02 Şubat 2014 06:00

Dünya bir yanılsama hali, bir bellek yitimi…

Dünya globalleştikçe her şey ve herkes aynılaşıyor. Kapitalizmin tek tipleştirme ve özgürlük kavramı üzerinden sosyalizme karşı açtığı savaş kendi yanılsaması içinde sosyalizmi hükmen galip sayıyor.

Dünya bir yanılsama hali, bir bellek yitimi…
Paylaş

Sahra ALKAN

BİR AMERİKA YANILSAMASI; KATİL JOE

Dünya globalleştikçe her şey ve herkes aynılaşıyor. Kapitalizmin tek tipleştirme ve özgürlük kavramı üzerinden sosyalizme karşı açtığı savaş kendi yanılsaması içinde sosyalizmi hükmen galip sayıyor. Katil Joe’da Amerikalı çekirdek bir ailenin traji komik çırpınışlarına işte tam da burada ortak oluyorsunuz. Mülkiyet üzerinden oluşturulan aile bağları, gittikçe kendi içinde yalnızlaşan aile bireyleri, televizyonu hayatlarının her anına ortak etmeleri çaresizliklerine sistem içerisinde çözüm arama çabaları… Ve bu aileye çarpık bir düzen getiren, aile bağlarını rehin alan sistemin ta kendisi Katil Joe.
Engin Hepileri’ nin kurduğu “Tiyatro İn” in ilk oyunu Katil Joe (Killer Joe) Amerikalı yazar Tracy Letts tarafından 1993’te yazılmış bir kara komedi. Popüler kültürün ürettiği aile ilişkilerini televizyon, para, şiddet vurgusuyla sert ve çarpıcı bir şekilde anlatan oyunun yönetmenliğini Mehmet Birkiye yapmış.
Televizyonda izlediklerinin dışında hiçbir şeye tepki göstermeyen baba Anseli’yi Mehmet Birkiye, kirli işlere bulaşmış kendi karanlığında boğulan oğul Chris’i Taner Ölmez, her şeyin farkında olan ama saf gibi gözüken çocuk kalmayı tercih eden ama kadın olan Dottie Öykü Karayel, arzularına bağımlı üvey anne Sharla’yı Defne Halman, para karşılığında sevgiyi rehin alan, işinin ustası düzen insanı Katil Joe’yu ise Engin Hepileri canlandırmış.
 Televizyonun ekranının dekora yansıtılması, köpeğin ailenin bütün üyelere havlarken bir tek sistemi simgeleyen Katil Joe’ya havlamaması, Katil Joe’nun Dottie ile ilişkisini gerçekçi bir platforma taşıyan reji buluşları oyunu daha da keyifli hale getirmiş. Bu oyunu izlerken kimi zaman gülecek, kimi zaman rahatsız olacak, kimi zaman acımasızlaşacaksınız. Her karakterin hakkını vererek oynayan dozunda oyunculuklar, hareketi hiç yitirmeyen başarılı bir reji ile bu sezon izlenilmesi gereken oyunlardan biri olmuş. Katil Joe’yu 3-4 Şubat’ta Moda Sahne’sinde izleyebilirsiniz.


ŞUBAT’TA PERA MÜZESİ’NE GİDİLİR

Pablo Picasso Pera Müzesi’nde 
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 5 Şubat-20 Nisan arasında iki yeni sergiye ev sahipliği yapacak. Müzeden yapılan açıklamaya göre, 2010’da gerçekleştirilen ve Türkiye’de ilk kez sergilenen “Picasso-Suite Vollard” gravürler serisinden sonra 20. yüzyılın efsane sanatçısı Pablo Picasso’yu yeniden ağırlayacak. Pablo Picasso’nun doğduğu evden, Malaga’daki Museo Casa Natal Koleksiyonu’ndan seçilen gravür, seramik ve kişisel eşyalarından oluşan “Picasso: Doğduğu Evden Gravürler ve Seramikler” başlıklı sergi, 5 Şubat’ta sanatseverlerle buluşacak.Sergide, 56 gravür, 8 seramik olmak üzere 66 eserle birlikte sanatçının bebeklik gömleği, patikleri ve kurşun askerleri gibi kişisel objeleri de yer alacak.
Aurora; Kuzey ülkelerinden Çağdaş Cam Sanatı Sergisi
Çağdaş cam sanatından bir seçkiyi sanatseverlerle buluşturan “Aurora: Kuzey Ülkelerinden Çağdaş Cam Sanatı” sergisi de 5 Şubat’ta açılacak.
Sergide, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka ve İzlanda’dan 25 sanatçının 51 yapıtı beğeniye sunulacak.
Her iki sergi de 20 Nisan’a kadar görülebilecek.


BELLEKSİZLEŞMEYE DİRENEN SİNEBELLEK

Ankara Film Festivali 25. yaşına özel geride kalan 24 yılın filmlerinden oluşan seçkinin ilk bölümü Şubat’ta Büyülü Fener Sineması’nda gösterilecek.
Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı’nın düzenlediği festivalin teması bellek/belleksizleşme/belleksizleşmeye direnme olarak belirlendi. Bu temaya uygun olarak festivale kadar “SineBellek” adıyla film gösterimleri ve ardından film okumaları yapılacak
Geçmiş 24 festivalde gösterilmiş filmlerden oluşturulan seçki 04 Şubat-29 Mayıs 2014 tarihleri arasında her hafta salı ve perşembe günleri seyirciyle buluşacak. Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda yapılacak gösterimlerin fiyatları ise 12 TL olarak belirlendi.
Tüm film okumalarının Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından kayda alınacağı etkinlikte ortaya çıkan birikim daha sonra internet ortamında ve kitap olarak yayımlanacak.
SineBellek gösterimleri; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleri, Goethe Institut Ankara, Institut Français Ankara ve Istituto Italiano di Cultura Ankara katkılarıyla gerçekleştiriliyor.
Şubat ayı gösterim ve söyleşi programı şöyle:
4 ve 6 Şubat: Berlin Üzerinde Gökyüzü (Wim Wenders)- Prof. Dr. Seçil Büker.
11 ve 13 Şubat: Oyunun Kuralı (Jean Renoir )- Prof. Dr. Oğuz Onaran.
18 ve 20 Şubat: Amcam Önceki Yaşamlarını Hatırlıyor (Apichatpong Weerasethakul) - Doç. Dr. Serpil Aygün Cengiz.
27 ve 27 Şubat: Roma Açık Şehir (Roberto Rossellini) Doç. Dr. Ahmet Gürata.

ÖNCEKİ HABER

‘Birikimimizi doğa tahribatına karşı kullanacağız’

SONRAKİ HABER

Muhalefet, fantastik edebiyatın içinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa