01 Şubat 2014 06:00

News of the World neden kapatıldı?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, parti grubunda İngiltere Başbakanı David Cameron’un “gazete kapattığını” iddia edince gözler İngiltere’ye göndü. Erdoğan’ın açıklamasının hemen ardından İngiltere Büyükelçiliğinden cevap geldi ve Cameron’in gazete kapatmadığı açıklandı.

News of the World neden kapatıldı?
Paylaş

Çağrı SARI
İstanbul

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, parti grubunda İngiltere Başbakanı David Cameron’un “gazete kapattığını” iddia edince gözler İngiltere’ye göndü.  Erdoğan’ın açıklamasının hemen ardından İngiltere Büyükelçiliğinden cevap geldi ve Cameron’in gazete kapatmadığı açıklandı. Ancak ortada kapatılan bir gazete var. Sadece bu kapatmanın Cameron ile alakası yok. Erdoğan grubunda gazetenin adını vermiyor ancak bu gazetenin News of the World olduğu düşünülüyor.

KAPATMAYI YAPAN RUPERT MURDOCH

BBC Türkçe’den gazeteci Engin Esen’in aktardıklarına göre, gazete, 10 Temmuz 2011’de kapatılmış. Kapatma gazetenin sahibi ve “medya imparatoru” Rupert Murdoch’ın kararıyla. Rupert Murdoch dünyanın en büyük medya şirketinden birisi olan News Corporation’a sahip , News Corporation’a ait toplam 175 ulusal, metropolit, şehir civarına ait bölgesel ve hafta sonu gazetesi bulunuyor 2006 yılında da Türkiye’de TGRT kanalını satın almıştı.

Engin Esen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İngiliz mevkidaşının adını zikrederek TBMM kürsüsünde yaptığı açıklamanın, İngiltere Büyükelçiliği tarafından derhal yalanlandığını anımsatarak bu açıklamanın İngiltere’de de şaşkınlıkla karşılandığı belirtiyor ve çeşitli hatırlatmalar yapıyor: Başbakan Erdoğan’ın söylemleri üzerine Türkiye Başbakanlık Basın Müşavirliği bir açıklama yaptı ve, Erdoğan’ın sarf ettiği sözlerin, “Cameron’ın ülkesinde onlar hemen gazetelerini kapattı” diye “anlaşılması gerektiğini” ifade etti.
Esasında, bu açıklamaya da ek açıklamalara muhtaç. Zira, News of the World gazetesi Rupert Murdoch’ın kararıyla kapandı. Fakat bu kapatma kararının Başbakan David Cameron ile bir ilgisi bulunmuyor. Murdoch, Erdoğan’ın ima ettiği gibi Cameron’ın hükümetine muhalif biri değil; hatta 1980’lerdeki Margaret Tatcher döneminden başlayarak, Muhafazakar Parti liderleriyle çok yakın ilişkilere sahip bir şirket patronu. O, 3 kıtada at koşturan tecrübeli bir patron; bu yüzden, benzer ilişkileri İşçi Partili Eski Başbakan Tony Blair ile de kurmasına engel olmadı Muhafazakar Parti ile bu içli dışlı hali. Kısacası, Murdoch’un gazetesinin, gayet yakın ilişkilere sahip olduğu Başbakan Cameron tarafından ‘kapatılması’ söz konusu değil.

PEKİ GAZETE NİYE KAPANDI?

Yıllardır haftalık olarak yayımlanan News of the World, ağırlıklı olarak ‘skandallara’ ve ünlülerin cinsel hayatına odaklanan bir yayın çizgisi izliyordu. Gazete muhabir ve editörlerinin, istihbarat edinmek için özel dedektiflerle çalışarak, yüzlerce kişiyi mağdur duruma düşüren bir ‘telekulak’ şebekesi kurdukları 2006’da başlayan soruşturmalarla ortaya serilmeye başlandı. Kraliyet Ailesi Muhabiri Clive Goodman’ın 4 ay hapis cezası almasına, birçok editörün gözaltına alınmasına yol açan bu soruşturmalar sırasında İngiltere Başbakanı olan Muhafazakâr Partili Gordon Brown da, Murdoch ile sürekli temas halinde olduğunu kamuoyuna açıklamakta sakınca görmeyen bir politikacıydı.
Sonunda Murdoch, itibarı beş paralık olan gazetenin yayımlanmasına son verdi. Yine Murdoch’ın sahibi olduğu The Sun gazetesi, hemen hemen aynı içeriğe ve kadroya sahip bir pazar gazetesini 26 Şubat 2012’de yayımlamaya başladı. Bu gazete, News of the World’ün ardılı olarak algılanıyor.
Parlamenter geleneklerin ana vatanı İngiltere’de Başbakan veya iktidar partisinin “gazete kapatma” yetkisine erişmesi kolaylıkla hayal edilebilecek bir şey değil. Ayrıca, Birleşik Krallık’tan bahsederken “Cameron’ın ülkesi” tabiri yerine “Kraliçenin ülkesi” benzetmesini yapmak daha tutarlı olabilirdi.

ÖNCEKİ HABER

Kuş Cenneti imara mı açılacak?

SONRAKİ HABER

Neymiş? Sanat sanatçıya rağmen yönetilmezmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...