10 Şubat 2014 06:00

Yollar rant tuttu

Başbakan Erdoğan, hemen hemen her büyük toplantısında yaptıkları duble yolları dile getiriyor. Yine AKP tarafından demir yollarına yapıldığı belirtilen yatırımlar da övünme gerekçesi olarak sürekli gündemde tutuluyor. AKP, duble yollarla övünürken, son dönemlerde özellikle kara yollarının kan deryasına dönmesi, onlarca insanın kazalarda yaşamını yitirmesi ve yaralanması ise Türkiye’nin bir gerçeği olarak orta yerde duruyor.

Yollar rant tuttu
Paylaş

Başbakan Erdoğan, hemen hemen her büyük toplantısında yaptıkları duble yolları dile getiriyor. Yine AKP tarafından demir yollarına yapıldığı belirtilen yatırımlar da övünme gerekçesi olarak sürekli gündemde tutuluyor. AKP, duble yollarla övünürken, son dönemlerde özellikle kara yollarının kan deryasına dönmesi, onlarca insanın kazalarda yaşamını yitirmesi ve yaralanması ise Türkiye’nin bir gerçeği olarak orta yerde duruyor. Bu gerçeklik üzerinden AKP iktidarının 12 yıllık iktidarı döneminde ulaşım alanına yaptığı yatırım ve bu alanlara ilişkin politikalarına dair Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Nazım Karakurt, Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) sorularını yanıtladı.  
Birçok ülkenin ulaşım ana mastır planının olduğunu belirtiyor Karakurt. Türkiye’de ise 11 kez Ulaştırma Şura’sı yapıldığı halde bir plan yok. AKP’nin politikalarını 2023 yılına kadar iktidarda kalacağı üzerinden planladığını ve bu yüzden ulaşımı da günü birlik hedeflerle geçiştirdiğini söyleyen Karakurt, Başbakanın sık sık söz ettiği bölünmüş ve duble yollara da değiniyor: “AKP öncesi var olan bu yolların yapımı daha önce Karayolları Genel Müdürlüğü üzerinden bizzat devlet tarafından yapılıyordu. Ama şimdi baktığımızda birçok büyük holding ve firmalar bölünmüş ve duble yol yapıyorlar” diyor.

RANT ÖLÜME YOL AÇIYOR

Kara yollarının ranta çevrilerek inşaat şirketlerinin kazanç kapısı haline getirilmesini değerlendiren Karakurt bu durumu şöyle aktarıyor: “Yapılan bu yollarda birçok sıkıntının olduğunu biliyoruz. Bir bölünmüş yol yapıyorsunuz, bir duble yol yapıyorsunuz fakat bir iki yıl sonra bu yolların nasıl çamur deryasına döndüğünü, yeniden yamalama sistemiyle sorunların geçiştirilmeye çalışıldığını görüyoruz. Yine son yıllarda meydana gelen büyük kazaların da bölünmüş ve duble yollarda meydana geldiğini görüyoruz. Bir kalitenin düştüğünü ifade edebiliriz. Bu ölümlü kazalarda yitirdiğimiz insan sayısına baktığımızda Avrupa ve üçüncü dünya ülkelerinin bile gerisine düştüğümüz açıktır. Demek ki; günü birlik bir ulaşım politikası yürütürseniz, çok büyük kazalara ve maddi kayıplara neden olursunuz”

HAVADA KARADA RANT

Türkiyede demir yollarında meydana gelen ölümlü kazaların kara yollarına göre çok çok düşük olduğunu hatırlatan BTS Başkanı Nazım Karakurt, şunları dile getirdi: “Ranta dayalı, şova dönüştürücü, ana ulaştırma mastır planı olmadıkça, sizin bu keşmekeşliğe hem kara yollarında hem de demir yollarında son vermenizin olanağı çok zayıf. En basit örneğini havaalanları üzerinde verirsek; siyasi iktidar, 52 tane hava yolu yaptığını söylüyor. Bu doğrudur ama daha ulaşılabilir demir yolları ağı yapmanız gerekirken, çok büyük ihalelerle hava yolları yapıyorsunuz. Bir havaalanının maliyeti 200-300 trilyon. Türkiye’de çok büyük 5 tane havalimanının işletmesini büyük şirketler yapıyor. Bir yapılanma var ama bunun ranta dayalı olarak yapıldığını görüyorsunuz. Yatırımının kurgulanmış ve birisine peşkeş çekilmek üzere yapıldığı ortaya çıkmaktadır.”

HIZLI TRENİ YOKSUL KULLANAMAYACAK

Birleşik Taşımacılık Sendikası Genel Başkanı Nazım Karakurt, demiryollarının birçok ülkede ulaşım sistemi içerisinde çok doğru bir şekilde kullanıldığına dikkat çekiyor. AKP iktidarının raylı sistemlere yatırım yaptığı iddiası ise gerçeği yansıtmıyor. Hızlı Tren projelerini değerlendiriyor Karakurt: “Türkiye’de 2004’ten beri hızlı trenlerden bahsediliyor. Evet bu ülkenin gerçekten hızlı tren projelerine ihtiyacı vardır. Ama şu anda baktığımızda yaklaşık 11 bin 500 kilometre demiryolu olmasına rağmen birçok yerde ticari hız limiti 30-40 arasındadır. Sadece kalkıp, İstanbul, Ankara, İzmir arasına bir hızlı tren projesi yapar, ülkenin bir tarafına bu projeleri götürürken, başka bir bölümünü yok sayarsanız olmaz. Biz ucuz ve kamusal hizmeti esas alan bir demiryolculuğu taşımacılığını istiyoruz. Ama şimdi Ankara-İstanbul hattındaki hızlı tren projesi tamamlansa, bunun yoksulların kullanabileceği bir ulaşım hattı olacağı gözükmüyor. Niye gözükmüyor; çünkü tahmin ettiğim kadarıyla 44 avro olarak yolcu bedelini hesaplıyorlar. Bundan yararlanacak olanlar yoksul ve ezilen kesimler olmayacak.”

TRAFİK KAZALARI 10 YILDA YÜZDE 279 ARTTI

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığının verilerine göre, Türkiye’de trafik kazaları 2002-2011 yılları arasında yüzde 279 arttı. 2002 yılında 439 bin 958 olan kaza sayısı, 2011 yılında 1 milyon 228 bin 928’e çıktı. 10 yılda hayatını kaybedenlerin sayısı ise 43 bin 140 kişi. Geçtiğimiz ay Kayseri’de 9 kişinin hayatını kaybettiği üniversite servisi kazasının ardından konuşan Kayseri Trafik Denetleme Şube Müdürü İlhan Dağdeviren de Türkiye genelinde sadece 2013 yılında 12 bin kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)


ÖNCEKİ HABER

\'Sendika sonuna kadar yanınızda\'

SONRAKİ HABER

Bir soru, iki yanıt 1.6 milyon kayıp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...