05 Şubat 2014 14:44

Haiti'de eğitimciler ve tekstil işçilerinin direnişi sürüyor

Haiti devlet okullarında görev yapan öğretmenlerin 22 Ocak'ta başladıkları grev, öğrencilerin ve emekçilerin yoğun desteği ile sürerken, tekstil alanında 30 bin işçinin asgari ücret artışı için başlattıkları gösteriler de ülke gündemini belirliyor.

Haiti\'de eğitimciler ve tekstil işçilerinin direnişi sürüyor
Paylaş

Haiti devlet okullarında görev yapan öğretmenlerin 22 Ocak'ta başladıkları grev, öğrencilerin ve emekçilerin yoğun desteği ile sürerken, tekstil alanında 30 bin işçinin asgari ücret artışı için başlattıkları gösteriler de ülke gündemini belirliyor.

Amerika'da Karayip Denizi'nde bir ada ülkesi olan Haiti'de, öğretmenlerin ücret artışı, geriye dönük ödeme, kamu kredi programlarına giriş hakkı ve iş kategorilerinin düzenlenmesi talepleri ile greve gitmesi sonucu hareketlenen halk mücadelesi, öğretmenlerin bir kısmının ücretlerin yüzde 29 ile yüzde 57 oranında artış sonrası grevi askıya almalarına karşın sürerken, zaman zaman öğrenciler de yol kapatarak greve destek veriyor.
22-23 Ocak'ta eğitimcilerin üye olduğu konfederasyonun eğitim bakanı ile görüşmelerinde taleplerin tümünün kabul edilmemesi ve istenilenin yarısına denk gelen ücret artışı kararını reddeden Haitili Öğretmenler Ulusal Sendikası (UNNOH), grevin askıya alınmasını komplo olarak değerlendirmiş ve öğretmenler de 27-28 Ocak'ta yaptıkları iş bırakma ile bu kararı desteklemişti. Yüzlerce lise öğrencisinin başkent Port-au-Prince'de yaptığı öğretmenlere destek yürüyüşü sırasında da bir UNNOH Koordinatörü tutuklanmış ve yürüyüşlerin yayılması üzerine polis gösterilere göz yaşartıcı bomba ile müdahale etmişti.

Başsavcı tarafından hakkında "kamu güvenliğini bozmak", "taş atmak" ve "suçlularla bağlantıda olmak" iddiaları ile dava açılan UNNOH koordinatörünün ilk duruşması da sendika avukatları ve savcı arasındaki tartışma ile son bulurken, mahkemenin tavrını protesto eden avukatların yürüyüşü de emekçilerin ve halkın yoğun desteği ile dayanışma gösterisine dönüşmüştü.

TEKSTİLCİLER DE SOKAKTA

Öte yandan Haiti'de, 30 bin tekstil ve hazır giyim işçisinin asgari ücretin arttırılması talebi ile başlattıkları gösteriler de tırmanıyor. İşçilerin çözüm için masaya oturma talepleri, yetkililer tarafından kabul edilmesine karşın yerine getirilmeyince alevlenen tartışmalar, eylemlerde öncülük eden sendikalı işçilerin işten atılmalarını gündeme getirmiş bunun üzerine eylemler daha da sertleşmişti. Asgari ücretin 12 dolar 10 sente çıkarılmasını isteyen işçiler, hükümeti işveren ile işbirliği yapmak ve işverene alet olmakla suçluyor. Emekçiler 30 ayrı emekçi grubundan oluşan Yurtsever Demokratik Halk Hareketi aracılığı ile hükümete "Patronların aracı olmayın" çağrısı yaptı.

Şu ana kadar 6 sendika yöneticisi dışında protestolara katılan 35 işçi işten atılırken, işverenler de işçileri vandalizm ile suçluyor. Suçlamaları baskıları meşru göstermek için düzenlenmiş komplo olarak değerlendiren sendikacılar, halen yöneticilerin 5 dolar 47 sent olarak belirlenen asgari ücrete ilişkin bir tartışma olmamasını da eleştiriyor. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Michael Laudrup görevden alındı

SONRAKİ HABER

\'Adalet, dolarları olanlar için var\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...