07 Şubat 2014 21:49

2014 Soçi Kış Olimpiyatları başladı

Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Soçi kentinde düzenlenen 2014 Kış Olimpiyatları başladı. Açılış töreni 2014'ü simgelemesi için yerel saatle 20.14'te yapıldı.

2014 Soçi Kış Olimpiyatları başladı
Paylaş

Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen 2014 Kış Olimpiyatları başladı. Açılış töreni 2014'ü simgelemesi için yerel saatle 20.14'te yapıldı.  51 milyar dolarlık bütçesiyle tarihin en yüksek maliyetli Olimpiyat oyunları olan Soçi'de 85 ülkeden 2900 sporcu, 15 disiplinde madalya için mücadele edecek.

Güvenlik endişesiyle başlayan Olimpiyatlar için Soçi çevresinde olağanüstü önlemler alındı.  Soçi Olimpiyatları boyunca iki Amerikan savaş gemisi, olası tehditler için Karadeniz'de bulundurulacak.

LGBTİ hakları savunucuları, eşcinsellere yönelik baskılar nedeniyle Olimpiyat oyunları öncesinde birçok ülkede protesto gösterileri düzenledi. Protesto eylemlerinde Kış Olimpiyatları'na mali destek veren çok uluslu şirketlerden Rusya'ya karşı tavır alması istendi. Rus Parlamentosu'nda geçen yıl kabul edilen çocuklara "eşcinsellik propagandasını" yasaklayan yasa, tartışma yaratmıştı. Söz konusu yasa, 18 yaşından küçüklere eşcinsellik hakkında bilgi verilmesini yasaklıyor. Yasaya uymayanlar için para cezası öngörülüyor.
Eşcinsel hakları savunucuları, bu yasanın eşcinsellere yönelik baskıyı artıracağını vurguluyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun Soçi'de Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyelerine hitap ederken "Eşcinsellere yönelik saldırılara karşı hepimiz sesimizi yükseltmeliyiz" dedi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach da, bu yasaya karşı çıkan sporcuların, medyayla mülakatlarda tepkilerini dile getirebileceklerini ancak bunu müsabakalar sırasında yapmamaları gerektiğini söyledi.

Turnuvanın en güçlü karşıtlarından biri de Çerkes halkı. Çerkesler, olimpiyatların 1864'teki soykırımın merkezi olan Soçi kentinde düzenlenmesine ve Rusya'nın bu konudaki inkarcı tavrına büyük tepki gösteriyor.

Turnuvaya yalnızca 6 sporcuyla katılan Türkiye, nüfusa oranla en az olimpik atlete sahip ülkelerden biri olarak göze çarpıyor. Kış sporlarının önde gelen 3 ülkesi ABD 230, Rusya 225, Kanada ise 220 sporcuyla Soçi’de düzenlenecek organizasyonda yerini alacak.

Soçi 2014'e dair tüm haber, analiz ve yorumlar için tıklayın (HABER MERKEZİ)


SOÇİ'DE KATLİAM SÜRÜYOR

2014 Kış Olimpiyatları’nın Soçi’de düzenleneceğine karar alındığı günden bu yana 1864 Çerkes Soykırımını hatırlatan Türkiye’den ve Rusya’dan bir çok Çerkes ve halklar, şimdi de köpek katliamlarıyla karşı karşıyalar.
Düzenlenecek organizasyon için milyon dolarların harcanması, anti demokratik söylemlerin olması Soçi’ye karşı bir tepki oluştururken, bu kararla birlikte hayvan dernekleri de harekete geçti.
Parlamento alt kanadı Duma milletvekili Sergey Krivonosov alınan kararla ilgili, “Sokaklarda hayvanların dolaşmaması lazım. Dünya kamuoyu önünde bir yükümlülüğümüz var. Sokak hayvanlarının öldürülmesi, sorunun daha hızla çözülmesi yöntemi sayılıyor. Fakat en iyi yöntem de sayılmaz, daha insancıl bağlamda hayvan barınaklarının sayısını artırmak doğru olurdu.” eleştirisi getirdi.

ŞİRKET GERİ ADIM ATMIYOR
Şirket olimpyatlardan çok önce köpekleri öldürmeye başlandığını ama olimpiyatlar nedeni ile faaliyetlerini arttırdıklarını söyledi. Basya Haşere ile Mücadele servisinin genel müdürü Alexei Sorokin hayvanaları nasıl öldürdüklerini açıklamadı.
Soçi kenti Olimpiyalar öncesi geçen sene başıboş hayvanları ortadan kaldıracağını duyurmuş ama hayvan hakları savunucularının tepkisinin ardından bu planda değişiklik yapmıştı. Hayvanların bir alanda toplanacağı ve burada barınaklara konacağı söylenmişti. CNN’in bildirdiğine göre bu barınaklar var ancak son bir kaç günde medyanın gözünü boyamak amacı ile yapıldılar.

GOOGLE’DAN İNCE GÖNDERME
Rusya hükümetinin LGBTİ’ye yönelik baskısı ve ardından Soçi Kış Olimpiyatları öncesi yapılan açıklamalarına ilk tepki ve cevap Dünya’nın en büyük arama motoru Google’dan geldi. Google, her kültür, din, toplumda yer etmiş bireylerin yıl dönümünde logosunu onu özgü bir fotoğrafla hatırlatıyor. Soçi’yi de boş geçmeyen Google, logosunu LGBTİ’nin rainbow flag (Gökkuşağı bayrağı)’nı hatırlatan logo ile çıktı. Bu mesajla da kalmayan Google altına;
“Spor faaliyetlerine katılmak bir insan hakkıdır. Her birey herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmaksızın, Olimpiyat ruhu içerisinde spor yapma imkanına sahip olmalıdır. Bunu yapmak için dostluk, dayanışma ve fair-play anlayışının hâkim olması gerekmektedir.” - Olimpiyat İlkeleri... Yazarak, Soçi’ye yönelik şuana dek en büyük protestoyu gerçekleştirmiş oldu.
Rusya hükümeti geçtiğimiz yıl LGBTİ propagandasını yasaklamasıyla dünya kamuoyundan tepki toplamıştı. Putin hükümetinin bu yaptığı demokrasi çerçevesi içerisinde görülmezken, Soçi’de düzenlenecek oyunları sporcu ve izleyici gelecek kişilerin LGBTİ aktivisti olması durumunda neler olacağı merak konusuydu. Oyunların başlamasına sayılı günler kala şehrin belediye başkanı Anatoly Pakhomov, çok yankı uyandıracak beyanatlar vermişti.
BBC’ye konuşan Pakhomov, Soçi’de hiç eşcinsel olmadığına inandığını söyledi ve Kafkasya’da böyle bir şeyin kabul edilemez olduğunu sözlerine ekledi.
Belediye Başkanı, Soçi’ye gelecek eşcinsellerin ise Rusya hukukuna saygılı oldukları sürece hiçbir sorunla karşılaşmayacaklarını belirtti.
Vladimir Putin ise, eşcinsellerin rahatlıklar Soçi’ye gelebileceğini söylemiş ve eklemişti: “Lütfen çocuklarımızı rahat bırakın.” (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara’da TGS Kadın Komisyonu kuruldu

SONRAKİ HABER

Halkın ihtiyaçlarını dikkate alacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...