09 Şubat 2014 18:36

Felçli tutukluya ‘cezaevinde kalabilir’ raporu

Ümraniye T Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan felçli tutuklu Ali Ekber Oruç’un, hayati ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz duruma geldiğini belirten ailesi, “Adli Tıp Kurumu (ADK) cezaevinde kalabileceğini söylüyor” dedi.

Felçli tutukluya ‘cezaevinde kalabilir’ raporu
Paylaş

 

Ümraniye T Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan felçli tutuklu Ali Ekber Oruç’un, hayati ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz duruma geldiğini belirten ailesi, “Adli Tıp Kurumu (ADK) cezaevinde kalabileceğini söylüyor” dedi.

22 yıldır cezaevinde olan müebbet hapis cezası alan felçli tutuklu Ali Ekber Oruç’un durumu her geçen gün kötüleşiyor. Birçok cezaevine sürgün edilen ve en son olarak Ümraniye T Tipi Kapalı Cezaevinde kalan Oruç en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale geldi. Ancak bu rağmen koğuş arkadaşlarının yardımıyla ihtiyaçlarını karşılayabilen Oruç’a Adli Tıp Kurumu iki defa ‘cezaevinde kalabilir’ raporu verdi.

‘ARTIK YETER BIRAKIN’

Eşinin yıllardır farklı cezaevlerine sürgün edildiği için tedavi olamadığını belirten Cemile Oruç, “Doktorlar genetik hastalık diyor. Annesi ve kardeşi de aynı şekilde hastaydı. Tek başına hiçbir ihtiyacını karşılayamıyor. Eli kolu titriyor, yemek yerken, su içerken ve banyo yaparken arkadaşları olmasa tek başına yapamıyor” dedi.

‘BABAMI HATIRLAMIYORUM’

Babası tutuklandığında küçük olduğunu, hatırlamakta bile zorlandığını söyleyen Azize Oruç ise, “Babam zaten felçti ona rapor verdiler. Ardından İstanbul’a Adlı Tıp Kurumu’na götürdüler. Adlı Tıp, ona ‘iyisin cezaevinde kalabilirsin’ diyor. Bu ne çelişki biz de bilmiyoruz. Eğer devlet hala hasta tutsakları bırakmıyorsa bu kesinlikle keyfi bir durumdur. Bu bir zulümdür, artık yeter” diye konuştu.

‘DURUMU ÇOK KÖTÜYDÜ’

Geçen hafta Ümraniye Cezaevine Oruçun ziyaretine giden ağabeyi Mehmet Oruç, “Görüşüne gittiğimde durumu çok kötüydü. Arkadaşları onu getirdi, yürümekte zorlanıyor, eli kolu titriyor. Adli Tıp Kurumu kasten rapor vermiyor. Bu da yetmiyor devlet onu her defasında sürgün ederek başka yerlere götürüyor. İstanbul çok uzak ailesi de sık sık gidemiyor. Bu soruna yetkililer bir an önce bir el atılmalı ve tüm siyasi tutsaklar serbest bırakılmadı” dedi. (Diyarbakır/DİHA)


TUTUKLU KILINÇ İÇİN KAMPANYA

 

Nazım Hikmet, Foucault, Elif Şafak ve Turgenyev gibi isimlerin kitaplarını sattığı için “örgüte yardım” iddiasıyla 2 yıl 1 ay ceza alan Mülkiye Demir Kılınç için change.org sitesinde imza kampanyası başlatıldı.

İstanbul’da Mezopotamya Kültür Merkezi’nde kitap satışı gerçekleştiren Mülkiye Demir Kılınç, ikiz bebekleri Özgür ve Lorin’i bakacak kimsesi olmadığı için cezaevine yanında götürmek zorunda olduğunu belirtiyor. Anne Kılınç, “Hayatımın elimden kayıp gitmemesi için çabalarken, benimle ve daha önemlisi Özgür ve Lorin’le dayanışmak için başlatılan imza kampanyasını duyunca içim umutla doldu” dedi.

Bir müşteriye Nâzım Hikmet’in, Michel Foucault’nun, Noam Chomsky’nin, Abdulbaki Gölpınarlı’nın, Elif Şafak’ın, Turgenyev’in, Kazım Karabekir’in kitaplarını sattığını söyleyen Kılınç, sattığı kitaplar nedeniyle nikahından bir gün önce gözaltına alınmıştı. Kılınç,  “Mahkemeler sürerken ben de hayatımı kurmaya devam ettim. Hakkımda 18.5 ay hapis kararı çıktı. Öğrendiğimde ikiz bebeklerime hamileydim” dedi.  (Ankara/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

8 Milyarlık hastane Meclis’te

SONRAKİ HABER

Ete yüzde 10 zam kapıda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...