08 Şubat 2014 06:00

Sanayici mutlu öğrenci mutsuz

Geçtiğimiz yıllarda Hükümet cenahının “memleket meselesi” diye bahsettiği ve sanayinin yedek iş gücü olarak yeniden düzenlemeye giriştiği meslek liselilerinde yaşananlar sanayicileri mutlu, öğrencileri mutsuz ediyor.

Sanayici mutlu öğrenci mutsuz
Paylaş

Birkan BULUT
Ankara


Geçtiğimiz yıllarda Hükümet cenahının “memleket meselesi” diye bahsettiği ve sanayinin yedek iş gücü olarak yeniden düzenlemeye giriştiği meslek liselilerinde yaşananlar sanayicileri mutlu, öğrencileri mutsuz ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı meslek liselerinden elini giderek çekerken okuldaki atölye ve donatım, işyerlerine göre çok daha kötü. Açılan özel meslek kolejlerinde ise öğrenci başı 5 bin lira ödeyen devlet patrona kalifiye eleman yetiştiriyor.

Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Şubesi teknik ve meslek eğitimi hakkında bir rapor hazırladı. Meslek liseliler, öğretmenler ve işletmecilere yönelik yapılan anketlerde, meslek eğitiminin profili çıkarıldı. İstanbul’da yapılan araştırmaya 101 meslek lisesi mezunu, 320 staj yapan meslek lisesi son sınıf öğrencisi, 120 meslek lisesi öğretmeni ve 82 işletme sahibi katıldı.

Buna göre, meslek lisesi mezunundan yüzde 71’i liseden sonra eğitime devam etmedi. Liseden mezun olduğu gibi iş hayatına başlayan öğrencilerin yalnızca yüzde 14’ü dört yıllık bir üniversite mezunu. Halbuki son sınıf öğrencilerinin yüzde 94 üniversite okumak istediğini söylüyor. Son sınıf öğrencilerinin yarısı bir daha tercih hakkı verilse meslek lisesinde okumayacağını veya emin olmadığını ifade ediyor.

ÖĞRETMENLER DE ŞİKAYETÇİ

Teknik ve meslek liselerinde görev yapan öğretmenlerin yüzde 90’ı MEB’in mesleki eğitime gereken önemi vermediğini düşünüyor. Meslek liselerinin fiziki altyapılarının da yetersiz olduğunu söyleyen öğretmenlerin oranı da yüzde 70. Stajın eğitimin önemli bir parçası olduğuna dikkat çeken öğretmenler, işletmelerin de mesleki eğitime önem vermediğini ifade ediyor.

ÖĞRENCİ BAŞI 5 BİN LİRA TEŞVİK

Eğitim Sen 5. Demokratik Eğitim Kurultayı’nda hazırladığı raporda ise 4+4+4 sisteminin bu konuda kritik olduğunu belirtiliyor. Çünkü bu sistemle gençler küçük yaşlarda ucuz iş gücü olarak yetiştiriliyor.

4+4+4 kapsamında her OSB’ye bir meslek lisesi açılacağı ve devletin öğrenci başına bu özel meslek liselerine 5 bin lira vereceği açıklanmıştı. Şimdi de organize sanayi bölgelerinde Akıllı Stüdyo Okul Teknik Kolej’leri açılmaya başlandı. Bu okullar teknolojik donanımla ve ücretsiz eğitimle ara eleman yetiştiriyor. Devletten iş garantisi vaadinde bulunan teknik kolejler, iş piyasasının ihtiyaçlarını karşılayacak bir eğitim veriyor.

ÖNCEKİ HABER

Dolar yükseldi, Arçelik\'te kıyım başladı

SONRAKİ HABER

İç politikada gericilik, dış politikada saldırganlık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...