05 Şubat 2014 11:54

Levent Tüzel: Zenginleri değil, yoksul halkı koruyun!

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada AKP Hükümetinin hazırladığı torba yasa ile ilgil görüşlerini dile getirdi.

Levent Tüzel: Zenginleri değil, yoksul halkı koruyun!
Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada AKP Hükümetinin hazırladığı torba yasa ile ilgili görüşlerini dile getirdi.

Konuşmasının tam metni şöyle:

"Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Uzunca bir zamandır, bu hafta da "torba yasa" adı altında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının hazırlamış olduğu yasa tasarısını görüşüyoruz. Ancak Meclisin çalışması açısından ve bu yasanın hazırlanma mantığı açısından sizlerin dikkatine sunmak istediğim bir husus var: Bu yasanın getiriliş tarihi 17 Aralık sonrasına denk geliyor. Bildiğiniz gibi, 17 Aralık ve sonrasında Türkiye büyük bir deprem yaşıyor. Uzunca bir zamandır Türkiye'nin ekonomik politikaları Türkiye halkının cebindekileri alıp götürdü. Özellikle döviz kurlarındaki oynama, buna tedbir olarak daha sonrasında getirilen faiz düzenlemeleri -Merkez Bankasının müdahalesiyle birlikte- yoksulluk ve sefalet içerisinde yaşayan 76 milyon Türkiye yurttaşının durumunu çok daha da güçleştirdi. Şimdi, bu görüşülmekte olan yasa maddesi, daha çok esnaf yurttaşların koşullarıyla ilgili bir değerlendirme içeriyor, biraz önce de kara yollarıyla ilgiliydi. Oysa ki her şeyi çok daha güçleşen, yaşam koşulları ağırlaştırılan, yediğinden, içtiğinden, kullandığı ulaşımdan, temel hizmet ve üretim maddelerine yapılan zamlardan sonra hayatı güçleşen Türkiye halkının beklentisi bu değil. Meclise, Hükûmetin, Bakanlar Kurulunun getirmesi gerekenler de bu değil. Eğer diyorsak ki: "Bütün bu son yaşananlardan sonra Türkiye halkının parası, lirası yüzde 30 değer kaybetmiştir:" İşte "Ocak ayı enflasyon rakamları ortadadır, Türk lirası devalüe olmuştur." O zaman buna tedbir getirmesi gerekir, Hükûmetin, Meclisin, Genel Kurulun bu yönde birtakım düzenlemeleri dikkate alması gerekir, tedbirler alınması gerekir. Yani Türk lirasının döviz cinsi karşısında değer kaybetmesi, banka borçlularının bu faiz yükselmeleri karşısında koruyucu hükümler beklemesi o zaman nedir? Başta, çalışma saatlerinin düşürülmesi ve bunun karşısında alınan ücret ve maaşların korunması gerekirken -hatta bu dahi yetmez- saptanan asgari ücretin bu yeni koşullar karşısında uyarlanması, yükseltilmesi, banka borçları karşısında tüketicinin, üreticinin, kamu emekçisinin, işçinin, emeklinin korunması gerekir, bu yönde tedbirler alınması gerekir.

Yani yeni zamlar yapmak, petrol ürünlerinin otomatik olarak zamlara bağlanarak hayatın pahalılaştırılması değil bunların standart hâle gelmesi, sabitlenmesi, hatta, işte konuşulan fasulyeden patatese, bu temel tüketim maddelerinde ucuzlamaya gidilmesi, emekçinin korunması gerekir. İşte Mecliste, Genel Kurulda buna dair yasa düzenlemeleri beklerken bunlar yapılmamakta. İşte bu nedenle asgari ücretin yeniden belirlenmesi, sendikalı toplu sözleşme yapan işçilerin, sendikal hakları ve toplu sözleşme düzeninin yeniden gündeme gelmesi, ücretlerin belirlenmesi. Şimdi, halkın vekilleri olarak bizim dikkat çekmek istediğimiz şey budur, bu yolsuzluk ekonomisinden, bu hırsızlık, çalma çırpma düzeninden bir kısmının zengin olurken, servetlerini büyütürken, vurgunlar yaparken, yine bütün bu krizin -ekonomik krizin- dar gelirliye, ücretliye, işsize, emekliye bir yük olarak fatura edilmesinin kabul edilmesi mümkün değildir. O hâlde, Başbakan çıkıp "Biz bu zenginlerin sayesinde bu noktaya gelmedik, zengin kulüpleri karşısında bu ülkede siyaset yapıyoruz." diyorsa, o zaman 76 milyonu koruyacak yasa hükümlerini, düzenlemelerini getirmesi gerekir. Bu ülkenin işçileri, vurgunculara, rantçılara, soygunculara karşı bu türden düzenlemeler bekliyor; dar gelirlisi, işçisi, esnafı, kendisini bu yolsuzluk ekonomisinden, kriz vurguncularından koruyacak düzenlemeler istiyor; işte "Asgari ücreti artırın." işte "Bankalara olan borçları dondurun." işte "Faiz yükselmeleri karşısında dar gelirlileri koruyun." diyor.
Çalışma sürelerini düşürün ki, daha çok işçi bu ülkede bu ücretlerle çalışabilsin. Bu yönde dileklerimizi ve taleplerimizi, Hükûmetin ve Hükûmetin başının dikkate almasını diliyoruz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Büyük Budapeşte Oteli’ İstanbul Film Festivali’nde

SONRAKİ HABER

Hızlı tren yolu tünelinde göçük: 1 ölü, 3 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa