03 Şubat 2014 14:33

Ali İsmailler burada Bilaller nerede?

Sabahın erken saatlerinde Kayseri'ye gelenler Perşembe pazar alanında bir araya gelerek davanın görüldüğü Kayseri Adliyesi'ne yürüdü. Gezi eylemleri sırasında yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş, Ethem Sarısülük ve Abdullah Cömert'in yakınlarının Davaya müdahil olma talebi, mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

Ali İsmailler burada Bilaller nerede?
Paylaş

Eylem LODOS
Mert KAYA
Kayseri


Güvenlik gerekçesiyle Eskişehir'den Kayseri'ye alınan Ali İsmail Korkmaz davası bugün Kayseri'de görülmeye başlandı. Dava için binlerce insan otobüslerle Kayseri'ye  geldi. Sabahın erken saatlerinde Kayseri'ye gelenler Perşembe pazar alanında bir araya gelerek davanın görüldüğü Kayseri Adliyesi'ne yürüdü. Kayseri'de Ali İsmail için yapılan mitingde sık sık Ali İsmail’in “Korkacaksın, titreyeceksin, yıkılacaksın adi hükümet” sözlerine yer verildi.

Eskişehir’de  2 Haziran'da Gezi Parkı protestoları sırasında sivil polislerin ve eli sopla bir grubun saldırısına uğradıktan sonra 38 gün komada kalan ve sonrasında da yaşamını yitiren Eskişehir Anadolu Üniversitesi öğrencisi 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz'ın ölümüyle ilgili dava Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. 5'i tutuklu 8 sanığın yargılandığı dava için Korkmaz ailesi, milletvekilleri, siyasi partilerin genel başkanları ve yöneticileri, Disk ve KESK'e bağlı sendikalar ve TTB temsilcileri ile öğrenciler ve insan hakları savunucuları Kayseri’ye  geldi.
 
POLİS KAYSERİ'YE GİRİŞLERE İZİN VERMEDİ

Başta Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Hatay olmak üzere bir çok ilden otobüslerle Kayseri'ye gelen binler, Ali İsmail davasının takipçisi olacaklarını haykırdı. Dava için Kayseri'ye gelen otobüsler polis tarafından Kayseri girişindeki Pastırmacılar Parkı'nda durduruldu. Otobüslerde arama yapan polis ekipleri, tek tek üst araması da yaptı. Polis ekipleri GBT kontrolünün ardından otobüslerin şehre girmesine izin verdi. Dava için Kayseri'de adeta olağan üstü hal ilan edilirken, adliye binası ve çevresi polis ablukasına alındı. Sık sık helikopterlerin uçtuğu adliye binası çevresinde, 2 TOMA ve binlerce polis hazırda bekletildi. Davayı izlemek için HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, İlhan Cihaner, Şevki Kulkuloğlu, Süheyl Batum, Nurettin Demir, M. Ali Edipoğlu, Melda Onur, Mahmut Tanal, Musa Çam, M. Ali Edipoğlu, Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ve ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, PSAKD Genel Başkanı Kemal Bülbül' de Kayseri eski adliye binasına geldi.

ADALET OYUNUNA SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ

Dava adliyede görülürken dışarda da miting yapıldı. Mitingde sık sık Ali İsmail'in "Korkacaksın, titreyeceksin, yıkılacaksın Adi Hükümet" sözlerine yer verildi. Kitle "Ali İsmail Burada Bilal Nerede", "Ali İsmail Korkmaz Ölümsüzdür", "Katil Devlet hesap verecek", "Faşizme Ölüm Halka Hürriyet", "Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam" sloganları attı.

Mitingde Kayseri Vicdan Platformu Adına Kesk Dönem Sözcüsü ve BES Kayseri Şube Başkanı Özdal Yıldırım yaptı. Yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarına değinen Yıldırım, "Kendi çocuklarının hırsızlıklarını örtbas etmek için  2 binden fazla polisi görevden alanlar, Sivas katliamı savunucularını vekil yapanlar, Roboski katliamına 'kusursuz operasyon' diyenler, Gezi direnişinde 7 canımızı katlettiklerinde aynı polislerin yazdığı 'destanı' övdü. Hrant'ın katlinde devletin tüm suç şebekeleri ile cinayeti ortaklaşa işlediği ortada iken tek sorumlu bile yargılanmadı. Bu adalet oyununa tarihin hiçbir döneminde seyirci kalmadık, kalmayacağız" dedi.

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, TTB Merkez Komitesi'nden Osman Öztürk ve kent dayanışma örgütleri adına konuşmalar yapıldı. Kürsüden yapılan konuşmalarda davanın takipçisi olmaya devam edileceğinin altı çizildi.

BU DAVA HALKINA ZULM EDEN AKP'NİN DAVASI

Emek Partisi MYK üyesi Sedat Başkavak da konuşma yapanlar arasındaydı. Bu davanın yalnızca 3­5 polisin yargılandığı bir dava olmadığını belirten Başkavak, bu davanın yıllardır halka zulm eden AKP hükümetinin yargılandığı dava olduğunu söyledi. AKP hesabını verene kadar bu davaların takipçisi olacaklarını vurgulayan Başkavak, "Metin Göktepe öldürüldüğünde dediler ki duvardan düştü, şimdi Ali İsmail için de diyorlar ki arkadaşları dövmüştür. Buna kim inanır, biz bunları hep gördük. Onun için bu valileri bunun gibi içişleri bakanlarını ancak biz yargılarız" dedi. Eğitim Sen Eskişehir Şube başkanı Ender Pervane de bir konuşma yaptı. Daha önce birçok davanın güvenlik gerekçesiyle Eskişehir'de görüldüğünü hatırlatan Pervane, Eskişehir'in katilleri aklama merkezi haline getirildiğine dikkat çekti. "İzin vermeyeceğiz dedik. Şimdi Kayseri'yi aklama merkezi yapmak istiyorlar. Buna İzin vermeyeceğiz" dedi. Ali İsmail'e söz verdiklerini kaydeden Pervane, Adalet için­ Ali için bu davanın takipçisi olacaklarını söyledi.


ALİ İÇİN ADALET İÇİN

Daha önce birçok dava güvenli kent olduğu gerekçesi ile Eskişehir'de görülürken Eskişehir'de  öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın davası 'güvenlik gerekçesi' ile Kayseri'ye taşındı. Ali İsmail'in saldırıya uğradığının öğrenildiği günden itibaren Ali İsmail'i yalnız bırakmayan Eskişehirliler, Ali ismail ve ailesini Kayseri'de de yalnız bırakmadı. ESPark önünden kaldırılan otobüslerle Kayseri'ye gelen Eskişehirliler, sık sık "Ali İsmil Korkmaz onurumuzdur" ve "Ali İsmail Korkmaz ölümsüzdür" sloganları attılar. Davanın takipçisi olmaya devam edeceklerini kaydeden Eskişehirliler, "Ali için Adalet için. Korkacaksın, titreyeceksiz, yıkılacaksın Adi Hükümet" yazılı pankart açtı.


'BURADAKİLERİN HEPSİ ALİ İSMAİL'

Davaya verilen on dakika arada dışarı çıkan Ali İsmail'in annesi ve HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel bekleyen kitleye duruşma hakkında bilgi verdiler. Ali İsmail'in annesi Emel
Korkmaz, "Ali İsmailim kanının hesabını verecekler. Ali İsmail ölmedi. Buradakilerin hepsi Ali ismail" dedi.

Ali İsmail Korkmaz davası için Kayseri'ye gelen HDP İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel, adliye önünde bir açıklama yaptı. Korkmaz ve diğer direnişçileri anarak konuşmasına başlayan Tüzel, "Elbette katillerin yakasını bırakmayacağız. Onun için buradayız, adalet arıyoruz. Bu yargılamayı bizlerden kaçırmak istediler, bütün siyasi yargılamalarda olduğu gibi, devletin hesap vermesi gereken tüm davalarda olduğu gibi" dedi. Tüzel, Metin Göktepe ve Gazi davalarını örnek gösterdi. Ali İsmail'in sokağa çıkan onlarca gençten biri olduğunu söyleyen Tüzel, Haziran ayında sokakları terörize eden polis ve devletin gerçeklerin üzerini örtmeye çalıştığını kaydetti. Tüzel, Ali İsmail'in öldürülmesinde ortaya çıkan görüntülerin gerçekleri gözler önüne serdiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Sanıklar sadece burada olanlar değil. Haziran'da insanların uzuvlarını kaybetmesine sebep olanlar, direnişçileri tutuklayanlardır. Asıl olarak bunların hesap vermesi gerekiyor. Memurunu koruyan devlet, 'arkadaşları öldürdü' diyen Eskişehir Valisi de sorumlu. Bu devlet, Ali İsmail'in avukatlarını da 'örgütle bağlantılı' diyerek hedef gösterdi. "Yeni katliamlar, ölümler olmaması için adaletin sağlanması gerektiğini ifade eden Tüzel, adalet için mücadele edeceklerini dile getirdi.

Taksim Dayanışması adına konuşan Ali Çerkezoğlu da, Gezi direnişine değinerek, Taksim Dayanışması'nın davasının Ankara, Antakya, İzmir ve Türkiye'nin değer illerinde hayat bulduğunu söyledi. Çerkezoğlu, "Bu dava üç beş ağacın davası olmakla birlikte diktatörlüğe karşı verilen bir mücadeledir. Katilleri ve katilleri koruyanlardan, 'destan yazdı' diyenlerden hesap sormak için buradayız" dedi. HDP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Pınar Aydınlar, "Biz halkın adaletine, mücadelesine inanıyoruz. Haziran'da ortaya çıkan tarihi direnişte Ali İsmail'e atılan kurşun, Ahmet'e, Ethem'e atılan kurşun hepimize atılmıştır. Zulmün olduğu her yerde isyan etmek meşruysa, isyanımızı sürdüreceğiz" dedi.


MÜDAHİLLİK TALEPLERİ KABUL EDİLMEDİ

Ali İsmail Korkmaz'ın katledilmesine ilişkin davanın birinci duruşmasına öğle arasının ardından devam ediliyor. Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, müdahillik talepleri alındı. İlk olarak Korkmaz ailesinin şikayetleri alınırken, daha sonra söz alan Ethem Sarısülük'ün ağabeyi Mustafa Sarısülük, müdahillik talebinde bulundu. Sarısülük, "27 Mayıs'ta başlayan, dalga dalga yayılan eylemlerde emniyet ve Başbakan'ın emriyle birçok çocuğumuz katledildi. Ben de kardeşimi kaybettim. O nedenle şikayetçiyim. Tüm emir verenlerin, başta Başbakan ve Eskişehir Valisi olmak üzere herkesin yargılanmasını istiyorum" dedi.

Abdullah Cömert'in ağabeyi Zafer Cömert de "Bu şahısların en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyorum. Biz sadece şikayetçi değiliz. Berkin gibi çocukların yaralanmaması için de bu davaya katılıyoruz" ifadeleriyle müdahillik talebinde bulundu.

Mehmet Ayvalıtaş'ın ağabeyi olan Muharrem Ayvalıtaş ise "Tıpkı Ali İsmail, Abdullah, Ethem gibi kardeşim Mehmet de öldürüldü. Onları öldürenlerin ağır bir şekilde cezalandırılmasını istiyoruz" diyerek, davaya katılma talebini iletti. Her üç ailenin yanı sıra Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Özgür Hukukçular Derneği (ÖHD) de müdahillik talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, müdahillik talebine ilişkin sanıkların görüşünü sordu. Sanıklar, "Kesinlikle tanımıyoruz, bu kişileri kabul etmiyoruz" yanıtını verince, aileler de sanıklara "Peki Ethem'i tanıyor muydunuz, Berkin'i, Mehmet'i tanıyor muydunuz?" diyerek tepki gösterdi.

Mahkeme heyeti, verdiği ara kararla sadece Ali İsmail Korkmaz'ın anne, baba ve kardeşinin müdahillik taleplerini kabul ederken, diğer talepleri reddetti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Cerrahpaşa\'da direnen işçiler kazandı

SONRAKİ HABER

Evlilik adı altında çocuğa cinsel istismara tutuklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa