05 Şubat 2014 15:00

'Adalet, dolarları olanlar için var'

Ümraniye’de Gezi direnişinde, bir aracın kitleye hızla çarpması sonucu hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş davasının ikinci duruşması görüldü. Mahkeme heyeti duruşmayı apar topar bitirerek davayı 21 Mayıs’a erteledi. Polis Kartal Adliyesi önünde bekleyen kitleye gaz bombasıyla saldırdı.

\'Adalet, dolarları olanlar için var\'
Paylaş

İstanbul Ümraniye’de Gezi direnişinde, bir aracın kitleye hızla çarpması sonucu hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş davasının ikinci duruşması görüldü. Mahkeme heyeti duruşmayı apar topar bitirerek davayı 21 Mayıs’a erteledi. Polis Kartal Adliyesi önünde bekleyen kitleye gaz bombasıyla saldırdı

Görkem Demirbaş ve Cengiz Aktaş’ın ‘Taksirle ölüme neden olma ve yaralama’ suçlarından 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı dava Anadolu Adliyesi İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesinde polis ablukası altında başladı. İlk duruşmada Fadime Ayvalıtaş oğlunun fotoğrafını taşırken, bu kez Mehmet’in anneannesinin kızının fotoğrafını taşıması dikkat çekti.

Duruşma öncesi adliyenin giriş kapısı polis tarafından ablukaya alındı. B blokta bulunan açık otoparkın, araç girişine kapatıldığı adliyenin giriş kapısı, demir barikatlarla çevrildi. 2 TOMA’nın da bulunduğu adliye bahçesinde çok sayıda çevik kuvvet polisi de görevlendirildi.
Duruşmayı Gezi direnişinde hayatını kaybeden Abdullah Cömert’in, Ali İsmail Korkmaz ve Ethem Sarısülük’ün aileleri, hâlâ komada olan 15 yaşındaki B.E’nin ailesinin yanı sıra Sanatçı Şebnem Sönmez, CHP Milletvekilleri Süleyman Çelebi, Mahmut Tanal ve Taksim Dayanışmasından Mimar Mücella Yapıcı, İTO Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu da izledi.

Duruşma öncesinde konuşan baba Ali Ayvalıtaş, “Bir tane milletvekili bir kere telefon açıp sormadı. İnsanlık bu kadar zor mu? Yine bizimle dalga geçecekler. Adalet dolarları olanlar için var. Bize yine adalet çıkmayacak. Bizim suçumuz insan olmamız. Bizim suçumuz dürüst olmamız” dedi.

GERGİN ANLAR

Sanık Cengiz Aktaş’ın katılmadığı duruşma öncesi ilk olarak aile ile güvenlik arasında gergin anlar yaşandı. Duruşma salonu kapısı önünde bekleyen özel güvenliği salona silahlı polis sokmaması konusunda uyaran ailenin bu uyarısı üzerine kısa süreli tartışma yaşandı.
İlerleyen dakikalarda salona çok sayıda polisin girmesinin fark edilmesi üzerine ailenin ve duruşmayı izlemeye gelenlerin tepkisi arttı. İçeriye polisleri alacağınıza bizleri alın denilerek tepki gösterildi.

Adliye içinde, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak” “Gezi şehitleri yaşıyor”, “Hepimiz Mehmet’iz, öldürmekle bitmeyiz”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları atıldı.

YİNE UYKU REZALETİ


Salona girişte yoğun izdiham yaşandı. Çok sayıda izleyici dışarıda kaldı. Salonun küçük olması nedeniyle çok sayıda izleyici ve avukat duruşmayı ayakta izlemek zorunda kaldı. Ayvalıtaş’ın anneannesi gerginlik ve izdiham nedeniyle kısa süreli baygınlık geçirdi.
Duruşmada, avukatların kimlik tespiti sırasında sesin duyulmaması üzerine Av. Kemal Aytaç yüksek sesle isimleri söylemeye başladı. Mahkeme Başkanı avukatlara çıkışarak “Yeteri kadar müsamaha gösterdim” dedi. Bunun üzerine salondakiler mahkeme başkanına tepki gösterdi. Bu arada mahkeme heyetinden bir üyenin duruşma sırasında uyuduğu görüldü.

ADALET BEKLENTİSİYLE BURADAYIZ

Söz alan ailenin avukatı Ayla Öztabak, “Adaletsizlik bir insanı öldürebiliyormuş. Bir insanı öldürmek için silaha, taşa sopaya araba çarpmasına gerek yokmuş. Biz bunu burada geçen celse gördük. Adalet aramaya gelmiş bir anneye burada da zulüm edildi. Hepimizin belleğinde Fadime Ana’nın gözyaşı var. Kilitli kapılar ardında sözde aleni duruşma yapıldı. Yine müvekkilim, Fadime Ana’nın ölümünün üzerinden bir süre sonra müvekkilimiz Ali  Ayvalıtaş da baypas ameliyatı geçirdi. Bu ağır ameliyata rağmen burada. Adalet hava gibi su gibi temel ihtiyaç. Hepimiz bu beklenti ile buradayız” dedi.

KUZENİ İFADE VERDİ

Kazada ağır yaralanan Ayvalıtaş’ın kuzeni Seyit Kartal’ın 18 yaşından küçük olması nedeni ile psikolog nezaretinde ifadesi tekrar alındı. Kartal, sanıklardan şikayetçi olduğunu bir kez daha dile getirdi.

Kartal, ilk ifadesinde sol şeritte 15 kişi olduğu yönündeki beyanın eksik olduğunu, ilk anda 15 kişi ile birlikte sol şeride geçtiklerini daha sonra bu sayının arttığını söyledi. Kartal önceki ifadesinde yola çıktıklarında beyaz bir aracın geçtiğini aracı gördüklerinde bir metre geriye çıktıklarını ancak Mehmet Görkem Demibaş’ın bunu görmesine rağmen durmadığını ifade etmişti.

DURUŞMA ERTELENDİ

Dışarıda müdahale olduğuna dair gelen haberler üzerine mahkeme heyeti müzakere yapmak üzere salondan ayrıldı. Avukatların hiçbir şekilde konuşmasına müsaade etmeyen mahkeme heyeti Sanık Cengiz Aktaş’ın yeniden zorla getirilmesine, tanıkların zorla getirilmesine karar vererek duruşmayı 21 Mayıs tarihine erteledi.

AĞABEY AYVALITAŞ: İNANCIMIZ KALMADI

Duruşmanın ardından Ayvalıtaş'ın ağabeyi Volkan Ayvalıtaş, "Bugün buraya gelene kadara adalete inancımız vardı. Ama buraya geldikten sonra bu inancımız kalmadı. Biz dışarıda olaylar çıktıktan sonra mahkeme heyetinden ara talep ettik. Ama onlar kararını açıklayarak vicdansız bir uygulama yaptılar. Eğer mahkemelerin vicdani yoksa halkın adaleti vicdanı var" dedi.
 

DIŞARIDA POLİS SALDIRISI

Dava sonrası duruşmanın apar topar bitirilmesini protesto eden halka polis gaz bombasıyla saldırdı. Polis Ayvalıtaş ailesi ve avukatların davayla ilgili açıklama yapmalarına izin vermeyerek açıklama yapanlara ve dışarıda bekleyen halka gaz bombasıyla saldırdı

AYVALITAŞ'IN BABASI: ADALETİ ALACAĞIZ

Gerginliğin sona ermesinin ardından konuşan avukat Ayla Özkabak, yargılamada hukuksuzluklar yaşandığını ifade ederek, savcı ve hakimlerin adeta avukatlarla dalga geçtiğini söyledi.

Baba Ali Ayvalıtaş ise, "Adalet yok adaleti alacağız. Fadime'nin katilleri hesap verecek" dedi.

Açıklamanın ardından adliyenin ön tarafına doğru dağılan grupla çevik kuvvet arasında bir gerginlik daha çıktı. Polis biber gazı kulandı. Polis müdahalesi ile başlayan gerginlik son buldu. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Haiti\'de eğitimciler ve tekstil işçilerinin direnişi sürüyor

SONRAKİ HABER

Bu fotoğrafın tek suçlusu kar mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...