07 Şubat 2014 06:00

TÜSAK’ta başbakana kıyak

Kültür ve sanat çevrelerince yoğun şekilde eleştirilen Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) tasarısında başbakana da bütçe ayrıldığı ortaya çıktı. Geçtiğimiz hafta Bilgi Üniversitesinde gerçekleştirilen TÜSAK’ın ele alındığı konferansta Kültür ve Turizm Bakanlığı müsteşar yardımcısı tarafından varlığı itiraf edilen tasarının satır aralarında oldukça ilginç detaylar var.

TÜSAK’ta  başbakana kıyak
Paylaş

Suat İNAL
Ankara


Kültür ve sanat çevrelerince yoğun şekilde eleştirilen Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) tasarısında başbakana da bütçe ayrıldığı ortaya çıktı. Geçtiğimiz hafta Bilgi Üniversitesinde gerçekleştirilen TÜSAK’ın ele alındığı konferansta Kültür ve Turizm Bakanlığı müsteşar yardımcısı tarafından varlığı itiraf edilen tasarının satır aralarında oldukça ilginç detaylar var. Bunlardan biri de tasarı ile kurulması öngörülen kurum bütçesinin bir bölümünün başbakanın inisiyatifine bırakılıyor olması. Üstelik yine AKP Tarafından çıkarılan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun denetiminden kaçırılması dikkat çekiyor.  

Tasarısının beşinci bölümündeki ‘Gelirlerin Kullanımı’ başlığında 12’nci maddede yer alan ifadeye göre kurumun toplam gelirinin yüzde 5’ini aşmayacak bölümünün harcanması, muhasebeleştirilmesine yönelik usul ve esaslar tamamen başbakana bırakılıyor. “Kurum faaliyetleri için kullanılacak toplam gelirlerin yüzde beşini aşmamak üzere kurulca belirlenen ve bakan tarafından onaylanan kısımlar Kurum bütçesine gider kaydedilmek suretiyle özel hesaba aktarılır” denilen tasarıda, Bu hesaplardan yapılan harcamaların 5018 sayılı Kanun ve 4734 sayılı Kanun hükümlerine tabi olmayacağı vurgulanıyor. Tasarıda,“Aktarılan tutarların harcanması, muhasebeleştirilmesi ve alımlarda kullanılacak ihale yöntemlerine ilişkin usul ve esaslar kurulun teklifi bakanın önerisi üzerine başbakan tarafından belirlenir” ifadesine yer veriliyor.

BAŞBAKAN HARCAMASI KANUNDAN KAÇIRILIYOR

Tasarıdaki ifade aynen şöyle: “Kurum faaliyetleri için kullanılacak toplam gelirlerin yüzde beşini aşmamak üzere kurulca belirlenen ve bakan tarafından onaylanan kısımlar kurum bütçesine gider kaydedilmek suretiyle özel hesaba aktarılır. Bu hesaplardan yapılan harcamalar 5018 sayılı Kanun ve 4734 sayılı Kanun hükümlerine tabi değildir. Aktarılan tutarların harcanması, muhasebeleştirilmesi ve alımlarda kullanılacak ihale yöntemlerine ilişkin usul ve esaslar kurulun teklifi bakanın önerisi üzerine başbakan tarafından belirlenir.”

KURULA GENİŞ YETKİ ÖNGÖRÜLÜYOR

Geçtiğimiz hafta Bilgi Üniversitesinde gerçekleştirilen “ Sanatta yeni arayışlar” başlıklı Konferansta, tüm sanat faaliyetlerinin 11 kişilik bir kurula devredilmesini öngören TÜSAK tasarısı yoğun şekilde eleştirilmişti. İlklerinde yaşandığı konferansa Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül’de katılmış tasarıyı tartışmaya açacaklarını duyurmuştu. Salonda bulunan sanatçılar ve emekçiler tarafından yoğun şekilde tepki gösterilen tasarının hazırlanış şekli de protesto edilmişti. Oldukça geniş, muğlak ve sübjektif kararlar alabilmesinin önünü açan yetkilerle donatılması nedeniyle eleştirilen tasarıda 11 kişilik kurulun Bakanlar Kurulu tarafından atanması öngörülüyor.

ÖNCEKİ HABER

‘Belaid cinayetinin katilleri bulunsun’

SONRAKİ HABER

Philip Seymour Hoffman’ın ardından...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...