08 Şubat 2014 16:57

Dersim'deki LGBTİ'ler 'Ay Işığı' altında örgütlenecek

Dersim'de yaşayan LGBTİ'ler, transfobi ve homofobiye karşı mücadele etmek için Roştiya Asme'yi kurdu. Hüsrem Orgun, 'Zazaca ay ışığı anlamına gelen Roştiya Asme, adını gündüzleri ev hapsine geceleri ise karanlığa hapsedilen, ay ışığının altında katledilen eşcinsel ve transseksüellere atfeder' dedi.

Dersim\'deki LGBTİ\'ler \'Ay Işığı\' altında örgütlenecek
Paylaş

Dersim'de yaşayan Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Transeksüel, İnterseks (LGBTİ) bireyler, transfobi ve homofobiye karşı mücadele etmek için Dersim'de Roştiya Asme LGBTİ oluşumunu kurdu. Konuya ilişkin ESP Dersim İl Örgütü binasında basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Roştiya Asme aktivisti Hüsrev Orgun LGBTİ'lere dönük nefret cinayetlerinin her geçen gün arttığına dikkat çekti.

Artan nefret cinayetlerinin LGBTİ'lerin örgütlenmesi ihtiyacını doğurduğunu ifade eden Orgun, "Dersim Roştiya Asme LGBTİ Oluşumu, Zazaca ay ışığı anlamına gelen Roştiya Asme adını gündüzleri ev hapsine geceleri ise karanlığa hapsedilen, ay ışığının altında katledilen eşcinsel ve transseksüellere atfeder" diye belirtti.

Dersim Roştiya Asme LGBTİ oluşumunun başta Dersim ve çevre iller olmak üzere bölgedeki LGBTİ'lerin yaşadıkları hak ihlallerine karşı mücadele edebilecekleri bir örgütlenme alanı oluşturmayı hedeflediğini dile getiren Orgun, " Kürdistan bölgesinden Türkiye illerine LGBTİ'lerin sistematik olarak göç ettirilmesine karşı kendi topraklarında var olduklarının ve var olmak istediklerinin mücadelesini vermektedir" dedi.

Dersim bölgesinde yaşayan LGBTİ'lerin hem Alevi hem de Kürt oldukları için sistematik olarak şiddete maruz kaldıklarını söyleyen Orgun,"Roştiya Asme oluşumu ulusal, sınıfsal, kültürel ve inanç özgürlüğünü savunmakta, bu sorunları kendi sorunları olarak görmekte, bunun için mücadele alanı oluşturmaktadır. Bu mücadele alanında antifaşistlerle omuz omuza var olan düzene karşı mücadele etmeyi ön görür" diye konuştu.

Orgun, eşcinsel olduğu gerekçesiyle babası ve amcası tarafından öldürülen Roşin Çiçek cinayeti davasının Diyarbakır'da görülen duruşmasına katılım çağrısı yaptı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Klasikleri Okumak’ semineri

SONRAKİ HABER

Urfa\'da AKP\'li aday adayları isyan etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...