09 Şubat 2014 19:09

Olimpiyat günlüğü

Açılış töreninin yankıları sürerken, Soçi’de olimpiyatların heyecanı tam anlamıyla başladı. İlk madalyalar sahiplerini bulurken açılış töreninde esen sert hava yerini mücadeleye ve rekorlara bıraktı.

Olimpiyat günlüğü
Paylaş

Daniels Süha ÖZKAYA
İstanbul


Açılış töreninin yankıları sürerken, Soçi’de olimpiyatların heyecanı tam anlamıyla başladı. İlk madalyalar sahiplerini bulurken açılış töreninde esen sert hava yerini mücadeleye ve rekorlara bıraktı.

Erkekler Biatlon 10 km sprint yarışında 40 yaşındaki efsanevi Norveçli Biatlet Ole Einar Bjoerndalen 24:33.5’lik derecesiyle altın madalyaya uzanarak efsanevi Kayakçı Bjoern Daehlie’ye ait olan olimpiyatlarda madalya kazanma rekoruna ortak oldu. Ole Einar Bjoerndalen ve Bjoern Daehlie’nin 12 madalyaları bulunuyor. Ole Einar Bjoerndalen 1998 Nagano Olimpiyatları’nda 2, 2002 Salt Lake City Olimpiyat Oyunları’nda 4, 2006 Torino Olimpiyat Oyunları’nda 3, 2010 Vancouver Olimpiyat Oyunları’nda ise 2 madalya kazanmıştı. Ayrıca Ole Einar Bjoerndalen gelen bu zaferle beraber kış olimpiyatları tarihinde bireysel altın madalya kazanmayı başaran en yaşlı sporcu oldu.

Gümüş madalyayı 24:34.8’lik derecesiyle Avusturyalı Dominik Landertinger kazanırken, Çek Cumhuriyeti’nden Jaroslav Soukup 24:39.2’lik derecesiyle 3. sırada yer aldı. Bu sonuçların ardından Dominik Landertinger toplamda 2. bireysel olarak ilk olimpiyat madalyasını kazanırken, Jaroslav Soukup da kariyerinin ilk olimpiyat madalyasına ulaştı.

SKİATLON ALTINI BJOERGEN’E GİTTİ

Kadınlar 15 km skiatlon mücadelesinde Norveç’ten Marit Bjoergen 38:33.6’lık derecesiyle altın madalyaya ulaştı. Bu madalya Bjoergen’in 8. olimpiyat madalyası olurken bu başarıyla sporcu olimpiyatlarda kazandığı altın madalya sayısını 4’e yükseltmiş oldu.

İsveç’ten Charlotte Kala 38:35.4’lük derecesiyle 2. sırayı elde etti ve gümüş madalyanın sahibi oldu. Podyuma çıkmayı başaran son isim ise 38:46.8’lik derecesiyle Norveç’ten Heidi Weng oldu.

Skiatlonda Türkiye adına yarışan Kelime Aydın Çetinkaya yarışı son sırada tamamladı.

Erkekler 5000 metre sürat pateninde ise Hollanda göz doldurdu ve podyumun 3 basamağında da Hollandalılar yer aldı.

UNVANI DA KORUDU REKORU DA KIRDI

Yarışmanın en büyük favorisi olan Sven Kramer 6:10.76’lık derecesiyle olimpiyat rekoru kırarak altın madalyaya ulaştı ve olimpiyat şampiyonu unvanını korumayı başardı. Hollanda’dan Jan Blokhuijsen 6:15.71’lik derecesiyle gümüş madalyanın sahibi oldu.

Podyumun son basamağında ise yine Hollandalı Jorrit Bergsma vardı. Hollandalı sporcu 6:16.66’lık derecesiyle bronz madalyaya ulaştı.

Buz hokeyinde heyecan, kadınlarda A grubunda oynanan maçlarla başladı. Oynanan karşılaşmalarda Abd Finlandiya’yı 3-1 ile geçerken son şampiyon Kanada İsviçre’yi 5-0 mağlup etti.

IOC’DEN SAAT AÇIKLAMASI

Erkekler kızak mücadelelerinde ilk 2 yarış geride kalırken, Felix Loch 1:44.149’luk derecesiyle liderlikte bulunuyor. Rusya’nın bu daldaki en büyük madalya adayı Albert Demchenko liderin 0.294 saniye gerisinde bulunurken İtalya’nın kızak efsanesi Armin Zöggeler liderin 0.744 saniye uzağında ve 3. sırada bulunuyor.

Ayrıca Soçi’de günün en çok tartışılan konularından biri kızak, bobsled, skeleton gibi yarışların yapılacağı pistin durumu oldu. Sporcular buzun çok yumuşak olduğundan şikayet ettiler. Bu şikayetler ve endişeler oyunların başlamasından önce de dile getirilmiş IOC çözüm olarak yarışların akşam saatlerinde yapılacağını belirtmişti.

Kayakla atlamada erkekler normal tepe elemelerinde Avusturya’dan Michael Hayboeck birinci olurken Almanya’dan Andreas Wank ikinci Japonya’dan Reruhi Shimizu üçüncü oldu.
Alp Kayağında heyecan erkekler iniş yarışıyla başladı. Avusturya’dan Matthias Mayer 2:06.23’lük derecesiyle birinci olurken İtalya’dan Christof İnnerhofer 2:06.29’luk derecesiyle gümüş madalyaya uzandı. Bronz madalyanın sahibi ise 2:06.33’lük derecesiyle Norveç’ten Kjetil Jansrud oldu.

Şu ana kadar  erkekler iniş yarışıyla beraber dağıtılan madalya sayısı 15 olurken madalya sıralamasında Norveç liderlikte bulunuyor.

PEKİ RUSYA SOKAKLARINDA NELER OLUYOR?

Olimpiyat köyünde sporla alakalı olarak birçok hoşnutsuzluk yaşanırken olimpiyat köyünün dışında yine eylemler vardı. Yoğun güvenlik önlemleri Soçi’deki eylemlerin sınırlı kalmasını beraberinde getirse de eylemlerin önüne geçemedi.

LGBTİ karşıtı yasayı protesto eden göstericiler kendilerine adres olarak Kızıl Meydanı seçti.

Türkiye’de ise en çok tartışılan konu yayıncı kuruluşun yayıncılık kalitesi ve yaptıkları yayın tercihleri oldu.

ÖNCEKİ HABER

Pınar Karşıyaka ŞAMPİYON!

SONRAKİ HABER

Taksidi değil vergileri kaldırın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...