03 Şubat 2014 16:34

İsrail, Mavi Marmara tazminatını yükseltti iddiası

Haaretz gazetesinin haberine göre İsrail, Mavi Marmara gemisinde ölen ve yaralanan Türkiye vatandaşları için Türkiye’ye 20 milyon dolar tazminat ödemeyi teklif etti. İsrail daha önceki görüşmelerde Türkiye’nin talep ettiği 30 milyon dolara karşılık 15 milyon dolar teklif etmişti.

İsrail, Mavi Marmara tazminatını yükseltti iddiası
Paylaş

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberine göre İsrail Türkiye’ye, Mavi Marmara gemisinde ölen ve yaralanan Türkiye vatandaşları için 20 milyon dolar tazminat teklif etti. Gazetenin Batılı diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberde Türkiye’nin henüz İsrail’in teklifini kabul etmediği,  Mart ayında yapılacak yerel seçimlerden önce anlaşmanın resmiyete dökülmeyeceği belirtildi.

3 MİLYON DOLARLIK YETKİ

Haaretz’in haberine göre İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, müzakere ekibiyle yaptığı görüşmelerden sonra tazminatı 20 milyon dolara yükseltme, gerekiyorsa anlaşmanın sağlanabilmesi için üç milyon dolar daha arttırma yetkisi verdi. Anlaşma sağlanırsa, tazminatlar yaralılara ve hayatını kaybedenlerin ailelerine ödenecek.

GÖRÜŞMELERDE SONA YAKLAŞILDI

Haaretz’in haberine göre müzakereler hakkında bilgilendirilen ancak isimlerini vermeden konuşmaları istenen diplomatlar, müzakerelerde gelişme olduğunu ancak henüz anlaşma sağlanmadığını söyledi. Al Jazeera’nin ulaştığı Türkiye Dışişleri kaynakları da görüşmelerin sürdüğünü ve “nihayete erme aşamasına epey yaklaşıldığını” söyledi. Tazminat konusunda rakam vermeyen Türkiyeli yetkililer 'önemli olanın İsrail’in özür dilemiş olması olduğunu' ifade etti.

Türkiye, Mavi Marmara baskınında hayatını kaybeden dokuz Türkiye vatandaşı ve yaralanan vatandaşları için tazminat olarak İsrail’den 30 milyon dolar istemişti. İsrail ise anlaşma ile birlikte İsrail askerlerine karşı Türkiye’de açılan davaların da düşmesini istiyor. Türkiyeli yetkililer İsrail’in askerlerine yönelik istediği yasal düzenleme ile ilgili “Bu sürecin sonunda bir anlaşma olacaksa, bu anlaşma elbette Meclis’in onayından geçecek ve Türkiye hukuku açısından bağlayıcılığı oluşacak” ifadesini kullanmıştı. 

NETANYAHU ÖZÜR DİLEMİŞTİ

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Başkanı Barack Obama’nın devreye girmesiyle Mart 2013’te, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak 2010 yılındaki Mavi Marmara baskınından dolayı özür dilemişti. Netanyahu, baskında hayatını kaybeden sivillerin ailelerine de tazminat ödemeyi kabul ettiklerini iletmişti.

Taraflar arasında sekteye uğrayan görüşmeler Aralık ayında Türkiyeli yetkililerin İsrailli müzakere ekibini Türkiye’ye davet etmesiyle yeniden ivme kazanmıştı. İsrail bu görüşmelerde Türkiye’nin talep ettiği 30 milyon dolara karşılık 15 milyon dolar teklif etmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

\'Cinsel istismar\' iddiasında iki farklı rapor

SONRAKİ HABER

BDP adaylarının aracı kaza geçirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...