07 Şubat 2014 16:26

Betonistanı gülistana çevireceğiz

Halkların Demokratik Partisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Sırrı Süreyya Önder’den, Kadir Topbaş’ın açıkladığı Taksim Meydanı Projesi’ne sert cevap: “Sizin yarattığınız betonistanı, gülistana çevireceğiz.”

Betonistanı gülistana çevireceğiz
Paylaş

Sinem UĞURLU
Vedat YALVAÇ
İstanbul

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi Başkan Eş Başkan Adayları, Kadir Topbaş’ın açıkladığı Taksim Meydanı Projesi’nin ardından “Şehrin en önemli Meydanı Taksim, nasıl düzenlenmeli?​” başlığıyla basın toplantısı düzenledi. Böylece HDP Beyoğlu adayları, seçim startlarını Topbaş’ın Taksim Meydanı Projesi’ne karşı vermiş oldu. Cezayir Lokantasında düzenlenen toplantıya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayları Sırrı Süreyya Önder ve Pınar Aydınlar, Beyoğlu Belediyesi Eş Başkan Adayları Seyhan Alma ve Korhan Gümüş katıldı.

‘AĞAÇ DİKECEK TOPRAK MI KALDI?​’

Burada konuşan Sırrı Süreyya Önder, Kadir Topbaş’ın kamuoyuyla paylaştığı Taksim Meydanı projesini eleştirdi. Projenin hiçbir kitle örgütüne danışılmadan hazırlandığını söyleyen Önder, “Bunun sen detaylı projesini yaptın mı? Sivil toplum kuruluşlarını meydanı dizayn etme sürecine kattınız mı? Gezi’de bunun için o kadar kötek yediniz hâlâ aklınız başınıza gelmedi mi?​” dedi.

Topbaş’ın açıkladığı projede yer alan yeşil alanların da kendisini çevreci göstermek için koyduğunu ifade eden Önder, “Muhtemelen dedi ki; ‘Aha şurası var ya, oraya biraz yeşil koyalım.’ Ne kadar çevreci bir belediye olduğumuz yalanını yutturalım diye, sen yeşili dikiyorsun. Orada, o ağacı dikecek toprak mı bıraktın ki! Her yeri beton yaptın” diye konuştu.

‘İSTANBUL’U 3-5 ZENGİNE PEŞKEŞ ÇEKTİRMEYECEĞİZ’

İstanbul’u nasıl yöneteceklerini de ifade eden Önder; “Bu kentin 3-5 tane zengine peşkeş çekilen yer olmaktan çıktığı, ayrımcılığın olmadığı, insanların çocuklarını kentten korumadığı, çocuğunu sokağa rahatça salabildiği güvenli kentlerin olduğu, engellerin karşısına binlerce yeni engel çıkarılan bir yer olmadığı, istihdam büroları adı altında köleleştirme mekanizmalarının icat edilmediği, herkesin yarınından, çevresinden emin olduğu bir kent olacak İstanbul. Sizin yarattığınız betonistanı gülistana çevirecek bir halk yönetimi gelecek buraya” dedi.  

Önder konuşmasına şöyle devam etti: “Halkın emeğini sömürüp müteahhidin cebine koyduğunuz her kuruşun hesabını soracağız. Sizin göğü parsellediğiniz, bunun karşılığında ceplerinizi ve yandaşlarınızı zengin ettiğiniz yerlerin hepsini yıkacağız. Yıkma parasını da sizden çıkaracağız ki, bir daha kimse aklından bile geçiremeyecek bu kentin ciğerlerine el uzatmayı, bu kentin temiz su hakkına, çamursuz sokak hakkına dokunmayı.”

‘BETONA İHTİYACIMIZ YOK’

Basın toplantısında konuşan Pınar Aydınlar, kentsel dönüşüm projeleriyle halkın evlerinin ellerinden alındığını ve her yerin sermayeye peşkeş çekildiğini söyledi. Kadir Topbaş’a da seslenen Aydınlar, “Bizlerin betona ihtiyacı yok, halkların beraberce yaşadığı, yeşil alanlara ihtiyacımız var. Topbaş’ın anlayışının ve politikasının karşısında olacağız. Gezi direnişiyle verilen mücadelenin sonuna kadar arkasında olacağız” dedi.

'YEŞİL ALANA GÖZÜMÜZ GİBİ BAKACAĞIZ'

HDP Beyoğlu Adayı Mimar Korhan Gümüş, “Taksim’den Şişli’ye kadar uzanan yeşil alana gözümüz gibi bakmaya söz veriyoruz” dedi.
Kadir Topbaş’ın açıkladığı Taksim Meydanı projesini, şehirlerin yaşam haklarına yönelik müdahale olarak gördüklerini söyleyen Gümüş, “Bu değerli devasa yeşil alan bazıları için sadece içine inşaat yapılacak alan olarak görülüyor olabilir. Ama burası İstanbul’a hayat veren en önemli yeşil alandır. Burası İstanbulluların istediği gibi kullanılırsa şehrin nefes almasını sağlayacak önemli bir alan olacaktır” dedi.

‘TAKSİM’İ YEŞİL ALAN OLARAK DEĞERLENDİRECEĞİZ’

Taksim Meydanı’nın müzakere özürlü süreçlerle düzenlenmiş bir kamusal alan olduğunu söyleyen Gümüş, Gezi Parkı’nın ortasında yer alan dikenlerle ayrılmış bölümü, AKM’nin önü polis ve çevik kuvvet ekipleriyle dolu olmasını, parkın tahrip edilmesini ve parkın içinin otopark olarak kullanılmasını kabul etmediklerini dile getirdi.
Bu alanı kentin en değerli yeşil ve rekreasyon alanı olarak değerlendireceklerini söyleyen Gümüş, Taksim Meydanı’nın etkinliklere açık olmasını ve polis, çevik kuvvet gibi her türlü müdahaleden kurtarmak istediklerini ifade etti.  

KADIN DOSTU KENTLER

HDP Beyoğlu Belediye Eş Başkan Adayı Seyhan Alma, AKP’nin Gezi direnişini hiç anlamadığını ifade ederek, “Gezi, halkın kendi kendini yönetme, kendi yaşam alanlarına dair söz söyleyebilme özgürlüğü için ortaya çıkmıştır” dedi. HDP’nin de kenti halkla bütünleştireceğini söyleyen Alma, “Kadın dostu, cinsiyetsiz bir kent inşa edeceğiz kadınlarla, engellilerle, LGBTİ’lerle, tüm halk ve inançlarla” diye konuştu. 


İŞTE HDP'NİN ALTERNATİF TAKSİM PROJESİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, açıkladığı Taksim Projesinde “Mümkün olduğunca bol ağaçlı bir Taksim” yapacaklarını söyledi. HDP ise, Topbaş’ın Projesi’ni eleştirerek, “Taksim İstanbulluların istediği gibi olacak” dedi.

 İşte HDP’nin Topbaş’ın projesine eleştirileri ve altarnatif Taksim Projesi:

BETONUN ÜZERİNDE AĞAÇ OLUR MU?

“Betonun üzerine vantuzla yapıştırılmış plastik çiçekler gibi duran bu ağaçlar nasıl ayakta duracak? Ağaçların köklerinin sağlam olması için en az bir metre toprak derinliği olması gerekir. Oysaki görsellerdeki kümbetlerin arkalarında en fazla 30 santimlik bir derinlik olduğu görülüyor. Eğer bu ağaçlar plastikten değilse, en ufak rüzgarda insanların üzerine devrileceklerdir. Ağaçları kuruturlar, sonra yerine bodur bitkiler, çiçekler ekerler ve bu meseleyi geçiştirebilirler.

Ama asıl sorun bu değil. Mesele çok daha vahim! Bu projenin çok daha temel bir sorunu, iktidarın nasıl bir ülke, nasıl bir şehir tasavvur ettiğini ele veriyor. Meydanın ortasında içinde ağaçların yer aldığı beton kümbetler yerleştirilmiş. Hani ağaçlar park edilmesin diye içinde cılız ağaçların olduğu beton saksılar yerleştirilir ya, aynen öyle. Diyeceksiniz ki; “Topbaş Taksim Meydanı’nda bundan sonra bir konser, ya da toplu gösteri düzenlenmeyeceğini nereden biliyor?​” Şehrin en önemli meydanı parka çevriliyor. Topbaş bu kararın ne anlama geldiğini bilmiyor değil, gizliyor. “Bu bir peyzaj düzenlemesidir” diyerek oldubittiye getirmeye çalışıyor. Gezi’den sonra “Bir durak bile değişecek olsa halka danışacağım” diyen Topbaş bu sözünü unutmuş gibi gözüküyor.

Ancak unutkanlıklar bununla sınırlı değil, Biz Sayın Kadir Topbaş’ın yapılan projeden haberi olduğunu zannediyorduk. Meğer haberi yokmuş. “Şu bizim birlikte iş çevirdiğimiz Kalyon İnşaat acaba burada ne işler çevirdi” deyip bakmaya bile zahmet etmemiş. Cumhuriyet Caddesi çıkışına, tek yönlü şeride ters yönde giden araçları yerleştirmiş.”


GEZİ PARKI HALKA AÇILACAK

* Beyoğlu ile Şişli-Nişantaşı arasındaki devasa yeşil alan İstanbul’un “Central Park”ı olacak. Bu bölge ile İstanbul nefes alacak, salonları, tiyatroları, küresel ölçekte sanat etkinlikleri, sivil toplum kuruluşlarının organizasyonlarına ev sahipliği yapacak.
* Seçimlerden sonraki ilk gün, Gezi Parkı’nın bağlantısını koparmak için Büyükşehir Belediyesinin Park ve Bahçeler Şefliğinin yerleştirdiği jilet dikenli teller kaldırılacak. Beyoğlu ile Şişli semtleri birleştirilecek.
* Yasa dışı bir şekilde yıkılan ve parkın bütünlüğünü yok eden yaya köprüsünün yerine geçici köprü hemen konacak. Sonra köprü yeniden yapılacak ve park kullanılabilir hale gelecek.
* Parkın içinin otopark olarak kullanılması engellenecek.
* Bisikletliler, yayalar için güzergahlar işaretlenecek ve düzenlenecek.
 

ÖNCEKİ HABER

Yüzünüzdeki o yer hangisi?

SONRAKİ HABER

Askerin yaraladığı çocuğa ambulans gönderilmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...