02 Şubat 2014 19:20

Zabıtalara müzikli protesto

İzmir Müzisyenler Derneği öncülüğünde düzenlenen "Sanatıma Dokunma" eyleminde bir araya gelen müzisyenler, sokak müzisyenlerine yönelik, zabıta şiddeti, yasaklama ve cezalandırma uygulamalarını müzikle protesto etti.

Zabıtalara müzikli protesto
Paylaş

İzmir Müzisyenler Derneği öncülüğünde düzenlenen "Sanatıma Dokunma" eyleminde bir araya gelen müzisyenler, sokak müzisyenlerine yönelik, zabıta şiddeti, yasaklama ve cezalandırma uygulamalarını müzikle protesto etti.

İzmir Müzisyenler Derneği üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı zabıta ekiplerinin sokak müzisyenlerine yönelik baskı, şiddet, yasaklama ve cezalandırma uygulamalarını protesto etmek için Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinden Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne kadar yürüyerek burada basın açıklaması yaptı.

Çok sayıda müzisyenin katıldığı yürüyüşte, emek ve demokrasi örgütlerinin temsilcileri ile caddeden geçen yurttaşlar destek verdi. Müzisyenler çaldıkları darbuka, klarnet, saz, gitar ve davullar eşliğinde ezgiler söyledi. "Sokaklar sanatla güzel sanat sokakta, özgür sanata, sanatçıya insana saygı" pankartının açıldığı yürüyüşte, "Zabıta elini sanatımdan çek", "Sokak sanat özgürlük" sloganları atıldı.

'MÜZİSYENİN KEMANINA EL KONULDU'


Basın metnini okuyan İzmir Müzisyenler Derneği Başkanı Oktay Çaparoğlu, geçtiğimiz yıl İstanbul ve Ankara'da sokak müzisyenleri ve tiyatrocularına yönelik zabıta saldırılarında onlarca sanatçının yaralandığını hatırlattı. Aynı "çirkin" manzaranın İzmir'de de yaşandığını, son 1 ay içerisinde müzik yapan ya da performans sergileyen sanatçının, zabıtanın yasaklama ve cezalandırma uygulamalarına maruz kaldığını dile getiren Çaparoğlu, "Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde 3 gün önce keman çalan yaşlı bir müzisyenin kemanına el koyan zabıta memurları, bin 500 TL para cezası kestiler. Sokak müzisyenlerine yönelik şiddet ve darp gerçekleştirildi. Kendi tiyatroları için davetiye dağıtan üniversiteli bir kadın tiyatrocu arkadaşımız ise tokatlandı. Klarnetlerine, bendirlerine, darbukalarına el konulan Roman müzisyenlerin enstrümanları geri verilmedi. Tutanak tutulmadan zorla el konulan enstrümanların büyük kısmı iade edilmedi. " diye kaydetti.

'KÜLTÜR BAŞKENTİNDE BÖYLE BİR TABLO...'

Çaparoğlu, zabıtaların müzisyenlere oturmaları için sandalye veren Kitap Dünyası adlı işletmeye 200 TL "İşgaliye Cezası" verdiğini söyledi. Sokak sanatçılarının sanatlarını sokakta yapmaları için Karşıyaka Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yaptıkları dilekçeli başvuruya cevap verilmediğini aktaran Çaparoğlu, "Dünyanın her şehrinde sokak sanatçıları, sanatlarını özgürce icra ederken, kentin kültürel dokusuna kattığı değer ve güzellik ile sokakların vazgeçilmezi iken İzmir'de böylesi bir tabloyla karşılaşmanın şaşkınlığı içerisindeyiz. Bu çirkin tablo karşısında sessiz kalan ve gerekli adımları atmayan İzmir Büyükşehir belediyesi sorumludur" ifadesini kullandı.

'SİZİN İÇİN NE ZARARI VAR?'


"İzmir'de kendine özgü dokusu ve güzelliği ile özel bir yeri olan Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde Sokak sanatlarının sergilenmesinden daha doğal ne olabilir ki? " sorusunu soran Çaparoğlu, " Sanat neden sokakta? Çünkü müzik sokakta güzeldir. Gösteriler sokakta doğaldır. Herkes dinleyebilir izleyebilir. Her meslek grubundan, kimlikten inançtan ve düşünceden insanlar birlikte dinleyebilir. Ne istiyoruz? Sokak sanatlarına özgürlük! Sokak performansına kendi doğal akışı içerisinde serbest bırakılması ve zabıta güçlerinin haksız ve keyfi uygulamalarının sonlandırılması ahalinin zaten farkında olduğu sokakta icra edilen sanatın dilencilik ve işportacılık olmadığını belediyelerin anlayıp gereğince davranmasını istiyoruz" dedi.Çaparoğlu, Sokak sanatçıları üzerindeki baskılara son verilmesi çağrısında bulundu.

Açıklama, müzisyenlerin enstrümanları eşliğinde söyledikleri ezgilerle sona erdi. (İzmir/DİHA)


 

ÖNCEKİ HABER

HDP İzmir Emek Meclisi kuruldu

SONRAKİ HABER

Dolmabahçe’deki olağanüstü toplantı sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...