12 Haziran 2011 06:50

Dersim, Adıyaman, Mardin, Şırnak ve Urfa'da seçim ihlalleri

Mardin, Dersim, Adıyaman, Urfa ve Şırnak'ta oy verme işlemleri için yurttaşlar sandık başına giderken, polisin yoğun önlemleri dikkat çekiyor. Blok müşahitleri üzerine baskının her geçen saat arttığı kentlere bağlı kırsal bölgelerde ise asker, muhtar ve korucular yurttaşları açık oy kullanmaya zorluyor.DERSİMD

Dersim, Adıyaman, Mardin, Şırnak ve Urfa'da seçim ihlalleri
Paylaş


DERSİM

Dersim'de sabahın erken saatlerinde oy kullanma işlemleri başlatıldı. Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku Adayı Ferhat Tunç'un bin 400 sandık müşahitleri ile İtalya'dan gelen Bağımsız Seçim Gözetleme Komisyonu merkez ve İlçelerde görev alıyor. 9 kişiden oluşan yabancı heyetin yanı sıra tüm ilçelerde kriz masaları kuruldu. Oy kullanma işleminde ilk seçim ihlali Çemizgezek İlçesi'nin Payamdüzü Köyü'nden geldi. Köyde sandık başkanı oy kullanma işleminde seçmenler oy tercihi yaptıkları sırada perdeyi kaldırarak teker teker oy kullanan kişilerin kararını tespit ettiği bildirildi. Ayrıca köyde bulunan korucuların da silahları ile sandık başına gittiği belirtildi. "Ferhat Tunç Seçim Kriz Masası" ise köye bir heyet gönderecek.

CHP'LİLERE SUÇÜSTÜ

Ayrıca dün gece mahallelerde CHP'liler, oy pusulasında son sırada yer alan Ferhat Tunç'un isminin olduğu hane kesilerek vatandaşlara dağıtıldığı sırada suçüstü yakalandı. Seçim Komisyonu üyeleri tarafından, Av. Helin Kuloğlu'na teslim edilen yanıltan oy pusulası tutanaklara geçirildi.

MAZGİRT'TE KORUCU MÜDAHALESİ

Dersim'in Çemizgezek İlçesi'nde bu kez Mazgirt ilçesinde seçim ihlali yaşandığı ortaya çıktı. Sandık görevlilerin açıktan oy kullanılmasına karşı çıkan vatandaşlara asker ve korucuların müdahale ettiği belirtildi. Oy kullanmakta yardım isteyen yaşlıların yerine açıktan oy kullanılması üzerine vatandaşlardan gelen itirazlar sonucunda gerginliğe neden oldu. Bir anda kavgaya dönüşen oy kullanma ihlaline bu kez asker ile korucuların vatandaşlara müdahale ettiği öğrenildi. Ferhat Tunç'un avukatları ile kriz masası, olay yerine bir heyet gönderdi.

PERTEK'TE OY KULLANILAN OKULA KILIÇDAROĞLU POSTERİ ASILDI

Pertek'e bağlı Demirsapan Köyünde birçok köy ve mezranın oy kullanma mekanı olan okulun duvarlarına CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafları asıldı. Seçim yasağına rağmen Kılıçdaroğlu'nun fotoğraflarının asıldığı okul duvarlarından sökülmesi talebinde bulunan BDP'liler ile jandarma arasında tartışmalara neden oldu. Kılıçdaroğlu'nun fotoğraflarını kaldırmayan jandarma, kendi sorumluluğunda bulunmadığını ifade etti. Kılıçdaroğlu'nun fotoğraflarının asılmasının seçim yasalarına aykırı olduğunu ısrarla belirten BDP Genel Merkez Kadın Meclisi Üyesi'ne bu kez CHP'li muhtarların sözlü saldırısına maruz kaldı.

ŞIRNAK

Şırnak merkezde yoğun polis ablukası altında oy kullanmaya giden yurttaşların seçime ilgisi büyük oldu. Merkezde okul önlerinde yoğun polis güvenliği alınırken her caddede ikişer olmak üzere polisler devriye geziyor. Zırhlı araçların şehir merkezinde devamlı devriye gezmesi de dikkat çekerken yurttaşlar sabahın erken saatlerinde okul önlerinde oy kullanmak için sıraya girdi. Belediye Başkanı Ramazan Uysal ve beraberinde ki heyet merkez okullar, merkeze bağlı belde ve köyleri geziyor. Gözlemci olarak Avrupa Parlamentosu'ndan gelen heyette ilçe ve köylerde seçim ihlali olup olmadığını inceliyor.

İDİL

Şırnak'ın İdil İlçesi'nde de yurttaşlar sabahın erken saatlerinde oy kullanmak için sandık başlarına akın etti. Polis ablukasına aldırış etmeden sandıklara giden yurttaşlar oylarını kullandıktan sonra ise okul önlerinde beklemeye başladı. Öte yandan Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Şırnak Milletvekili adayı Hasip Kaplan oyunu İdil'de bulunan Bener Cordan İlköğretim Okulu'nda 1018 nolu sandıkta kullandı.

GÜÇLÜKONAK

Şırnak'ın Güçlükonak İlçesi'nde de yoğun önlemler altında seçmenler oy kullanmaya gidiyor. Şehir merkezinde zırhlı asker ve polis araçları göze çarparken Güçlükonak'da 20'ye yakın polisin mükerrer oy kullandığı iddia edildi. Konuya ilişkin Seçim İzleme Komisyonu'nu araştırma yaptığı bildirildi.

ADIYAMAN

Sabahın erken saatlerinden itibaren yurttaşların yoğun ilgi gösterdiği oy kullanma merkezlerinde küçük çaplı sıkıntılar yaşanırken, Besni ilçesindeki Bekir Oruç ilköğretim okulu önünde AKP posterli bir aracın okul önüne park edilmesine tepki gösterilmesinin ardından araç okul önünden uzaklaştırıldı. Bu arada Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloku Adıyaman (Semsur) bağımsız adayı Veli Büyükşahin oyunu kullanmak için gittiği Karapınar'daki Fevzi Çakmak İlköğretim okulu önüne oy kullanmak için gelmiş yurttaşlar tarafından yoğun bir ilgi ile karşılandı. Alkışlar eşliğinde oyunu kullanmaya giden Büyükşahin, 1357 nolu sandıkta oyunu kullandı. Zarfı sandığa atarken özellikle oy pusulasında bağımsız adayların isimlerinin çok küçük yazılmasına tepki gösteren Büyükşahin, "Her türlü engellemeye, sıkıntıya rağmen halkın iradesi önünde hiç kimse duramayacaktır. Bizim meclise girmemizi engellemek isteyen zihniyet pusulalarda oyunlar oynayarak önümüze bir baraj daha koymak istiyorlar ama her engeli aştığımız gibi bunu da aşacağız" dedi. Büyükşahin, oy kullandığı okuldan yurttaşların alkışları eşliğinde ayrıldı.

MARDİN-MİDYAT

Mardin'in Midyat İlçesi'ne bağlı Çavuşlu köyünde AKP'li müşahit ve 1126 sandık başkanı ile birlikte Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku müşahitlerini sandığa almadı. Bunun üzerine yaşanan tartışmanın büyümesiyle kavgaya dönüştü. Blok adayı 2 müşahit AKP'lilerce dövülerek yaralandı. Köye gelen Seçim İzleme Komisyonu ise tutanak tuttu.

URFA-CEYLANPINAR

Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinde sabahın erken saatlerinde başlayan oy kullanma işlemi devam ediyor. İlçeye bağlı Aynseraş (Saraççeşme) köyünde sandık başkanının açık oy kullandırdığı iddia edildi. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blokunun Bağımsız Milletvekili adayı İbrahim Ayhan adına görev yapan müşahitlerin müdahalesinden sonra normal oy kullanma işlemine devam edildiği öğrenildi. Ayrıca İlçenin Cumhuriyet Mahallesi Cumhuriyet İlköğretim Okulunda bulunan 1042 nolu sandıkta, okuma yazması olmayanlara oy kullandıran sandık görevlisinin Blok Adayı İbrahim Ayhan'a oy vermek isteyenlerin oylarını iptal olacak şekilde kullandırdığı iddia edildi. İlçeye Bağlı Evren Paşa Köyünde ise, MHP görevlileri DİHA Muhabiri İbrahim Polat'ın sandık alanına girmesine tepki gösterdi. Sandık Başkanı "girebilir" demesine rağmen tepki göstermeye devam eden MHP'liler basın mensuplarını tehdit etti. İlçeye bağlı Xirbê Miho (Tekinler) ve Aynseraç (Saraççeşme) köylerinde ise farklı gruplar arasında kavga çıktığı, olaylara büyümden müdahale edildiği öğrenildi.

URFA-VİRANŞEHİR

Viranşehir'de oy kullanmanın başlaması ile seçim kanunlarında ihlaller başladı. Sabahın erken saatlerinde sandıklara giden yurttaşlar oy kullanmayı beklerken, polisler ellerinde telsizlerle oy kullanılacak salonları gezdi. Demirci Köyünde ise Karakol komutanının sandık başında oturması tartışmalara neden oldu. Sandık başında Karakol komutanın kalkmasını isteyen yurttaşlar ile sandık görevlisi arasında tartışma çıktı. Yurttaşların itirazı üzerine askerler salonları terk etmek zorunda kaldı. Yine Demirci köyünde bir yurttaş 90 yaşlarındaki hasta anasını kucaklayarak sandığa götürdü. Sandık başkanına derdini anlatan yurttaş sandık başkanı ikna olmayınca hasta kadını yatağından kucaklayarak oy kullanmaya getirdi.

HESP KÖYÜNDE ASKER SANDIK BAŞINDA BEKLİYOR

Seçim ihlallerinin yaşandığı bir başka köy ise Hesp (Yağızlar) köyü oldu. Köyde AKP dışında diğer partilerin müşahitlerinin kalmasına izin verilmezken, sandık başkanı sandığı askere teslim ederek oy kullanılan sahanın dışına çıktı. İsmi öğrenilemeyen birkaç kişi ise sandık başkanına tepki gösterenlere "Bizden ne istiyorsunuz, terörist misiniz?" diye hakaretlerde bulundu. Hesp köyünde CHP Müşahitlerinin dövülerek köyden kovulduğu da iddia edildi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Blok'un İstanbul adayları oylarını kullandı

SONRAKİ HABER

Mersin'de Kürtlerin oy kullandığı okullarda polis ablukası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...