06 Şubat 2014 06:00

Yükselen rant evsiz bıraktı

İstanbul’un Üsküdar ilçesinde Sultan Murat Mahallesi’nde oturan vatandaşlar 50 yıllık evlerinden oldu. Yıllardır konut vergisi başta olmak üzere bütün vergilerini veren vatandaşlar, geçtiğimiz sabah polisin ve yıkım ekiplerinin baskını ile evlerini kaybetti.

Yükselen rant evsiz bıraktı
Paylaş

Ercan ENSARİ
Mehmet Emin DEMİREL
İstanbul

İstanbul’un Üsküdar ilçesinde Sultan Murat Mahallesi’nde oturan vatandaşlar 50 yıllık evlerinden oldu. Yıllardır konut vergisi başta olmak üzere bütün vergilerini veren vatandaşlar, geçtiğimiz sabah polisin ve yıkım ekiplerinin baskını ile evlerini kaybetti. Evlerin bulunduğu arazinin başka birine ait olduğu iddia edilirken yıkılan evlerin yerine villa konutlar yapılacağı belirtiliyor. Vatandaşlar ise mahallenin rantı yükseldiği için evsiz kaldıklarını düşünüyor.

Mahallede 16 gecekondu yıkılırken, yıkılan evlerin tapularının şerhli olduğu ifade edildi. Yıllarca, binbir uğraşla yaptıkları evleri yıkılan ve kendilerine 10-15 milyar gibi bir miktar para verilerek başlarının çaresine bakması söylenen vatandaşlar, bugüne kadar kendilerini görmezden gelen yetkililere tepkili.

YILLARIN EMEĞİNİ YIKTILAR

30 yıldan uzun bir süredir evlerde yaşadıklarını söyleyen Nuri Gökdeniz, evin yapım aşamasında tek başına çalıştığını ve evi de bu zor koşullarda yaptığını söyledi. Gökdeniz, “Ben buraya 80’lerde geldim. 48 lira maaşım vardı, 5000 lira ödeyerek burayı aldım. Tek başıma çalışıyordum. 48 lira maaş ile yaptım ben bu evi. İnşaatta yıllarca işçilik yaptım, şimdi evimi değil yılların emeğini yıkıyorlar ve bir tane yetkili bile açıklama yapmıyor” dedi. Evini binbir zorlukla yapan mahalle sakinlerinden biri de Fatma Sancakturan. Sancakturan evlerini yapmak için çocuklarının asgari ücretle gece gündüz çalıştıklarını belirtiyor. Sabah 5’te polisler gelerek “Evinizi boşaltın yıkacağız” dediğini ifade eden Sancakturan nereye gideceklerini bilmediğini söyledi.

‘35 YILDIR BU EVLERDE OTURUYORUZ’

Yusuf Sağlam, “Bizler 35 yıl önce buraya geldik, ev yaptık. Devlet bize elektirik, su, doğal gaz verdi. Konut vergisi bile aldı.” diyerek evsiz kalmalarının sebebinin yükselen rant olduğunu belirtti. Burada yapılacak evlerin 1.5 trilyon gibi büyük paralara satılacağını ama kendilerine 10-15 milyar para verilerek evlerinin yıkıldığını söyledi ve ekledi “Bölgenin rantı yükselince evsiz kaldık” dedi.1996’dan beri aynı mahallede yaşadıklarını söyleyen Ali Yıldız ise, “Elektrik, su, doğal gaz var. Her yıl konut vergisi ödüyoruz. Madem tapular şerhli, tapular yok, neden bugüne kadar kimse bir şey söylemedi” diyerek devlet yetkililerinin sessizliğine tepki gösterdi.

‘GİDECEK HİÇBİR YERİM YOK’

Sabah baskın yapar gibi 500 polisin bölgeye getirildiğini ve evlerinin icra memurları ile boşaltıldığını söyleyen Havva Yıldız dışarıda kaldıklarını anlatıyor. Yıldız’ın eşyaları kamyona yüklenmiş ve bekler durumda. Çünkü gidebilecekleri hiçbir yer yok. “Gidecek bir yerim yok. Devletten bana kalacağım bir baraka istiyorum. Kalacağım hiçbir yer yok. Ya da kira öder gibi ev sahibi olabileceğim bir ev istiyorum. Bugün bu devlet 16 ailenin mağduriyetini gideremeyecek kadar güçsüz müdür” diye sorarak yaşananlara tepki gösteriyor.

ÖNCEKİ HABER

Antalya gezi davasında 3 tahliye

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Yerel seçimde oylarımız artacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...