05 Şubat 2014 17:59

‘Taşeron işçilerden AKP’ye oy yok’

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in konuğu olarak Meclis’te seslerini yükselten Taşeron İşçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (TAŞ-İŞ-DER) yöneticileri, “artık yeter” diyerek kölelik koşullarına karşı seslerini yükseltti.

‘Taşeron işçilerden AKP’ye oy yok’
Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in konuğu olarak Meclis’te açıklama yapan Taşeron İşçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (TAŞ-İŞ-DER) yöneticileri, “artık yeter” diyerek kölelik koşullarına karşı seslerini yükseltti. AKP Hükümeti ve Başbakan için “Takdir belgesi”, “karne” ve “reçete” de hazırlayan işçiler, “Taşeron işçilerden seçimlerde AKP’ye oy yok” dedi. Tüzel de “işçilerin bu sesi duyulsun” derken, Başbakan Erdoğan’ı da işçilerin evlerine konuk olarak, yaşama koşullarını görmeye çağırdı.

AĞIR KOŞULLARDA ÇALIŞTIRILIYORLAR

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Levent Tüzel Meclis’te bir kez daha  taşeron işçilerin temsilcilerini ağırladı. Birlikte basın toplantısı yaptığı işçilerin çalışma, yaşam koşullarına dikkat çeken Tüzel, sayıları 2 milyonu aşan taşeron işçilerin sorunlarını sık sık gündeme getirdiklerini kaydetti. Tüzel, taşeron işçilerin güvencesiz, ağır koşullarda örgütlenme hakları engellenerek çalıştırıldıklarını, izin haklarını kullanamadıklarını söyledi. İşçilere imzalatılan sözleşmeyi gösteren Tüzel, “Karınca duası gibi sözleşmelerle büyük yükümlülükler yüklüyorlar işçilere. İşçiler bu sözleşmelerle baştan borçlandırılıyorlar. İşçilere bu kölelik koşulları reva görülüyor” dedi.

‘BU SES DUYULSUN’

Her sektörde adeta pıtrak gibi çoğalan taşeron şirketlere vurgu yapan Tüzel, artık işçilerin bu koşullarda çalışmaya tahammüllerinin kalmadığını söyledi. Sendikalaşma haklarının Çalışma Bakanlığı tarafından kabul edilmediğini, asıl işi yapanlar oldukları halde ayrımcılık yapıldığını vurgulayan Tüzel, İstanbul Cerrahpaşa Hastanesi’nde taşeron işin ihale ile başka bir firmaya verilmesiyle yüzlerce işçinin işsiz kaldığını dile getirdi. Artık bu kölelik koşullarına son verilmesini isteyen Tüzel, “Bu ses, işçilerin talepleri  duyulsun” diye konuştu.

‘AKP’NİN DİNİ İMANI PARA OLMUŞ’

TAŞ-İŞ-DER Başkanı Cemal Bilgin ise oldukça öfkeli, heyecanlı konuştu. Elinde hükümet aleyhine düzenledikleri “takdir” belgesi, karne ve reçete ile konuşan Bilgin, “taşeron ölüm demektir. Taşeron zulüm olmaya başladı” dedi. Ayrımcılığa, haksızlığa, hakarete uğradıklarını belirten Bilgin, “Her şeyi bıraktık, insan olarak onurumuzun peşine düştük” dedi.

Aynı kurumda taşeron-kadrolu ayrımı yapıldığını, mahkemelerin ise “bu ayrımı yapamazsınız” kararı verdiğini ancak bu kararların uygulanmadığını kaydeden Bilgin, “Haktan, dinden, imandan bahsediyorlar. Avrupa örneği veriyorlar. Avrupa Hıristiyan, onlarda böyle uygulama yok. Ya onların dini sağlam ya bizim… AKP’nin dini de imanı da para olmuş” diye konuştu.

Başbakan’ın üç çocuk, 5 çocuk söylemlerini hatırlatan Bilgin, “Başbakan ekmek fiyatını bilmiyor. Başbakan’ın psikolojisi bozuk, kendinden başka herkesle kavgalı” dedi.
Seçimlerin yaklaştığını hatırlatan Bilgin, “Taşeron işçilerden AKP’ye oy yok” diye seslendi.

İNSAN ONURUMUZU ARIYORUZ

TAŞ-İŞ-DER Ankara Temsilcisi Saime Dilmaç da “İnsanı insan yerine koymadığınız bir yerde işçi olarak çalıştıramazsınız. Zulüm ile karşı karşıyayız” diye başladı konuşmasına.
Taşeron işçilerin anne babalarının, dedelerinin cenazelerine gidemediğini, izin kullanamadığını, çocuklarıyla ilgilenemediğini, hiçbir hak kullanamadığını kaydeden Dilmaç, haklarını aradıklarında “kes kesini” denilerek kapı önüne konulduklarını söyledi.  İki yıldır “müjde” denilerek beklentiye sokulduklarını, onurlarının zedelendiğini belirten Bilgin, hiçbir ülkede yargı kararlarının hiçe sayılmadığının altını çizdi.

Başbakan Erdoğan’ın “sandıkta çözelim” sözlerine atıf yapan Dilmaç, “Eyvallah, sandıkta çözelim. 1,5 milyon taşeron işçi eş ve çocukları, aileleriyle 15 milyonu eder” diyerek AKP’ye oy vermeyeceklerini dile getirdi. Bilgin elinde ona yakın kimlik kartını göstererek, üç ayda bir firma değiştirdiğini, bir patronun 10 firmasının olduğunu söyledi.

ÇOCUKLAR NASIL BÜYÜYOR?


Başbakan Erdoğan’ın Çalışma Bakanı ile gidip taşeron işçilerin çocuklarını nasıl büyüttüğünü, ne yiyip içtiğini görmesini isteyen Dilmaç, 840 ile geçinemediklerini, 400 lira kira verdiğini anlattı. AKP vekillerinin kendilerinden köşe bucak kaçtığını belirten Dilmaç, sadaka değil, emeklerinin, alınterlerinin karşılığını istediklerini söyledi. Dilmaç hükümete seçime kadar süre tanıyarak “ya çözer ya çözer” dedi.

Toplantının sonunda Tüzel Başbakan Erdoğan’a seslenerek, çay-simit örneğini vermeyi bırakıp, işçilerin ne yer içer, gidip görmesini istedi.


 

‘TAKDİR’ VERDİLER

Hükümet, Çalışma ve Maliye Bakanları için hazırlanan ‘takdir’ belgesinde, “2002-2014 yılları arasında 134 ay boyunca taşeron çalışanları açlığa mahkum etmelerinden, diğer bakanlara kötü örnek olacak davranışlarından ve çalışanları kadro vaadiyle kandırmadaki gayret ve üstün başarılarından dolayı bu takdir belgesini almaya hak kazanmışlardır” yazıldı.

KARNE ZAYIFLARLA DOLU

Taşeron Cumhuriyeti Çalışma ve Güvencesizlik Bakanlığı adı ile düzenlenen ve Hükümetin 12 yıllık taşeron karnesini de çıkaran işçiler, İş Kazaları Önleme, Güvenceli Çalışma derslerinde sıfır alan hükümet, ‘846  TL ile geçinilir’ dediği için matematikten; kendinden başka herkesle kavgalı, işçiler istediğinde deliye dönüp, taşerona altın tepside sunduğu için psikolojide sıfır aldı. Dini, imanı para olduğu için Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi’nden ve parası olana insanca yaşam vaadi nedeniyle Sosyal Bilgiler’den 1 puan verildi. Dürüstlük’te de sıfır alan hükümet kadın çalışanlara yaklaşım ve yasal düzenlemelere uymada da 1 aldı.
REÇETEDE HAZIRLADILAR


İşçiler işverenleri Çal(ış)ma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışanı 2 milyon Taşeron Köle adı ile çalıştırılan işçiler adına reçete de düzenlediler. Tedavi için İş Yasası’ndan gelen hakları kullandırılmalı, Mahkeme ve muvazaa kararları uygulanmalı, torba yasalarla hakları çalınmamalı, kadrolu ve güvenceli çalıştırılmalı, işten çıkarma yasaklanmalıdır önerileri yer aldı. (Ankara/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

NSA, Gerhard Schröder’i de dinlemiş

SONRAKİ HABER

Bilirkişi raporu AOÇ\'deki yıkımları durduramadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa