01 Şubat 2014 16:09

On bin Şırnaklı, termik santrale karşı yürüdü

Şırnak'ın merkeze bağlı Toptepe Köyü Avgamasya Mevkii'ne kurulması planlanan termik santral, 10 bin kişinin katılımıyla protesto edildi. Eyleme katılanlar, 'Zehirli bir yaşantıya hayır', 'Doğaya saygı', 'Sonunda yine biz kazanacağız', 'Maskesiz bir Şırnak için termik santraline hayır' yazılı döviz taşıdılar.

On bin Şırnaklı, termik santrale karşı yürüdü
Paylaş

Beyar Özalp
ŞIRNAK

 
Şırnak’ta on bine yakın kişi  Şırnaklı gençlerin çağrısıyla   Toptepe (Avgamasya) köyünde kurulmak istenen termik santrale karşı yürüdü. Gençlerin çağrısıyla Ömer Kabak meydanında toplanan Şırnaklılara BDP, KESK, İHD, Şırnak Barosu, Roboskîli aileler, çevre örgütleri ve çevre il ve ilçelerden gelen termik santral karşıtları da destek verdi.

"Termik Santral istemiyoruz", "Ne termik ne nükleer bu güneş bize yeter" pankartı ile "Bijî jiyanek ekoloji", "Nefes almak istiyorum", "Şırnak duman olmasın, termik santral kurulmasın", "İş değil ölüm vaad ediyorsun", "Termik santral kurulmasın" dövizleri açan gençler Cumhuriyet meydanına kadar bir yürüyüş düzenledi.

'BÜYÜK İHANET İÇERİSİNDESİNİZ'

Gençler adına konuşan Cihan Barış yapılmak istenen termik santralin Şırnak’ta doğayı tahrip edeceğini vurguladı. Termik santrali yapacak olan Şırnaklı şirketlere seslenen Barış, Şırnak’a kurulmak istenen termik santrale karşı demokratik bir şekilde eylemliliklerimizi sürdüreceklerini belirterek şirtket Sahiplerine halkın sesine kulak vererek termik santral yapımından vazgeçmeleri çağrısında bulundu. Yıllarca bölgede devam eden çatışmalarda dağların,yaylaların ve meraların bombalanarak yok edildiğini hatırlatan Barış şimdi de doğalarını  zehirle donatacak termik santrallerin kurulmak istendiğini söyledi.Şırnaklı gençler, doğa dostları ve  Şırnak halkı olarak doğalarınının kirletilmesine asla izin vermeyeceklerini belirten Barış boş hesapların peşinden koşulmamasını kendilerinin  her şeyin nasıl yürütüldüğünü bildiklerini söyledi.
Termik santral yapımından vazgeçtiklerini söyleyen şirketlerin isim değiştirirek bu halkı kandıramayacağını söyleyen Barış, şirket sahiplerine seslenerek  doğa katliamının oluşmasına zemin hazırlayanların  da  doğa katliamının ortağı  ve insanlığa karşı büyük bir ihanet içinde olduğunu söyledi.

'BU KİRLİ İŞTEN ELİNİZİ ÇEKİN'

Cihan Barış, şirket sahiplerine seslenerek , "Bu kirli işten, bu doğa katliamından elinizi çekin. Cudi dağındaki güzelim doğayı tahrip ederek, kirleterek, yakınında yaşayan insanları zehirleyerek para kazanmaktan vazgeçin. İnsan sağlığı parayla değer biçilmeyecek bir hazinedir. Bu değerli hazineye hiç kimsenin el sürmeye hakkı yoktur. Yıllar boyunca buralarda yatırım yapılmadı, yapılacak yatırımların bizleri zehirleyecek olan yatırımlar olmasını, doğamızı baştan sona tahrip edecek yatırımlar olmasını istemiyoruz. Herkes bilsin ki biz çevremizin ve doğamızın katledilmesine asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.

MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Toptepe (Avgamasya) köyünde termik santral kurmak isteyen Galata, Global, Geliş ve Acar şirketleri ve bu işten nemalanacak olan tün-m sermaye sahiplerine karşı haklı mücadelerinin legal zeminde ve anayasal haklar çerçevesinde devam edeceğini belirten Barış, Huzurlu ve barışçıl bir yaşamın olmazsa olmazı olan sağlıklı ve temiz bir çevre için Başbakan'ın, Çevre ve Şehircilik Bakanı'nın ve valinin  gerekli önlemleri almasını talep etti. Eylem daha sonra termik santral karşıtı sinevizyonun gösterimi ve halaylar ile son buldu.

ÖNCEKİ HABER

Çerkesler, Soçi\'de olimpiyat yapılmasını protesto etti

SONRAKİ HABER

AKP\'nin Alevilere yönelik ihlal raporu açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...