6 Şubat 2014 23:44

Külleşerek taşlaşan fosiller

Çin'de bir göl yatağında bulunan dinozor, memeli ve erken dönem kuşlarının fosilleri inanılmaz derecede iyi korunmuş. Buna rağmen bilim insanları bu fosillerin nasıl bu kadar iyi korunduğunu merak ediyordu. İşte bu fosillerin ve sedimentlerin (çökelti) analizi ile bu bölgede yaşayan hayvanların aynı Vezüv yanardağ infilakıyla taşlaşan Roma kenti Pompeii’dekine benzer şekilde kavrulup taşlaştığı düşünülüyor. Kuzey Çin’de 120 ila 130 milyon yıl öncesinde olduğu bilinen ekosistemin, dinozorlar, memeliler, erken kuşlar, balıklar, kertenkeleri barındırdığı biliniyor. Bu hayvanlar volkanların gölgesinde, ormanlar ve göllerde yaşıyordu.  

MS. 79 yılında Napoli’nin doğusunda bulunan Vesuvius Dağı’nın püskürmesiyle Pompeii, Herculaneum ve Stabia kentleri haritadan silinmiş,  insan ve hayvanlar külleşerek taşlaşmıştı. İşte Çin’deki fosillerde de aynı Pompeii’dekine benzer şekilde dinozorların taşlaştığı düşünülüyor.

Bulunan iskeletlerde püsküren sıcak kül ve gazdan kaynaklanan piroklastik akıntılar tespit edildi. İşte aynı Pompeii’ deki gibi hayvanlar da bu çimentolaşmış kül içinde hapsoldu. Ayrıca hayvan kemiklerindeki siyah damarlar külleşmeyi öngörüyor. Yani buradaki hayvanlar o kadar hızlı bir şekilde yandılar ki, taşlaşıp kaldılar.  Bu ölümcül patlama sayesinde iyi korunan fosiller bilim insanlarına bu dönemdeki doğayı inceleme imkanı vermiş oldu. (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et