04 Şubat 2014 17:27

Savcı dayanışmadan örgüt çıkardı

8 Temmuz 2013 tarihindeki Gezi Parkı eylemine yönelik polis saldırısında gözaltına alınan ve aralarında Mimar Mücella Yapıcı, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, EMO İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin ve EMEP Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek’in de bulunduğu 26 kişi hakkındaki iddianame tamamlandı.

Savcı dayanışmadan örgüt çıkardı
Paylaş

Eda YILDIRIM
İstanbul

İstanbul Taksim’de  8 Temmuz 2013 tarihindeki Gezi Parkı eylemine yönelik polis saldırısında gözaltına alınan ve aralarında Mimar Mücella Yapıcı, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, EMO İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin ve EMEP Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek’in de bulunduğu 26 kişi hakkındaki iddianame tamamlandı.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Nazmi Okumuş tarafından hazırlanan iddianamede, Yapıcı, Çerkezoğlu, Metin, İmrek ve Haluk Ağbaeyoğlu hakkında suç işlemek amacıyla örgüt kurmakla  suçlandı. 21 kişiye yöneltilen suçlamalar ise "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve “Polise mukavemet”.

Taksim Dayanışması üyeleri polis fezlekesinde de Taksim Dayanışması’nın sosyal medya üzerinden halkı sokağa dökmekle, Gezi Parkı’nı işgal edip kamusal alan olarak kullanılmasının önüne geçmekle, polisi kötülemekle, esnafı maddi zarara uğratmakla ve yaralamalara neden olmakla suçlanmıştı.

AKP İL BAŞKANLIĞI DA ŞİKAYETÇİ

İddinamade dikkat çeken nokta ise dosyada bulunan üç şikayetçiden birinin AKP İstanbul İl Başkanlığı olması. AKP İl Başkanlığı, daha önce  soruşturma evresi devam ederken ve gizlilik kararı varken dosyadan belge almakla gündeme gelmişti.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu 8 Temmuz'da 'Gezi Parkı'nı törenle açmış, iki buçuk saat sonra da kapatmıştı. Açılıştan sonra parka girenler polislerce çıkarılırken, İstiklal Caddesi'nde bir araya gelmek isteyen kitleye de polis biber gazı, tazyikli su ve plastik mermilerle saldırmıştı. Polis saldırısında Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mimar Mücella Yapıcı, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin ve EMEP Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek’in de aralarında olduğu 50 kişi gözaltına alınmıştı. Üç gün süren gözaltı sonrası Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne sevk edilen  50 kişiden 38’i savcılık sorgusu sonrası serbest bırakılmış, Yapıcı, Çerkezoğlu, İmrek ve Metin’in de aralarında olduğu 12 kişi tutuklanmaları talebiyle mahkemeye gönderilmişti. Mahkeme 12 kişinin tutuksuz yargılanmasına karar vermişti.

SUÇ ARIYORLARSA BAŞBAKANA BAKSINLAR

Açılan davayla ilgili görüşlerini aldığımız EMEP Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek savcılara seslenerek, “Savcılar eğer bir suç örgütü arıyorsa başbakana baksın, bakan ve bakan çocuklarına baksın. Savcılar eğer suç örgütü arıyorsa, yolsuzluk dosyalarına baksın. Suç örgütü arıyorlarsa Ali İsmailleri katleden mekanizmalara baksınlar” dedi. 

Ülkenin yolsuzluk ve rüşvetle sarsıldığı bir dönemde kendi ikballerini hükümetin geleceğine bağlayan savcıların halen gezide suç örgütü aramaları onların zihniyetine ve böylesi bir hukuk sisteminde neyin çarkı haline geldiklerini gösteriyor diyen İmrek, iddianamenin doğru olmasını durumunda ve mahkemenin bu iddianameyi kabul halinde savcıların, hukuk sisteminin nasıl bir şey olduğunu, nasıl işlediğini dünya aleme göstereceklerini söyledi.

İmrek, Gezi’nin  halkın baskıya, ayrımcılığa, doğanın talanına, yaşam tarzına müdahaleye karşı demokratik bir halk hareketi olduğunu söyleyerek,  kendilerinin halk hareketinin yanında olduklarını ve  halka hareketinin yanında olmaya devam edeceklerini belirtti.

FEZLEKE İDDİANAMESİ

Konuyla ilgili gazetemize konuşan TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Savcı Okumuş’un iddianameyi polis fezlekesine göre hazırladığını söyledi. Savcının baştan beri ön yargılı davrandığını dile getiren Muhcu, “Baştan sona kadar hukuksuzdur, en temel hak ve özgürlüklere müdahaledir. Burada barışçıl insanları cezalandırmak amacı güdülüyor” yorumunu yaptı.
 

ÖNCEKİ HABER

‘Özerk yapının ekonomik ayaklarını oluşturmaya çalışıyoruz\'

SONRAKİ HABER

Tungurahua yanardağı faaliyete geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...