12 Haziran 2011 06:02

Bölge'de Blok'a baskı büyük

Bölge'de seçim heyecanı sürerken vatandaş birçok yerde polis ve asker baskısını hissediyor. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), bölgede Diyarbakır başta olmak üzere 6 kenti "hassas bölge" ilan ederek, ek polis gücü gönderdi. EGM, Ankara'dan bölgeye helikopter de gönderdi.Emniyet Genel M

Bölge'de Blok'a baskı büyük
Paylaş

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Başbakan Tayip Erdoğan'ın "Baskı var" diye iddia ettiği Diyarbakır, Batman, Şırnak, Siirt, Van ve Hakkâri için özel önlemler aldı. Türkiye genelinde 105 bin polis, 155 bin jandarma seçim güvenliği için görev alırken, bölge illerine ek polis gücü takviye edildi. EGM, genel seçimler çerçevesinde 6 kenti "hassas bölge" olarak tanımlayarak, bu illere 2 bin 500 polis gönderdi. 2 bin 500 kişilik ek polis gücü, 6 kentte dağıtıldı. Ayrıca, Diyarbakır ve Van'da helikopter filosu bulunan EGM'nin Ankara Gölbaşı'ndaki Havacılık Dairesi Başkanlığı merkezinden de takviye olarak bölgeye helikopter görevlendirildi.

BÖLGE İLLERİ HEDEFTE

Başbakan Erdoğan'ın bölge illerinde yurttaşlara baskı yapıldığı sözleri ardından bölgede oy kullanma işlemlerinin başladığı saat 07.00'den itibaren ihlal haberleri de, haber merkezlerine gelmeye başladı. Yurttaşların oy kullandığı okullarda polis sayısının yoğunluğu dikkat çekerken, Diyarbakır, Batman, Şırnak, Siirt, Van ve Hakkâri başta olmak üzere bölgenin birçok ilinde polisler, sandıklara olmaları gereken mesafeyi ihlal etti. Okul koridorlarında gruplar halinde dolaşan polisler, sandıkların bulunduğu sınıfların kapılarında durarak 15 metre mesafeyi ihlal ettiği gözlendi. Yer yer polislerin sandık başlarında oturduğu da tespit edilirken, bölge genelinde yurttaşla, polis ablukası altındaki sandıklarda oy kullanmaya devam ediyor.


BATMAN

Batman'da seçim adeta silahların gölgesinde yapılırken, polislerin çoğunluğunun sandıklara 50 santimetreden daha yakın durduğu, ancak müşahitlere 15 metre kriteri uygulandığı görülüyor. Sason'da gözlemci olan AP Milletvekilinin okulları gezmesine izin verilmezken Petrol Mahallesi'nde oy kullanmaya zırhlı araç ve yüzlerce polis eşliğinde gelen AKP adayı Mehmet Şimşek'in korumaları ise blok müşahitlerini darp etti, 10 kişi ise gözaltına alındı.

Batman'da oy kullanma işlemlerinin başlangıcında itibaren hak ihlallerinin ardı arkası kesilmiyor. Polis okul kapıları önünde durarak vatandaşların kimlik kontrolleri ve üst araması yaparken, polisler sandığa 50 santimetre kadar yakın mesafede duruyor. Sabahın erken saatlerinde Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku birinci bölge adayı Bengi Yıldız okulları gezdi. Birçok okulda polisin sandığa çok yakın mesafede durması ve yaşlı insanların oylarının sandık başkanı dışında kimsenin yanlarında yardımcı olmasına izin verilmemesi üzerine Yıldız, polislerle ve amirleriyle tartıştı.

ENGELLİ YURTTAŞA OĞLUNUN YARDIM ETMESİNE İZİN VERMEDİLER

Petrolkent'teki bir okulda engelli babasına yardımcı olmak isteyen bir yurttaşa ise izin verilmedi. Mehmet Can Örge, "Ben babama yardım etmek istedim ancak polisler ve sandık görevlileri izin vermedi. Sandık görevlisi babama eşlik etti ancak biz şüpheyle yaklaşıyoruz belki başka partilerin üzerine mührü vurmuştur. Polisin burada ve kapıda beklemesi bizim üzerimizde baskıya neden oluyor" diyerek tepki gösterdi.

ŞİMŞEK'İN KORUMA ORDUSU YURTTAŞLARI DÖVDÜ

AKP Batman adayı Mehmet Şimşek bir koruma ordusu eşliğinde oy kullanmak üzere Petrol Mahallesi'ndeki Metin Bostan İlköğretim Okulu'na geldi. Onlarca koruma, yüzlerce polis ve zırhlı araçlarla okula gelen Şimşek'in okulda oy kullandığı sırada tüm müşahitler dışarı çıkarıldı. Duruma itiraz eden blok müşahitleri ise Şimşek'in korumaları ve polisler tarafından darp edilerek dışarı çıkarıldı. Olayda 3 müşahit çeşitli yerlerinde yaralandı. Olaya tepki gösteren yurttaşları ve müşahitlerin aralarında bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı. Dışarıda gerginlik yaşanırken içerde tek başına oy kullanan Şimşek ardından okulda ayrıldı. Okul önünde gerginlik ise devam ediyor.

AP MİLLETVEKİLİ ENGELLENİYOR

Gözlemci olarak Batman'da bulunan Avrupa Parlamentosu Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir'e ise Sason'da izin verilmedi. Polis Özdemir ve beraberindeki heyetin okulları gezmesine izin vermiyor. Kentte adeta silahların gölgesinde seçim yapılırken zırhlı araçlar okul önlerinde bekliyor.

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku adayı Yıldız ise oyunu Yahya Kemal Bayatlı Lisesi'nde kullandı. Yıldız, "Bu oy hayırlara vesile olsun. Özgürlük ve demokrasi adına ve halkın özgürlüğü için bu oyu kullanıyorum" dedi.


DİYARBAKIR'DA GÖZALTILAR

Diyarbakır'da Merkez Bağlar İlçesi'nde polis eşliğinde devam eden oy kullanma işlemleri sırasında 1 blok müşahidi ile 4 seçmen gözaltına alındı.

Diyarbakır'ın Merkez Bağlar İlçesi'nde devam eden oy kullanma işlemlerinde polisin sandık mesafesini ihlal etmesine yönelik bilgiler gelmeye devam ederken, ilk seçim gözaltıları da yaşanmaya başladı. Polisin uygulamasına tepki gösteren yurttaşlar ile polis arasında yer yer tartışmaların çıktığı okullarda 1 blok müşahidi ile 4 seçmen gözaltına alındı.

Kuruçeşme Mahallesi'nde bulunan Kazım Karabekir İlköğretim Okulu'nda Hamit Güngüzel adlı blok müşahidi polis tarafından gözaltına alınırken, Muradiye Mahallesi'nde bulunan Fatih İlköğretim Okulu'nda Cevat Şimşek, Yunus Emre Mahallesi'nde bulunan Birlik Lisesi'nde Eyüp Yalçınkaya ve Kaynartepe Mahallesi'nde bulunan Atatürk Lisesi'nde de ismi öğrenilemeyen 2 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen 5 kişinin emniyete götürüldüğü öğrenildi.

SEÇİM İZLEME KOMİSYONUNA ENGEL

Diyarbakır merkez Yenişehir İlçesi'nde İHD'nin oluşturduğu Seçim İzlem Komisyonu üyelerinin Şair Sırrı İlköğretim Okulu'na girmelerine izin verilmedi. Komisyonda görevli Süleyman Kaya ve Gevriye Atlı, polisin tavrına tepki gösterirken, olayı görüntülemek isteyen ajans muhabirlerimiz de engellendi. Polislerin kendi aralarında "ilk başta şu gazetecileri vuracağız" diye konuştukları iddia edildi. Olayın büyümesi üzerine Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Bağımsız Milletvekili Adayı Şerafettin Elçi, okul önüne gelerek polis ile görüştü. Okul önündeki gerginlik devam ederken, polis okulu abluka altına aldı.


ŞİRVAN'DA BİR KİŞİ TEK BAŞINA 140 OY KULLANDI

Siirt'in Pervari ve Şirvan ilçelerinde seçmenler polis ve asker gözetiminde oy kullanıyor. Pervari'de karakol komutanı ve muhtar birçok yurttaşın oy kullanmasını engellerken, Şirvan'da bir kişi tek başına 140 oy kullandı. Okul önlerinde seçim sonuçlarını bekleyen yurttaşlarla polis arasında ise sık sık gerginlik yaşanıyor. Oyunu kullanan bağımsız aday Gültan Kışanak ise; "Umarım halkın iradesine gölge düşürülmez" dedi.

Siirt'te oyunu kullanmak için sandığa giden seçmenlerin yoğun katılımı göze çarpıyor. Hak ihlallerinin de artığı sandıklarda gözaltına alınan 5 kişiden 2'si serbest bırakılırken 3'ü ise hala emniyette tutuluyor. Merkez Ulus, Fatih ve Cumhuriyet mahallelerinde kurulan sandıklarda polislerin sandık başında beklediği görülürken, Çevik Ersin Temel İlköğretim Okulu'nda ise oy kullanan bir kadın gözaltına alındı.  (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu bu kez oy kullanabildi

SONRAKİ HABER

Ayşe Akın oy kullandıktan sonra kalp krizi geçirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...