Verilmeyen ‘hizmet’in bedeli olur mu?
Elektrik faturalarına çeşitli adlar altında yansıtılan ‘bedeller’ mahkeme kararlarına rağmen vatandaştan alınmaya devam ediliyor. Elektrik dağıtım ve perakende satış işinin özelleştirilmesinin ardından hız kazanan uygulamaya tepki gösteren vatandaşlar, “Bunları denetleyen yok mu” diye soruyor.
Düztepe Mahallesi’nde konuştuğumuz vatandaşların en büyük şikayeti son ödeme günü geçen faturalar için kesim yapılmasa bile kesme-açma hizmet bedelinin tahsil edilmesi. Kullanımda bir değişiklik olmasa da bazı aylarda faturalarda yükseliş olduğunu, hangi kalemlerden hangi ücretlerin alındığını artık takip edemediklerini söyleyen mahalleliler isyan ediyor. Esnaf Yılmaz Uysal, “Ekip geliyor, ödemeye gidiyorum dediğin halde müsaade etmiyor, kesim yapıyor. Derdimizi anlatsak da dinlemiyorlar” diyor. Kesme-açma bedeline tepki gösteren Uysal, “Faturamın son ödeme günü bir gün geçmiş ama ekip gelmemiş. Yatırıyorum ücretimi, karşımda kesme-açma hizmet bedeli. Elektriğim kesilmedi, neyin açması, neyin kesmesi olmuş da ben ödüyorum? Emekçiler, yoksullar için her kuruşun önemi var. Hangi kanunda var bunun yeri? Özelleşti diye bu kadar kuralsız mı olacak her şey? Kim denetliyor bu şirketleri” şeklinde konuşuyor.
ŞİRKETLER KURAL TANIMIYOR
Tartışma konusu olan kesme-açma bedeline ilişkin Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK) Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nde şu ifadelere yer veriliyor;
“Müşterinin perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşmalar kapsamında öngörülen ödemeleri zamanında yapmaması halinde, nihai tüketicilere enerji tedarik eden lisans sahibi şirketlerin bildirimi üzerine, en geç 5 iş günü içerisinde dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından elektriği kesilir...” (24. madde 2. fıkra)
25.maddenin 2. fıkrasının son cümlesinde ise “Fiilen elektriği kesilmeyen aboneden kesme bağlama bedeli talep edilmez” ifadesi açıkça belirtiliyor. EPDK yönetmeliğinde yer alan bu hükme bağlı olarak hem tüketici dernekleri hem de TMMOB Elektrik Mühendisleri Odalarının çeşitli şubeleri, vatandaşları, bu gibi tahsilatları belgeleyerek itiraz etmeleri konusunda uyarıyor. (Antep/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et