09 Şubat 2014 09:17

Havada ücretlerin düşürülmesine karşı sendikalar birleşti

Geçtiğimiz yıl Paris’te Avrupa’nın en ucuz bilet satan havacılık şirketi ödülü alan Norwegian’ı çalışanların ücretlerini düşürmekle suçlayan ABD ve Avrupa’da havacılık iş kolunda faaliyet yürüten sendika yöneticileri Norveç’e çıkarma yaptı.

Havada ücretlerin düşürülmesine karşı sendikalar birleşti
Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Geçtiğimiz yıl Paris’te Avrupa’nın en ucuz bilet satan havacılık şirketi ödülü alan Norwegian’ı çalışanların ücretlerini düşürmekle suçlayan ABD ve Avrupa’da havacılık iş kolunda faaliyet yürüten sendika yöneticileri Norveç’e çıkarma yaptı.

Politikacılarla görüşen 30 civarında sendika lideri, Norwegian’ın geliştirdiği düşük ücretlere dayalı modelin, havacılık işkolunda ücretlerin düşmesine ve uçuş güvenliğinin azalmasına yol açacağı uyarısında bulunarak önlem almasını istedi.

Norwegian Norveç’te geçerli yasaları çalışanlarına uygulamaktan kurtulmak amacıyla İrlanda’da Norwegian Air International (NAI) adlı bir şirket kurdu ve İrlandalı kurumlardan uzun uçuş yapma izni verilmesini istedi.

İrlanda’nın karar vermesinden sonra ABD’li ilgili kurumlar talebin Avrupa Birliği ile ABD  arasında imzalanan havacılık anlaşmasına uygun olup olmadığına karar verecekler. 2008 yılında yapılan anlaşmaya ABD’deki havacılık işkolundaki sendikaların girişimiyle çalışanların haklarının korunması ve ücretlerin düşürülmesine karşı bir madde eklenmişti. Sendikalar Avrupa’daki havacılık şirketlerinin faaliyetlerini ücretlerin düşük ve çalışma koşullarının kötü olduğu ülkelere taşıyabileceği uyarısında bulunmuşlardı.

TAYLAND VE SİNGAPUR’DAKİ ÜCRETLERİ ÖDÜYOR

Norwegian uçaklarda daha çok Asya ülkelerinde yaşayan pilot ve hostesleri çalıştırıyor. İrlanda’da işe alınmış gibi gösterilen personele düşük ücretler ödüyor. Tayland’da Adecco adlı taşeron şirket Norwegian’a personel temini işini üstlenmiş.  Çalıştırılan kabin personelinin ortalama ücretleri 1500 Bath civarında. Başka bir değişle Taylandlı personele Norveç’te işe alınanlara ödenenin dörtte biri oranında ücret ödeniyor. Norwegian Singapurlu çalışanlarına da Singapur’daki iş yasalarını uyguluyor.

Norveç’in iki büyük emekçi federasyonu Fagforbundet ile Parat, Norwegian’ın ücret politikasına tepki göstermiş ve şirketin boykot edilmesini istemişlerdi.

İSKANDİNAVYA’DA TAŞERONLAŞTIRMAYI BAŞLATAN İLK HAVACILIK ŞİRKETİ

Norwegian’ın çalışanların koşullarını kötüleştirmek ve ücretleri düşürmek için uyguladığı bir diğer yöntem de taşeronlaştırma. Şirket bundan 1,5 ay önce çalışanlarına bir mektup göndererek İsveç’teki çalışmalarını sona erdirdiğini duyurdu. Şirkette çalışmak isteyen personele Proffice Avitation adlı taşeron şirkete başvurmalarını önerdi.Taşeron firmada çalışmayı kabul edenler toplu sözleşme ile kazandıkları bazı hakları kaybederlerken, kabul etmeyenler işsizler ordusuna katılacak.

Norwegian Airshuttle Sweden’ın Genel Müdürü Krister Aarnio, Norwegian’ın İskandinavya’da personelini taşeron firmalara yönlendiren ilk havacılık şirketi olduğunu kabul ediyor ve tüm dünyada aynı şeylerin yaşandığını iddia ediyor. Norwegian’ın aşırı büyümesinin, İspanya, Tayland, İngiltere ve ABD’ye seferlere başlamasının şirketin yeniden yapılandırılmasını zorunlu kıldığını, ekonomik problemlerle uğraşmamak için çalışanları taşeron firmalara yolladıklarını söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

\'Karşı\' yayın hayatına başladı

SONRAKİ HABER

Medine\'deki otel yangınında ölü sayısı 17\'ye yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...