08 Şubat 2014 15:14

Soçi’de ilk altın madalya sahibini buldu

22. Kış Olimpiyatları büyük tartışmalar eşliğinde Soçi’de başladı. İlk altın madalya Snowboard Slope stil kategorisinde ABD’den Sage Kotsenburg’un oldu.

Soçi’de ilk altın madalya sahibini buldu
Paylaş

Daniels Süha ÖZKAYA
İstanbul

22. Kış Olimpiyatları büyük tartışmalar eşliğinde Soçi’de başladı. İlk altın madalya Snowboard Slope stil kategorisinde ABD’den Sage Kotsenburg’un oldu.

İlk olarak Çerkes halkının etkili muhalefeti, geçmişteki karanlık ve acı olayları gündeme getirirken, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) Soçi tercihi sorgulanmaya başlanmıştı. Ancak Rusya’nın olimpiyatlar konusunda istekli olması, sponsorlar bulması ve Soçi’yi bir spor merkezi haline getireceğini vaat etmesi bu durumun üstünün örtülmesine neden olmuştu. Rusya’nın olimpiyatları (sporu) siyasi bir enstrüman olarak kullanacağı ilk olarak burada görülüyordu. Basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve Pussy Riot grubunun durumu gibi sıkıntılı konular gündeme geldikçe Rusya, olimpiyat oyunları için ayırdığı bütçeyi arttırma yoluna giderek gelen tepkileri azaltma politikası izledi.

Soçi’nin dev bir şantiyeyi andırması halktan tepki çekmesine rağmen Kremlin’in daha da güçlenmesini sağlıyordu çünkü bir iş yaptıklarını herkes görüyordu. Bütün bunlar yaşanırken Putin’in LGBTİ karşıtı demeçleri yaşanan bütün bu çarpıklıkların simgesi haline geliyor ve olimpiyatlara şimdiden damgasını vuruyordu. Google’ın olimpiyat temalı logosundaki ayrımcılık vurgusu ise ilk günün en güzel “gol”lerinden biriydi.

SOÇİ OLİMPİYATLARININ DİKKAT ÇEKEN NOTLARI

Olimpiyatların ruhuna yani mücadelelere odaklandığımızda gözümüze çarpan bazı notlar şunlar olacaktır:
Olimpiyatlara en fazla sporcu ile katılan ülke 230 sporcuyla ABD olurken Türkiye 6 sporcuyla temsil ediliyor.
Olimpiyatlara 88 ülke katılıyor. 2010’da Vancouver Olimpiyatları’nda temsil edilmeyip 2014’te Soçi Olimpiyatları’nda temsil edilen ülkeler: Britanya Virjin Adaları, Dominik Cumhuriyeti, Lüksemburg, Malta, Paraguay, Filipinler, Tayland, Doğu Timor, Togo, Tonga, Venezuela, Birleşik Devletler Virjin Adaları, Zimbabve.
2010’da Vancouver Olimpiyatları’nda temsil edilip 2014 Soçi Olimpiyatları’nda temsil edilmeyen ülkeler: Kolombiya, Etiyopya, Gana, Hindistan, Kuzey Kore, Senegal, Güney Afrika Cumhuriyeti.
Olimpiyatlarda yer alacak en genç sporcu ise 31 Aralık 1998 doğumlu Alman kayakla atlamacı Gianina Ernst olacak.

AÇILIŞ TÖRENİNİNDEN AKILLARDA KALANLAR

Olimpiyatların açılış töreninde dikkat çeken noktalar ise şunlar oldu: Açılış töreninde sergilenen koreografilerde tiyatro, bale gibi sanatlar üzerinde bolca durulması,Rusya tarihine vurgu yapılması, uzay teması üzerinde durulması,bir koreografide aksilik yaşanıp 5 olimpiyat halkası yerine 4 olimpiyat halkası açılması ve kış olimpiyatlarının açılışında yapay kar kullanılması.
Geçit töreninde 88 ülke boy gösterirken, Türkiye’nin bayrağını artistik patinaj sporcusu Alper Uçar taşıdı. Geçit törenindeki en ilginç notlardan biri ise Yunanistan adına yaşandı. Yunanistan’ın bayrağını, 2010 Vancouver Kış Olimpiyat Oyunları’nda bayrağı taşıyan Athanassios Tsakiris’in kızı Panagiota Tsakiri taşıdı. Böylece bu görev babadan kıza geçmiş oldu.
Açılış töreninin meşale yakma bölümü, Pekin ve Londra Olimpiyatları’na kıyasla biraz sönük kalırken meşaleyi artistik patinaj efsanesi Irina Rodnina ve buz hokeyinin önemli isimlerinden Vladislav Tretiak birlikte yaktı.

İNŞAATLAR HALA SÜRÜYOR

Olimpiyatların ilk gününde inşaatların halen tamamlanmadığı ve otellerde tamiratların hala sürdüğü gözlemlenirken, basın mensupları da oldukça zorlandı. Özellikle güvenlik tedbirleri dikkat çekerken güvenlik görevlilerinin sporcu ya da antrenör gibi giyinmeleri de gözlerden kaçmadı. Olimpiyatlarda meydana gelebilecek olası bir ‘terör’ eylemine karşı alınan ölemler basın mensuplarının çalışmalarını zorlaştırdı.

İLK MADALYALAR

Soçi Olimpiyatları'nda ilk madalyalar sahiplerini buldu, Snowboard Slope stil kategorisinde ABD'den Sage Kotsenburg 93.50 puan alarak altın madalyanın sahibi oldu. Norveç'ten Staale Sandbech 91.75 puanla gümüş madalya kazanırken Kanada'dan Mark McMorris 88.75 puan alarak bronz madalyaya ulaştı.

ÖNCEKİ HABER

Kışanak: Gençlik Kürdistan’ı inşa etmeli

SONRAKİ HABER

Erdoğan: İnternet kalkmıyor, kontrol altına alınıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa