11 Haziran 2011 10:33

Diyarbakır'da Kayıplar için 122. eylem

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından her hafta düzenlenen ‘Kayıplar bulunsun, failler yargılansın’ eyleminin 122.si bugün gerçekleşti.Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirilen 122. eyleme İHD yönetici ve üyeleri, MEYADER, Barış Anneleri İnisiyatifi ve KESK&

Diyarbakır'da Kayıplar için 122. eylem
Paylaş

Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirilen 122. eyleme İHD yönetici ve üyeleri, MEYADER, Barış Anneleri İnisiyatifi ve KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri katıldı. Kayıp yakınları da kaybedilenlerin fotoğraflarıyla alandaki yerlerini aldı.

Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, 122. haftada failli meçhul cinayetlerde parmağı olan herkesin yargılanması taleplerini yeniledi. Arif Doğan, Atilla Kıyat ve Ayhan Çarkın gibi isimlerin yaptıkları cinayetleri itiraf ettiğini belirten Bilici, “Biz yıllardan beri bu meydanlarda devlet adına yapılan bu cinayetlerin açığa çıkartılması çağrısında bulunduk. Ancak bu hükümet dahil hiçbir hükümet şimdiye kadar Ayhan Çarkın kadar vicdanlı çıkmadı. Cinayetlerin, kayıpların, yaşanan hak ihlallerinin ve sorumluların tutanakları devletin arşivinde mevcuttur.”dedi. Bilici, devlet yetkililerinin zaman kaybetmeden geçmişle hesaplaşmak için bu bilgileri kamuoyuyla paylaşması gerektiğini belirtti.

Daha sonra 1994 yılında Lice’de kaybedilen Kamil Gündoğan’ın hikayesi İHD Kayıp Komisyonu üyesi Necibe Güneş tarafından katılımcılarla paylaşıldı. Güneş, 1994 yılının Nisan ayında kaybolan oğlu Kamil Gündoğan’ı Lice Jandarma komutanı Nevzat Arık’a soran Mehmet Gündoğan’ın Arık’tan “Evet oğlunu biz aldık. Siz hepiniz teröristsiniz. O’nu öldürdüm. İtirazınız varsa dilediğiniz yere gidin şikayetinizi yapın.” cevabını aldığını söyledi.

Konuşmaların ardından kayıp yakınları 5 dakika oturma eylemi yaptı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Elektrik mühendisleri Servet Solmaz’ı unutmadı

SONRAKİ HABER

Eşit haklar için grev

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...