03 Şubat 2014 06:00

Kırk yılda kırk gölü kuruttuk!

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla bir açıklama yaparak, son kırk yılda 1 milyon 600 bin hektar alana yakın 40 civarında gölün kuruduğunu, onlarcasının da kuruma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Kırk yılda kırk gölü kuruttuk!
Paylaş

Yusuf YAVUZ
Isparta


Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla bir açıklama yaparak, son kırk yılda 1 milyon 600 bin hektar alana yakın 40 civarında gölün kuruduğunu, onlarcasının da kuruma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Sulak alanların yanlış kullanım ve bilimsellikten uzak su yönetimi sonucu yok edildiğini belirten Kesici, “Artık göllerin geri dönüşümü olanaksızdır” dedi.

DİNOZORLARLA AYNI SUYU İÇİYORUZ!

Fabrikalarda üretilmesi olanaksız bir doğal kaynak olan suyun yerkürede her zaman dikkatli kullanılması gerektiğine dikkat çeken Kesici, “Dünyaya 200 milyon yıl hakim olan dinozorların  içtiği suları içiyoruz. Ekosistem denilince akla ilk önce su kaynakları geliyor. Doğal ortamlarda bitki ve hayvanların tür ve sayısının çok olması o doğal kaynağın zenginliğinin göstergesidir” dedi. Küresel ısınma denilerek su baskınlarının içinden çıkılamayacağını belirterek, “Çünkü bu yerler önceleri ova değil sulak alandı. Bu olanlar doğanın değil insanın oluşturduğu felakettir” diye konuştu.

SUYUMUZUN YARISINI KAYBEDİYORUZ

Türkiye’deki su tüketimine yönelik rakamlar da veren Kesici, başta Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) olmak üzere su kaynakları yönetiminden sorumlu olan kamu kurum ve kuruluşlarının geliştirdikleri projeler sonucunda çeşitli amaçlara yönelik su tüketiminin 45 milyar metreküpe ulaştığını belirterek şöyle devam etti: “Bu suyun yüzde 75’i (35 milyar metreküp) sulama, yüzde 15’i (6 milyar metreküp) içme-kullanma suyu, yüzde 10’u (4 milyar metreküp) ise endüstriyel ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılmaktadır. İçme- kullanma suyundaki kayıp; 1. 8  milyar metreküp iken, tarımsal sulamada ise 22.5 milyar metreküptür.”

ÖNCEKİ HABER

Arena\'da gol yağmuru 6-0

SONRAKİ HABER

Kürt siyasetçiler savunma yapmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...