17 Şubat 2011 01:57

EBK yeni mağazalarında hangi eti satacak?

Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Et Balık Kurumu’nun (EBK) açmayı planladığı yüz yeni satış mağazasına ilişkin ciddi çekincelerinin olduğunu belirterek, “Yeni açılan mağazalarda ithal etin satılması halinde yeni ve daha güçlü bir ithalat dalgasının olması kaçınılmazd

EBK yeni mağazalarında hangi eti satacak?
Paylaş

Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Et Balık Kurumu’nun (EBK) açmayı planladığı yüz yeni satış mağazasına ilişkin ciddi çekincelerinin olduğunu belirterek, “Yeni açılan mağazalarda ithal etin satılması halinde yeni ve daha güçlü bir ithalat dalgasının olması kaçınılmazdır” diye konuştu.
Yetkin dün yaptığı yazılı açıklamada, EBK’nın yeni açacağı satış mağazalarında ithal etle birlikte kısa bir süre ucuz et satışı yapılsa da bunun bedelinin ağır olacağını vurguladı. Yetkin,   “Rekabet imkanı kalmayan yerli üretici elindeki hayvanları en kısa sürede kesime göndererek üreticilik belasından tamamen kurtulacaktır” dedi. Daha fazla ithal etin orta ve uzun vadede sağlıklı ve ucuz et yiyemeyeceğimiz anlamına geleceğini ifade eden Yetkin, ithalata bağımlı hale gelerek ucuz ete yönelme çabasının sağlıksız etlerin Türkiye’ye dolmasına sebep olacağı uyarısı yaptı. Yetkin “EBK, ithal et satışını yaygınlaştırmak için yeni mağazalar açıyorsa bu Türkiye’de hayvancılığın, hayvancılığı desteklemesi gereken bir kurum eliyle bitirilmesi anlamına gelir” dedi.
EBK ET İTHALATINI DÜZENLEYEN BİR KURUMA DÖNÜŞTÜ
Yetkin, EBK’nun son dönemde et ithalatını düzenleyen ve dağıtımını yapan bir kuruma dönüşmesini de eleştirerek Türkiye’de küçük ve büyükbaş hayvan sayısının azalmasıyla birlikte hayvancılığın çıkmaza girdiğini ifade etti. Pahalı yem ve girdi fiyatları nedeniyle üreticinin eti dünya fiyatlarıyla rekabet edemeyecek şekilde pahalı ürettiğini belirten Yetkin, çözümün ülkede hayvan sayısının artırılmasına yönelik destekleme önlemlerinin alınması ve girdi fiyatlarının üreticiye daha ucuz sağlanması olduğunu kaydetti. Yetkin, yurtdışında daha ucuza satılan etlere kapıyı açmanın kısa vadede sonuç alıcı gibi görünse de uzun vadede Türkiye’de hayvancılığın sonunu hazırlayacağını ifade etti. Et piyasasında satılan ürünlerin yüzde ellisinin kayıt dışı olmasına karşılık bu yöntemle de ucuz et satışının sağlanamadığını belirten Yetkin, “Bunun nedeni yeterli arzın karşılanamamış olması ve et piyasasındaki denetim yetersizliğidir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mısır basını: Halk kazandı

SONRAKİ HABER

Tüketici elektrikte TRT payı ödemeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa