08 Şubat 2014 09:33

Vanlı depremzedenin konut talebi yine reddedildi

Vanlı depremzedelere konut yapılması talebiyle Van Valiliği ile görüşen Van Belediyesi ve MAZLUMDER temsilcilerini olumlu karşılayan valilik, yetkinin Milli Emlak’ta olduğunu söyledi. Vanlılar 'bir umutla' başvuru yaptıkları Milli Emlak’tan ise red cevabı aldı.

Vanlı depremzedenin konut talebi yine reddedildi
Paylaş

Van'da yaşanan depremlerin üzerinden 3 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen, yurttaşların yaşadığı konut sorununa hâlâ çözüm bulunmadı. Çok sayıda depremzede, hasarlı konutlarda yaşamlarını sürdürürken, Van Belediyesi’nin Milli Emlak’ın hazine arazisinden 100 depremzedeye konut yapmak için yaptığı başvuruya ret cevabı aldı. Van Belediyesi ile MAZLUMDER Van Şubesi’nin ortaklaşa yaptığı başvuruya hiçbir gerekçe gösterilmeden ret cevabı gelmesini değerlendiren MAZLUMDER Van Şube Başkanı Yakup Aslan, Van’da benzeri az rastlanır iki büyük deprem yaşandığını, bu nedenle yıkılması gereken 10 bine yakın hasarlı binanın yurttaşlara yer tahsis edilmediği için tehlike saçmasına rağmen kullanıldığını kaydetti. Van’ın afet böylesi ilan edilmemesinin Van halkı için üçüncü bir deprem niteliğinde olduğunu söyleyen Aslan, “Van’ın afet bölgesi ilan edilmemesi Van halkının mağduriyetinin 10 kat artmasına sebep oldu. Kış mevsiminde yapılan TOKİ konutları olumlu bir gelişme yaratsa da TOKİ’lerin şu anki vahim durumu umutlarımızı kırdı” dedi. Van depreminden sonra 7 bin 200 civarında geçici işçinin çalıştığını dile getiren Aslan, bu işçilere şu ana kadar valilik tarafından her hangi bir hak verilmemesinin ciddi mağduriyetlerin yaşanmasına neden olduğunu belirtti.

‘ÖNÜMÜZ KESİLDİ!’

TOKİ konutlarının Van’daki inşaat sektörünü öldürdüğünü dile getiren Aslan, hala inşaat sektörünün TOKİ nedeniyle açılmadığına dikkat çekti. Konteyner kentte kalan ve geçimini sağlayamayan depremzedelere konut yapılması amacıyla Van Valisi ile görüştüklerini dile getiren Aslan, “STK’lar olarak belediyeyle birlikle depremzedelere konut yapmak amacıyla Valilik ile görüştük. Talebimiz önce olumlu karşılandı. Vali aracılığıyla Milli Emlak ile görüştük. Van’daki hazine arazilerden tamamının TOKİ’nin elinde olduğunu öğrendik. Hazine arazilerinden 100 konut için yer istedik. Bunun yapımını belediyeyle birlikle üstlenmemize rağmen bir ay önce yaptığımız başvuru geçen hafta reddedildi” dedi. Van’da depremden mağdur olan sadece 100 aile olmadığını söyleyen Aslan, “Bizler 100 aileye yardım ederek bu işe başlamak istedik. Belediyeyle birlikte ortak çalışma yürüterek depremzedelerin mağduriyetini gidermeye çalışma isteğimiz valilik ve Milli Emlak tarafından önü kesildi” dedi.

‘10 BİNE YAKIN HASARLI KONUT KULLANILIYOR’

“Van valisiyle en son yaptığımız görüşmede Van’da bin 500 sosyal konut yapılacağı, bunların yapılması durumunda depremzedelerin kuraya tabi olacağını ve her hangi bir öncelik tanımlayacağını söyledi” diyen Aslan, binlerce ailenin hasarlı binalarda yaşamak zorunda kaldığını hatırlatarak, hasarlı konutların acilen yıkılıp mühürlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Aslan, “10 bine yakın hasarlı konutun yıkılması durumunda bu insanlar dışarıda kalacaklar. Şuan konteyner kentte yaşayan yurttaşlar gibi çadır imkanları bile olmayacak. Bundan dolayı ağır hasarlı binaların yaşam alanları olarak kullanılması çok tehlikeli bir durumdur. En ufak bir depremde çok ağır can kaybıyla karşı karşıya kalacağız” dedi. Konut sorununun acil bir şekilde çözülmesini isteyen Aslan, “Valiliğin bahsettiği sosyal konutlar konunda bize herhangi bir cevap gelmedi. Umarım onda da ret cevabı verilmez” dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

TÜSİAD Gül\'e sansür mektubu gönderdi

SONRAKİ HABER

HSYK atamaları Resmi Gazete\'de yayımlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa