak: Yüksekova’da, Gezi’de birlikte katlettiniz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...