01 Şubat 2014 14:02

Mursi'nin davası ertelendi

Muhammed Mursi'nin, 'İttihadiye olayları' olarak bilinen dava kapsamındaki üçüncü duruşması Salı gününe ertelendi. 2 bin askerin görev yalendirildiği davada, Mursi ve Müslüman Kardeşler hareketinden diğer 14 kişi, 2012 yılında, başkanlık sarayı yakınındaki protestocuların öldürülmesini tetiklemekle suçlanıyor.

Mursi\'nin davası ertelendi
Paylaş

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, "İttihadiye olayları" olarak bilinen dava kapsamındaki üçüncü duruşması Kahire'deki Polis Akademisi'nde başladı. Daha sonra duruşmanın Salı gününe ertelendiği duyuruldu. Mursi'nin duruşmasının güvenliğini sağlamak üzere 2 bin askerin görev yaptığı ifade edildi.

Polis Akademisi önünde güvenlik kordonu oluşturuldu. Giriş izni olmayanların akademiye 2 metreden fazla yakınlaşmasına izin verilmezken, bölgeden geçen arabaların arandığı gözlemlendi. Mursi ve 14 sanığın bugün görülen "İttihadiye olayları" davasında savunma heyeti başkanlığı görevi yapan avukat Selim Avva, mahkeme binasına girişi sırasında bir grup tarafından sözlü ve fiili saldırıya uğradı. Ülkedeki darbe yönetimini destekleyen grup, davanın görüleceği başkent Kahire'deki Polis Akademisi'ne girişi sırasında Avva'ya "hain" diye bağırdı. Avva'nın aracına da saldıran grup güvenlik güçleri tarafından uzaklaştırıldı.

Muhammed Mursi, dört gün önceki bir diğer duruşma sırasında "hâlâ meşru cumhurbaşkanı olduğunu, darbeden sonra kurulan mahkemenin kendisini yargılayamayacağını" söylemişti.

Geçen yıl halk ayaklanmasının ardından ordu tarafından darbeyle cumhurbaşkanlığından uzaklaştırılan Mursi'nin taraftarları, liderlerine yönelik suçlamaların "siyasi niyetler taşıdığını" söylüyor. Yetkililer ise, mahkemenin özgür ve adil şekilde yapıldığını iddia edyor.

Mursi, bugün Kahire'de yeniden başlayan duruşmaya İskenderiye'de alıkonduğu hapishaneden helikopterle getirildi. Davanın görüldüğü Ulusal Polis Akademisi'nin dışında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Dün, özel güvenlik birimleri, Kahire, İskenderiye ve Fayum kentlerinde yüzlerce Mursi yandaşının düzenlediği gösterilerde göz yaşartıcı bomba kullanmıştı.

Müslüman Kardeşler, Mursi'nin cumhurbaşkanlığı görevine iadesi için düzenli olarak protesto eylemleri düzenliyor. Ancak bu gösteriler devlet güçlerinin sert müdahalesiyle karşılaşıyor. Şimdiye kadarki çatışmalarda yüzlerce kişi öldü. Mısır yönetimi Müslüman Kardeşler'i "terör örgütü" ilan etti. Kamuoyunda açık şekilde Mursi'ye destek verilmesi de cezalandırılıyor.

DAVANIN SEYRİ

Muhammed Mursi, kamuoyunda "İttihadiyye Olayları" olarak bilinen "Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde protestocuların ölümüyle sonuçlanan şiddet olaylarını teşvik etme" suçlamasıyla hakkında açılan dava kapsamında 4 Kasım'da ilk kez hakim karşısına çıkmış, duruşma 8 Ocak'a ertelenmişti. Mursi ve 14 sanık hakkında açılan davanın 8 Ocak'ta yapılan ikinci duruşmasında, "kötü hava koşulları" nedeniyle Mursi'nin tutuklu bulunduğu İskenderiye'deki Burcu'l-Arab Hapishanesi'nden başkent Kahire'ye getirilemediği ve duruşmanın 1 Şubat'a ertelendiği duyurulmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

\'Mahkeme, yasamaya sansür koymaya çalıştı\'

SONRAKİ HABER

Abdi İpekçi mezarı başında anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...