30 Ocak 2014 13:05

‘1864, Değişen Dünyada Çerkesler’ belgeseli Hayat TV’de

Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenecek 2014 Kış Olimpiyatlarına Çerkesler neden tepki gösteriyorlar? Suriye’deki iç savaştan kaçan Çerkesler Türkiye’de nerelerde barınıyor? Çeçenistan ve Suriye’ye ilişkin Türkiye hükümetinin izlediği dış politika için ne diyorlar? Gezi direnişinde neden ve nasıl bir saf tuttular? Yanıtları bu belgeselde...

‘1864, Değişen Dünyada Çerkesler’ belgeseli Hayat TV’de
Paylaş

“Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkes ve tüm diğer halklar…” diye yazar bu topraklarda dağıtılan bildirilerin üzerinde. Konuşma metinleri böyle başlar çoğu zaman, böyle biter bazen de ortak yayınlanan deklarasyonlar…
İyi de kimdir bu Çerkesler? Nasıl yaşar ve ne hissederler?

Bugün, 1864 “Büyük Çerkes Sürgünü”nü ve en genel anlamda Çerkeslerin gelenek ve kültürlerini konu edinen, birçok belgesel filme ulaşmak mümkün. Bu kadim halkı daha yakından tanımak için, elbette bütün bu kaynaklar önemli bir zenginlik teşkil ediyor.
Peki, acaba değişen dünyada Çerkesler nasıl etkilendiler? Bugün çeşitli kıtalara savrulmuş bulunan ve bölgemizdeki çeşitli ülkelerde yaşam mücadelesi veren Çerkesler; bölgemizi kasıp kavuran savaş ve çatışmalar için ne düşünüyorlar? Eşitlik, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde kendilerini nerede görüyorlar?

SOÇİ’DE OLİMPİYAT OLUR MU?
“1864 Değişen Dünyada Çerkesler” belgeseli işte bu sorulardan doğdu. Soçi’den İstanbul’a, İstanbul’dan Reyhanlı’ya uzanan 46 dakikalık bu belgesel film, güncel gelişmeleri de röportajlarının konusu haline getirdi;
Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenecek 2014 Kış Olimpiyatlarına Çerkesler neden tepki gösteriyorlar? Suriye’deki iç savaştan kaçan Çerkesler Türkiye’de nerelerde barınıyor? Çeçenistan ve Suriye’ye ilişkin Türkiye hükümetinin izlediği dış politika için ne diyorlar? Mısır ve Tunus’ta başlayıp Ortadoğu ülkelerini saran halk ayaklanmaları için ne yorum yapıyorlar? Gezi direnişinde neden ve nasıl bir saf tuttular? Kürt sorunu ve demokratikleşme meselesine nasıl yaklaşıyorlar? Yeni Anayasa süreci tartışmalarında talepleri neler?

Belki de birçoğumuzun aklından geçen ama fırsat bulup da soramadığımız bu sorulara şimdi (elbette en özlü haliyle) yanıtlar bulabiliriz.
Bu mütevazı çalışma, aynı zamanda Anadolu’da yaşayan diğer kadim halkları anlamak bakımından da izleyiciye kimi veriler sunuyor.

Ercüment Akdeniz ve Eren Bozbaş imzasını taşıyan belgesel, ‘1864 Değişen Dünyada Çerkesler’, 31 Ocak Cuma akşamı 22.30’da Hayat Televizyonu’nda.

ÖNCEKİ HABER

Her şey renklilik içinmiş!

SONRAKİ HABER

THD\'den taraftara baskıya tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa