31 Ocak 2014 06:00

Savunma

Adalet sisteminin, hukukun işleyişinin tartışıldığı bir dönemden geçiyoruz. Toplum, hukukun üstünlüğü mü üstünlüğün hukuku mu işletiliyor sorularına yanıt ararken 1890’lı yılların adalet sistemini, o dönemin davalarını anlatan bir hukukçu çıkıyor karşımıza ve anlatmaya başlıyor.

Savunma
Paylaş

Elif Ekin SALTIK
İstanbul


Adalet sisteminin, hukukun işleyişinin tartışıldığı bir dönemden geçiyoruz. Toplum, hukukun üstünlüğü mü üstünlüğün hukuku mu işletiliyor sorularına yanıt ararken 1890’lı yılların adalet sistemini, o dönemin davalarını anlatan bir hukukçu çıkıyor karşımıza ve anlatmaya başlıyor. Kölelik karşıtı, kadınların, işçi çocukların, sendikacıların, haksızlığa uğramış birçok insanın davalarını alan onları idamdan kurtaran bir adam; Clarence Darrow. Tiyatrogerçek’in Kurucusu Hakan Gerçek Van Gogh, Nâzım Hikmet gibi birçok önemli kişiliği sahneye taşımış bir oyuncu. Bu sefer de Savunma ile başka bir portreye can veriyor. Savunma ABD’li Yazar Irving Stone’un C. Darrow’un savunmalarını kaleme aldığı yapıtından David Rintels’in sahneye aktardığı bir oyun. Ve Hakan Gerçek ile sahnede adeta yeniden 1890’lara  gidip bu savunmalara tanık oluyoruz.

NE PAHASINA OLURSA OLSUN SAVUNMAKTAN VAZGEÇMİYOR

Günümüzde adalet sistemi ve insan ilişkisi fazlasıyla tartışılırken oyunu izlediğinizde aslında o zamanla bu zaman arasında çok bir şey değişmemiş olduğu hissini yaşıyorsunuz. Evet yaşam ilerliyor, koşullar değişiyor, bilim gelişiyor ancak hukuk adına, adalet adına bir sıçrayış yaşanmıyor. Hukuk kuralları zamana meydan okurcasına kaskatı kalıyor. İşte bu katılığı Hakan Gerçek’in üzerine hiçbir eğretilik olmadan giydiği rolü sayesinde hissediyoruz. O dönemin görsellerinin, savunmaları üstlenilmiş insanların fotoğraflarının kullanılması da oyuna belgesel havası katıyor.

Dosyalar, kitaplar, eski sarı kağıtlar, masa, sandalyeler bir çalışma odası, Darrow’un evinin salonuyken bir anda bir mahkeme salonuna dönüşebiliyor. Ve Clarence Darrow hikayelerini anlatırken aslında kendi hayat savunmasını da yapıyor. C. Darrow müvekkilerini ne pahasına olursa olsun- bu kendi kariyerini tehlikeye atmak, iftiraya uğramak dahi olsa- savunmaktan vazgeçmiyor. Oyunu, özellikle de Hakan Gerçek’in üstün performansını izlemenizi tavsiye ederken Darrow’un bir sözünü de kulağınıza fısıldayalım: “Emekçilere evet demem çok zordu, ama hayır demem daha da zor olacaktı.”

KÜNYE

Yazan: David Rintels - Irvv ing Stone
Çeviren: İrem Arslan Aydın
Yöneten: Mehmet Birkiye
Oynayan: Hakan Gerçek
Işık-Dekor Tasarım: Sema Öztaş
Kostüm: Seval İşgören
Sahne teknisyeni: Ferudun Deveci
Ulaşım ve teknik: Onat Tezuysal
Koordinatör: Feyzan Yılmaz

ÖNCEKİ HABER

Ramadi’de kontrol Irak ordusunda

SONRAKİ HABER

Festival afişi İnci Eviner’den

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa