06 Şubat 2014 18:26

HDP: Soçi'ye katılmak Çerkes halkının soykırımını onaylamaktır

Çerkes halkının katliamdan geçirildiği Soçi’de gerçekleştirilen 22. Kış Olimpiyatları’na Türkiye’nin de üst düzeyde katılmasına tepki gösteren Halkların Demokratik Partisi, “Soçi'ye katılmak Çerkes halkının soykırımını onaylamaktır” dedi.

HDP: Soçi\'ye katılmak Çerkes halkının soykırımını onaylamaktır
Paylaş

Çerkes halkının katliamdan geçirildiği Soçi’de gerçekleştirilen 22. Kış Olimpiyatları’na Türkiye’nin de üst düzeyde katılmasına tepki gösteren Halkların Demokratik Partisi, “Soçi'ye katılmak Çerkes halkının soykırımını onaylamaktır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi Eş Başkan Yardımcısı Hatice Altınışık, 22. Kış Olimpiyat Oyunları'nın Soçi (Kbaada) Olimpiyat Parkı'nda yapılmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Altınışık, Soçi’nin (Kbaada), Çerkeslerin yenildiği ve kırıldığı, Çarlık Rusyası askerlerinin ise zaferlerini kutladıkları yer olduğunu belirterek, “Soykırımın 150. yılında, 2014 Kış Olimpiyat Oyunları’nın Rusya’nın ev sahipliğinde Soçi'de yapılıyor olması, Rusya İmparatorluğu'nun Çerkes halkına yaptığı zulmün ve sistematik katliamın daimi merasiminin temsili ve soykırımın devamı anlamını taşımakta; soykırım kurbanlarının toplu mezarları üzerine olimpik köy kurulması, yapılan bu vahşeti belleklerden silme çabasını sembolize etmektedir” dedi.

“1864 Çerkes halkları soykırımı sonrası Türkiye’ye yerleşen milyonlarca Türkiyeli Çerkes’in bu gerçeği ve acısını görmezden gelerek Soçi Olimpiyatları’na katılma kararı alınmasını, hatta Başbakanlık düzeyinde katılımın olmasını düşündürücü buluyor ve kınıyoruz” diye belirten Altınışık, şunları kaydetti: “Olimpiyatlar, halklar arasında barış ve kardeşliği geliştirmeyi hedeflerken, Soçi’de, soykırım topraklarındaki çevre katliamı, insan hakları ihlalleri ve siyasi baskılara göz yumularak olimpiyat ruhunun ölmesine seyirci kalınmıştır. Halkların Demokratik Partisi olarak Türkiye Cumhuriyeti devletinin Çerkes soykırımını tanıyarak 2014 Soçi Olimpiyatları’na katılma kararını değiştirerek, Çerkes halkının yanında yer alması gerektiğini düşünüyor ve öneriyoruz. Soçi'ye katılmak Çerkes halkının soykırımını onaylamaktır.” (Ankara/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Başkan adayına Gezi soruşturması

SONRAKİ HABER

\'Dava hasıraltı edilmeye çalışılıyor\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...